Nem készül több pezsgő Pécsen

Borászportál - MTI
2014. november 24., 20:24


A baranyai megyeszékhelyen érlelt utolsó pezsgőket is elszállították a Szent István téren található pincerendszerből.
Nem készül több pezsgő Pécsen
 
A pezsgőpincészet tulajdonosa, Stefan Császár a Bama.hu portálnak elmondta, hogy miközben külföldön és belföldön is nő az érdeklődés termékeik iránt, a pécsi belvárosban működő egység egyre több logisztikai problémát okozott. Kiemelte, hogy a zalai borászati üzemük 3 ezer négyzetméterrel bővült, a pezsgőgyártás teljes folyamata ott zajlik majd. Hozzátette, hogy az átállásig a vásárlói igényeket az utolsó pécsi szállítmányokból felhalmozott készlettel elégítik ki.
A költözés ellenére a Fünfkirchen márkanéven kapható pezsgő nem szűnik meg, az egykori gyártása helyszínéül szolgáló ingatlan pedig jövő tavaszra megújul és egyfajta látogatóközpontként működik tovább.
 
A bama.hu utalt rá, hogy a Littke Lőrinc által alapított pécsi volt a történelmi Magyarország második pezsgőgyára, első termékei 1859-ben kerültek piacra. A pécsi pezsgőgyártás a második világháború utáni államosítást követően húsz éven át szünetelt, s 1966-ban, a Mecsekvidéki Pincegazdaságnak köszönhetően indult újra. A gyár az 1980-as években évente 1-2 millió palack hagyományos pezsgőt és - nagyrészt a keleti piacokra - 8 millió palack tankpezsgőt is készített. A vállalkozás több szervezeti átalakulást és a privatizációt követően 1996-ban három svéd állampolgárhoz, köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz került. A cég a kétezres évektől szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozik, központja Nagyradán van. A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban 223 millió forint veszteséggel zárt, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi negatív eredményt.
Winelovers borok az olvasás mellé