Megkezdődött a szüret

Borászportál - MTI
2015. augusztus 07., 11:40


Augusztus 6-án megkezdődött a 2015-ös évjárat leszüretelése. A Varga Pincészet Ordacsehiben szedte le az első csabagyöngye fürtöket a tőkékről, amely néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira.
Megkezdődött a szüret
Gépi szüret a csabagyöngye ültetvényen (Forrás: Varga Pincészet Facebook oldala)
A korai érésű csabagyöngyével kezdődött meg Ordacsehiben a szőlőszüret Európában, jó termés várható, a szőlő átvételi ára nem változik – nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője az MTI-nek.

„Európában és az északi féltekén az elsőként beérő szőlőfajta a csabagyöngye. Magyar sajátosság, hogy július végén, augusztus elején már el lehet kezdeni a szüretet, és a következő szüretelhető Irsai is egy hungarikumnak számító fajta lesz” – számolt be az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. területén zajló szüretelés megtekintésével egybekötött sajtótájékoztatón.
 
A kedvező időjárásnak köszönhetően idén eddig keveset kellett költeni növényvédelemre, és az utóbbi 5-6 év legjobb minőségű és mennyiségű termésére lehet számítani a csabagyöngyéből, 15 mustfokkal. Az ebből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként, „hungarikumként” kerül a boltok polcaira.
A termésátlag 100 mázsa felett várható, ami 10-20 százalékkal több, mint tavaly. Az átvételi ár a tavalyival megegyező, 100 forint plusz áfa lesz kilogrammonként. A többi szőlőfajta átvételi áráról még folynak a tárgyalások, de ott is hasonlóra lehet számítani – mondta Varga Bálint. (A Varga Pincészet a Balaton környékén közel ezer szőlőtermelőt integrál, mintegy ezer hektárnyi területről vásárolva fel a szőlőt, továbbá közel 200 hektárnyi saját szőlővel is rendelkezik. Az egyedüli olyan pincészet, amely nagy tételben állít elő bort a csabagyöngyéből – a cégvezető tájékoztatása szerint.)
 
Az Ordacsehi és Lengyeltóti környékén található, mintegy 10 hektárnyi területről felvásárolt szőlőből 90-100 ezer palacknyi bort készít a pincészet, ami le is fedi a keresletet. Ennek a bornak, amelyet 14 éves munkával sikerült bevezetni a hazai piacra, kialakult egy stabil hazai vevőköre, külpiacra nem szállítanak belőle.
 
Megkezdődött a szüret
Varga Bálint a szüreten (Forrás: Varga Pincészet Facebook oldala)
 
Rozé-őrület
 
A borfogyasztási szokások átalakulásáról is szót ejtve Varga Bálint úgy fogalmazott: „rozé-őrület” van Magyarországon. Ebből a borfajtából a nemzetközi átlag dupláját fogyasztják a magyarok. Ma már a Varga Pincészet által érékesített borok harmada fehér, harmada vörös, és harmada rosé, holott tíz évvel ezelőtt még minden 100. értékesített palack volt csak rosé. Idén tovább tart a növekvő tendencia, tavalyhoz képest eddig 57 százalékkal nőtt a pincészet roséértékesítése.
 
Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője elmondta, idén se járvány, se jégeső nem tizedelte a szőlőt, aminek köszönhetően 15-20 százalékkal jobb a termésátlag a társaság területén, mint az elmúlt évben, és a minőség is kedvezőbb. Ez a sokéves átlaghoz képest nem számít kimagasló eredménynek, a tavalyi csapadékos időjárás miatti gyengébb terméshez viszonyítva viszont kifejezetten jó. A szüret folytatása más szőlőfajtákkal is hasonlóan alakulhat, amennyiben az időjárás továbbra is kedvező marad – tette hozzá.
 
Forrás: MTI
Winelovers borok az olvasás mellé