Még engem is meglepett az a rendkívüli gyümölcsíz, amit idén a szőlőbogyókban éreztünk

Borászportál
2017. december 10., 07:00


Kiváló borok fognak készülni az idei évjárat egészséges és gyümölcsös szőlőiből. Gere Attila évjáratjelentése Villányból.
Még engem is meglepett az a rendkívüli gyümölcsíz, amit idén a szőlőbogyókban éreztünk
Fotó: www.gere.hu
A villányi pincészetnél október 19-én végeztek a szürettel; az utolsóként a ládákba kerülő szőlőfajta a cabernet franc volt. Ezt követően már a pince és az ottani munkák, a folyamatosan erjedő, érlelődő borok kerültek a figyelem középpontjába.
 
"2017-ben a Villányi borvidék és pincészetünk is igen jó évjáratot zárt. Idén is megfigyelhető volt az időjárás szélsőséges jellege, amire példa az igen korán, virágzás előtt a Feketehegyet ért – szerencsére jelentős kárt nem okozó – jégeső és a mélyebb fekvésű területeinket (Ördögárok, Feketehegy) veszélyeztető kora tavaszi fagy, mely ellen füstöléssel védekeztünk" - foglalta össze Gere Attila.
 
Az év során gyakori jelenség volt a rövid időn belül bekövetkező hőmérséklet-ingadozás is, valamint a záporok, zivatarok nagyobb száma és azok kora tavasztól őszig tartó kiterjedt időszaka. Mindemellett az időjárás (napfényes órák száma, hőösszeg, csapadék és eloszlása, páratartalom) összességében a szőlő fejlődésére, fenológiai fázisaira kedvezően hatott, noha a hidegebb tél miatt egyes fajtáknál vontatott volt a rügyfakadás.
 
Virágzáskor az időjárás kedvezően alakult, a szőlőt az idei évben a betegségektől és a kártevőktől is könnyebb volt megvédeni. A zsendülés a sokévi átlagnak megfelelően indult, majd az érés folyamata felgyorsult, így a szüret időpontja a fajták többségénél előretolódott.
 
A termést minden dűlőnkből egészségesen és igen kedvező paraméterekkel szüretelhettük.
 
 
Az idei évjárat ígéretes volt, ez a szeptemberben szüretelt korai fajtákon is látszott, és a késői fajták is szépen értek, így hamar sorra került a fehérek és a rozék után a vörösbornak szedett szőlő is. A szüret végére a cabernet franc maradt, ami a Villányi Franc miatt is nagyon fontos a Gere Pincészetnek.
 
Gere Attila úgy látja: az idei évjárat egészséges és gyümölcsös szőlőiből kiváló borok fognak készülni. „Ideális volt ez az év, magas átlaghőmérséklettel, elegendő csapadékkal. A több éve tartó biológiai növényvédelemnek köszönhetően mostanra a szőlő héja olyan rugalmas és kemény lett, hogy maga is képes már a védekezésre a betegségek ellen, így ezzel sem volt gondunk. Még engem is meglepett az a rendkívüli gyümölcsíz, amit idén a szőlőbogyókban éreztünk, az optimális érettségben szüretelt fürtök mellett ez is okot ad az évjárat nagy boraiban való bizakodásra.” 
 
Forrás: www.gere.hu
 
Winelovers borok az olvasás mellé