Ötük közül kerül ki a 2016-os Év Bortermelője

Borászportál
2016. november 29., 12:00


Hamarosan megtudjuk, hogy ki lesz idén az Év Bortermelője, november 26-án bemutatkozott a végső győzelemre esélyes öt jelölt. Az öt kiváló borász tavaly is ott volt a legjobbak között, ezért nem volt nagy meglepetés az idei jelölésük sem.
Ötük közül kerül ki a 2016-os Év Bortermelője
Idén 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, hogy nevezze meg, ő kit tartana érdemesnek a "Év Bortermelője Magyarországon 2016" díjra. A jelölők között a Magyar Bor Akadémia tagjai, a borászati ágazat elismert személyiségei, szakmai szervezetek, a vendéglátás és a gasztronómia képviselői, valamint a szaksajtó munkatársai találhatók meg.
 
A lehetőséggel idén 250-en éltek, az ő szavazataik alapján állítja össze a Magyar Bor Akadémia az öt legtöbb ajánlással rendelkező jelöltet. A szoros mezőnyből ebben az évben 10 bortermelő emelkedett ki a többiek közül: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás.

 
A szabályzat szerint az 5 legtöbb szavazatot kapó borász közül fogják a Magyar Bor Akadémia tagjai kiválasztani a győztest. Érdekesség, hogy tavaly szavazategyenlőség miatt végül 6 borász került az utolsó körbe, és közülük került ki győztesen az azóta sajnos elhunyt Szöllősi Mihály. Ebben az évben ugyanaz az 5 borász esélyes a megtisztelő cím elnyerésére, akik tavaly is ott álltak Szöllősi mellett a döntőben, az „Év Bortermelője Magyarországon 2016" kitüntetettjét december 2-án hirdetik majd ki.
 
A 2016-os Év Bortermelője Magyarországon döntőjébe jutottak:
  • Borbély Tamás
  • Jásdi István
  • Koch Csaba
  • Mészáros Pál
  • Szőke Mátyás
Winelovers borok az olvasás mellé