Somló Pezsgő - olaszrizling alapokon

Borászportál
2013. október 16., 18:43


Pezsgőajánló - A Fazekas család vásárhelyi őseit már évszázadok óta somlói szőlősgazdák, vincellérek között találjuk. A Somló első szakképzett borásza is a családból került ki az 1800-as években, a mostani tulajdonos dédöregapja személyében. A pincészet Somló Pezsgője már jól ismert a fogyasztók körében, mely olaszrizling házasításával készül.
Somló Pezsgő - olaszrizling alapokon
 
Somló Pezsgő - olaszrizling alapokon
 
Fazekas András birtokai a hegy legjobb fekvésű, déli - vásárhelyi - oldalán vannak. Ezek a lejtők termik a legjobb minőségű, legzamatosabb somlai bort.
Somló Pezsgő
A Somló Pezsgő termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, három féle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítenek.
A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgők kizárólag somlói borból készülnek, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatnak ki. A teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedik és irányítottan 15 °C-on erjesztik. Az így kapott alapbort minimum egy évig (tradicionálisan) fajtánként külön érlelik fahordókban.
Az alapborok furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból állnak. Attól függően, hogy milyen pezsgőt kívánnak erjeszteni, a receptúra alapján a fajtákat úgy keverik össze. Ezt az alapbort édesítik, majd irányított erjesztéssel – 17 °C-on – válogatott élesztőkkel nyomás alatt fermentálják. A nyers pezsgőt legkevesebb fél évig érlelik, majd ízesítik, készre kezelik és palackokba töltik.
.
 
Winelovers borok az olvasás mellé