Spirit of Wine a felhők fölül

Fütő Bea
2013. április 24., 17:55


Summarium - A Spirit of Wine szervezői, az ifdt kollégai mindig készülnek egy kellemes meglepetéssel a pezsgő rajongóknak. Tavalyelőtt szimplán az nyűgözött le, hogy milyen választék van buborékos standokból. 2012-ben a Gosset Champagne mesterkurzusán a ház presztízs cuvée-jével, a Celebrissel ismerkedhettünk. Idén pedig egy itthon sosem látott champagne-i termelő, a Nominé-Renard invitált minket, hogy légies tételeikkel emelkedjünk el a talajtól és magasodjunk a felhők felé. Onnan jól látszik a többi pezsgő-kontinens is.
Spirit of Wine a felhők fölül
 
Spirit of Wine a felhők fölül
 
A Champagne Nominé-Renard extra könnyed, chardonnay alapú pezsgőket készít, méghozzá sorban az ötödik generáció óta. Simon Nominé és kedves felesége, Cécilia 20 hektáros területeikről is meséltek, egyből térképes illusztrációval. A chardonnay ültetvények a Cote de Sézanne és a Cote des Blancs régiókban, a pinot noir és pinot menier a Vallée de la Marne területén fekszenek, így a termelő profitálhat a különböző cru-k és fajták eltérő adottságaiból - épp ezért mindig parcellánként és fajtánként végzik a préselést. Szerencsére nem követtem el azt a hibát, hogy megkérdezzem, melyik falu, melyik ültetvény emelkedik ki a többi közül. Simon Nominé csak ismételni tudta volna önmagát, a róluk készült filmben már megfogalmazta munkájuk és egész Champagne esszenciáját; "Valójában mindnek jobb, ha beházasítjuk. A legjobbat hozzák ki egymásból."
 
Az alapelv szerint készült Brut házasításuk 40 %-ban chardonnay, 30-30 %-ban pinot noir és pinot menier. Citrusos, egyben süteményes, elegáns, tartása van. Kezdesz emelkedni, de a felhőkre a Blanc de Blancs, 100 % chardonnay tételük ültet fel. Kristálytiszta és légies, a friss citrusos karakter mellett ásványossággal, kekszes és marcipános jegyekkel. A Rosé (50 % chardonnay és 50 % pinot menier) visszafogott illattal nyit, ami inkább élesztős, mint gyümölcsös, majd ízben a meggy és édesfűszerek felé tolódik el. Felvonult kuriózumuk, a Spécial Club Millésime tétel is, ami külön fogalom. Elkészítéséhez nem csak felvételt kellett nyerniük a Club Trésors de Champagne-ba, de többszörösen bizonyítaniuk kellett szakértői vakkóstolókon is, hogy 2008-as évjáratos tételük valóban méltó a Special Club névre. Ez a champagne (80 % chardonnay és 20 % pinot noir házasítás) végül megkapta a zöld utat és elstartolhatott a Spirit of Wine-on. És bár legalább két hónapot szeretett volna még tölteni a felkészüléssel (mindössze 4 hónapja degorzsálták), már így is szépen futott; egy meleg, kenyeres-fűszeres-mézes karakterrel, ásványosan, kereken. Nem kívánhatok többet, mint hogy jövőre ugyanitt.
Irány: dél
A Bisol máris megadta a viszontlátás örömét, tételeiket eddig is szívesen kóstoltam. Az Invilla Prosecco DOC jó belépő, a Crede Prosecco Brut viszont emlékezetes, szuper struktúrával és citrusokkal, sós-gyógyszeres ásványossággal, hozzá puha buborékokkal. Ez az a hely, ahol az Extra Dry tételek is nagyon jólesőek, mint a Jeio Colmei pontos arányaival és finom barackos-virágos aromáival. Süt a nap kint és bent is. Sebastiano Bonomo türelmesen töltöget és válaszolgat tovább, a standok felfedezése helyett kitartóan issza saját proseccoját – ezzel is bizonyítva, hogy megunhatatlan.
Spirit of Wine a felhők fölül
 
A kételkedők kedvéért pedig itt a sorban az extravagáns Jeio NoSO2 Extra Brut is. A hosszabb seprőn tartástól igencsak megizmosodott pezsgő nem csak teljes alufólia csomagolásával, különc stílusával is feltűnést kelt - Kielmayr Krisztián például funky-nak titulálta. E közben azért komoly szándékai is vannak ennek a prosecconak; például elkészítésekor kiküszöbölték a klasszikus borászati adalékanyag, a kén-dioxid (SO2) használatát, hogy az arra allergiásak is fogyaszthassák.
Végállomás: a déli félteke
Hogy végre kiszabaduljunk az öreg kontinensről, következett Dél-Afrika méthode traditionelle, avagy az ottani szókincs szerint méthode cap classique felhozatala, a helyi pinotage-ból, pinot noirból és pinot menierből álló Kaapse Vonkel Brut Rosé - finom, érett eperrel, kis füsttel és földességgel, kellemes buborékokkal és szerkezettel.
Pezsgő fronton így már csak egy kontinens kellett hozzá, hogy kerek legyen a Spirit of Wine, ez pedig Ausztrália, ezen belül Tasmánia volt, ahol újabb nevet adtak a palackos erjesztésű pezsgőkészítésnek; a Jansz pincészetnél megszületett a method Tasmanoise. A Premium rosé ugyan nem közelíti meg árérték arányban a Simonsig pezsgőjét, de frissessége, élénk savai bizonyítják az egyetlen tasmán specialista odafigyelését. A Jansz Brut Cuvée-nél szintén csak a túlzó mennyiségű és kissé szúrós buborékokra lehetne panaszom, de ebben a sorban és sorrendben kóstolva is nagyon szép értékeket mutat. Végtelenül friss, a grapefruit és citrus mellett kenyérhéjjal és pont annyi játékkal, hogy őt is felrajzoljuk a térképre.
Winelovers borok az olvasás mellé