Már egy amerikai lap is a furmintról ír

Borászportál
2015. szeptember 02., 20:34


Míg Magyarországon nem kell bemutatni a borkedvelőknek a Tokaji borvidéket, addig Amerikában még mindig keveset tudnak róla a fogyasztók. Azonban egy lépéssel megint közelebb került a régióra jellemző szőlőfajtánk a nemzetközi hírnévhez, ugyanis Rich Mauro, amerikai újságírónak a száraz furmint borvilági zsongásáról jelent meg írása a The Gazette-ben. De lássuk a részleteket!
Már egy amerikai lap is a furmintról ír
Fotó: Szepsy Pince Facebook
Az amerikai Iowa állam napilapjának, a The Gazette internetes felületén jelent meg szeptember 1-én egy cikk, amelynek fókuszában a tokaji száraz furmintok állnak. Rich Mauro, az írás szerzője fogadni merné, hogy az amerikai borfogyasztóknak fogalmuk sincsen a világszínvonalú borokat adó magyarországi borvidékről, Tokajról.

Rich szerint, ha a borvidékről hallottak is néhányan, a furmintról még annál is kevesebben, pedig az őshonos szőlőfajta képezi alapját a jól ismert Tokaji Aszú desszertbornak is.

A Furmint USA promóciós csoport munkáját is megemlíti a cikk szerzője, amely segítségével minőségi borokhoz juthatnak a fogyasztók, akik így talán a közeljövőben többet hallanak majd a szőlőfajtáról. A Tokaji Aszú a királyi családok kedvelt itala volt, és világszerte ismerték. De a tokaji száraz bor egészen a közelmúltig gyakorlatilag ismeretlen maradt. A rendszerváltást követően a kis családi pincészetek jöttek létre, amelyek középpontjában a minőség áll – tudatja olvasóival Rich Mauro.
 
Már egy amerikai lap is a furmintról ír
Virágzik a szőlő a tokaji dűlőkben (Forrás: Szepsy Pince Facebook oldala)

A furmint változatosságát is kihangsúlyozza a The Gazette napilap, hiszen az egyszerű, reduktív tételek mellett, fahordóban érlelt és dűlőszelektált változatait is kóstolhatják a borkedvelők. A cikk szerzője kiemel hat tokaji száraz furmintot, amelyek szintén a fajtának, a termelők filozófiájának és a borkészítési eljárásoknak a sokféleségét mutatják be. 
  • Gróf Degenfeld Tokaji Furmint 2011
  • Erzsébet Pince Furmint 2011
  • Kvaszinger Hatalos 2012
  • Majoros Deák Furmint 2011
  • Gizella Szil-Völgy 2012
  • Sauska Medve 2012
Ezek a borok csekély tételszámmal kaphatóak, amelyeket kistermelők készítettek, és most még foghíjas ezeknek a forgalmazása – írja a cikk szerzője az amerikai olvasóknak. De azzal engedi útjára a borkedvelőket, hogy kapcsolják be a radarjaikat, mert érdemes figyelmet fordítani a furmintra.
Winelovers borok az olvasás mellé