Nézd meg, hogyan mulattak az etyeki svábok szüret idején!

Geri Ádám
2018. szeptember 14., 08:33


Jó idővel és hamisítatlan szüreti mulatsággal várjuk a borszeretőket családostul – mondja Orosz Gyula, a szeptemberi 22-i Etyeki Borangolót szervező Etyeki Borút Egyesület alelnöke.
Nézd meg, hogyan mulattak az etyeki svábok szüret idején!
Miben lesz más ez a mostani, szeptember 22-én megrendezésre kerülő Etyeki Borangoló a korábbiakhoz képest?
 
Bár az önkormányzat, az egyesület és az etyeki civil szervezetek összefogásával megvalósuló szüreti mulatság évek óta része az őszi Borangolónak, ez általában valóban egybeesett a szürettel, így azért a gazdák gondolatai nem teljesen a mulatság körül forogtak. Idén azonban az időjárás miatt mostanra gyakorlatilag lezajlott a szüret, a szőlő már a pincékben van, ennek megfelelően ez most tényleg egy felszabadult mulatozás lesz. A gazdák jönnek a traktoraikkal, fellépnek a helyi művészeti iskola néptáncosai, az etyeki németek egyesületének kórusa, a felvonulás végül a helyi fúvószenekar részvételével egy nagy népünnepéllyel zárul a Körpincénél.
 

Ha jól tudom, a Borangoló egy régi sváb hagyományból nőtte ki magát. Akik elmennek, belepillanthatnak ebbe a régi szokásba?
 
Valóban sváb hagyomány, hogy májusban Orbán nap alkalmából illetve ősszel a szüret környékén a gazdák felkerekednek és végigjárják egymás pincéit, megkóstolják egymás borát. Ezt elevenítettük fel pár éve, de aztán egyre több ismerős jött, hogy ők is velünk tartanának, míg végül gyakorlatilag nyitott pincék ünnepévé alakult át a dolog. E tekintetben abszolút megmaradt a hagyomány, a gazdák kicsinosítják a pincéjüket és szeretettel várnak minden érdeklődőt egy pohár borra, pezsgőre, mustra, illetve készülnek harapnivalóval, egy kis programmal, kézműves foglalkozásokkal, hogy a család fiatalabb tagjai is jól szórakozzanak. Csak legfeljebb utána nem tartanak a vendéggel a többi pincébe, hiszen várják a következő vendégeket.
 
Nézd meg, hogyan mulattak az etyeki svábok szüret idején!

Kik vesznek részt a mostani Borangolón?

A Borút Egyesületnek az etyeki borászok majdnem mindegyike tagja, így gyakorlatilag az összes etyeki pince látogatható lesz, a kicsiktől a nagyokon át az Öreghegyi pincesoron, az Újhegyen, a Kecskegödörben és a Körpincénél egyaránt. És természetesen a helyi gasztronómia képviselői, éttermek, falusi vendégasztalok is csatlakoznak, illetve a gasztroműhelyek szintén részt vesznek az eseményen. Így például a szörpös, a sonkás, a csokis is kinyitja kapuit. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
 
Nézd meg, hogyan mulattak az etyeki svábok szüret idején!

Az ősz a borvidékeken a szüreti fesztiválok szezonja. Miért érdemes a Borangolót választani?
 
Nekünk a Borangolóval a célunk az volt, és a visszajelzések alapján ez sikerült is, hogy egy igazi piknikhangulatot teremtsünk. A többi fesztiválhoz képest ez kisebb léptékű, nincsenek nagy tömegek. Bármikor lehet találni egy üres padot, ahova kiülhetünk egy pohárral, miközben mégis él a falu, mindig találkozni valakivel, aki egyik helyszínről éppen a másikra siet. Másrészt családoknak is ideális, nem kell folyamatosan azt figyelni, hol van a gyerek, hiszen a Körpince előtti rét például alapvetően egy zárt tér, nem tudnak onnan elkóborolni. És ami szintén nagyon fontos, hogy az előrejelzések szerint a szeptember 22-i hétvégén nyárias idő lesz, úgyhogy nagyon jól fognak csúszni a hideg borok és fröccsök.
 
Fotók: facebook.com/EtyekiBorangolo/
Winelovers borok az olvasás mellé