A szekszárdi Fekete Borpince már májusban több programmal is várja a vendégeket

Geri Ádám
2021. április 27., 06:09


Tágas terek, remek kilátás, üde 2020-as borok és lelkes házigazda – ezekkel biztosan találkozhat, aki az újranyitás után ellátogat Szekszárdra a Fekete Borpincéhez. Fekete Mihály Endre tulajdonossal beszélgettünk az előttünk álló tavaszi és nyári időszak terveiről.
A szekszárdi Fekete Borpince már májusban több programmal is várja a vendégeket
Hogy sikerült átvészelniük az elmúlt évet?
 
Nem volt egyszerű. Hozzá kellett már nyúlnunk a tartalékainkhoz, mindenképpen szerettük volna ugyanis megtartani a kollégákat, mert egy jó csapat jött össze, amit nagyon meg kell becsülni. Ezért is nagyon örülök, hogy most már úgy néz ki, hamarosan talán tényleg helyreállhat a rend.
 
A szekszárdi Fekete Borpince már májusban több programmal is várja a vendégeket
 
Tavaly tető alá került a kóstolóteraszuk. Nyáron egy ideig tudták használni. Bevált?

Nagyon jól funkcionált. Leginkább a Szüreti Napokat helyettesítő szeptemberi Nyitott Pincék hétvégéjén bizonyosodott be, mennyire jó hasznát tudjuk venni, ha már kicsit is szeszélyesebb az időjárás. Rövid idő alatt át tudjuk ültetni a vendégeket, vagy már eleve oda terítünk, ha eső várható. Ráadásul elég nagy alapterületű, így tudjuk a kellő távolságot tudunk tartani az egyes csoportok között. Hasonló okokból az udvaron egy részt nyárra lekövezünk, hogy ott is mindenki kényelmesen, komfortosan érezhesse magát. Nagyon várjuk már, hogy ismét megteljen „szociális élettel” a pincészetünk.
 
A szekszárdi Fekete Borpince már májusban több programmal is várja a vendégeket

Mik azok a programok, amiket mindenképpen szeretnének megvalósítani a nyitás után?

Borvidéki szinten, a többi pincészettel együtt május 5-6-án megrendezzük a hagyományos Kékfrankos toros bortúrát, majd a május utolsó előtti hétvégéjén a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényt.  Házon belül a rendes körülmények között negyedévente meghirdetett és mindig nagy népszerűségnek örvendő 21 tételes borkóstoló félmaratonunk lesz az egyik első rendezvény. Emellett júniusban gourmet borvacsorát tartunk három fogással, hozzá hangolt borokkal és a speciális bonbonokkal, amiket hosszú évek óta a KakasBonbon Csokoládéműhely készít nekünk.
 
A szekszárdi Fekete Borpince már májusban több programmal is várja a vendégeket
 
Mivel fogják várni a vendégeket, hogy állnak a 2020-as boraik?
 
Ami az új borokat illeti: a 2020-as néró rozénk már forgalomban van, ehhez jön hamarosan a rozé cuvée-nk és fehér kadarka gyöngyözőborunk. Mindhárom nagyon jól sikerült, nagyon szép alapanyagot tudtunk szüretelni tavaly és a feldolgozás során is minden a tervek szerint alakult. Szintén nem kell már sokat várni a 2016-os cabernet franc-unkra és a hamar nagy népszerűségre szert tett, egzotikus ízvilágú Varna cuvée-nknek is érkezik az új, 2019-es évjárata. A már régebb óta elérhető, korábbi évjáratú tételek közül igazi nyári még bor a leánykából és chardonnay-ból összeállított Fehér cuvée borunk, de nyugodt szívvel tudom ajánlani a kadarka és kékfrankos szőlőből készült siller borainkat is. A 2016-os kékfrankos siller borunk sem idős, ami felett „eljárt az idő”, ezt bizonyítja, hogy a Bor és Piac Magazin idei tavaszi rosé és siller tesztjén bekerült a legjobb tételek közé.
 
 
Aki nem tud ellátogatni Önökhöz Szekszárda, az hogy juthat hozzá a boraikhoz?
 
Honlapunkra kattintva az érdeklődők jelenleg 10 különböző tematikus borcsomagból választhatnak, amiket kedvezményes áron és ingyenes kiszállítással kínálunk. Így egyetlen barátunk sem marad Fekete borok nélkül.
Winelovers borok az olvasás mellé