Több tízmilliós kár: elmetszették a Villa Sandahl szőlőit

Borászportál - Mandiner
2012. augusztus 16., 10:14


Badacsony - Ismeretlenek 20 centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling tőkéit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ültetvény négy évig nem hoz bort.
Több tízmilliós kár: elmetszették a Villa Sandahl szőlőit
 
A borászok, szőlészek, bortermelők egyik legnagyobb rémálma történt meg Badacsonyban a Villa Sandahl birtokán: ismeretlen bűnözők tőnél elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény mind a kétezer tőkéjét. „Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák” – ezt írta a borászat rövid közleményében honlapjára.
 
Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata elveszíti az idei év termését arról a területről, hanem azt is, hogy a következő négy évben az a terület nekik gyakorlatilag kiesik. Az első évben kihajthat egy hajtás, ami legtöbbször gyenge, így visszavágja, hogy a második évben már egy erőteljesebb jöjjön helyette. Ha erős, akkor harmadik évben felteszi karra – ekkor már teremhet, ám az még nem az igazi. Igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.
Bárki is volt, bárkinek is a megbízásából történt, egészen pontosan tudta, hogy most szüret előtt okozza a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel nemcsak több tízmilliós – ez csak szerény becslés – kárt okoztak, hanem attól is megfosztották a közönséget, hogy a badacsonyi terroir egy-egy újabb szelete eljusson hozzájuk. És ezzel nemcsak a svéd tulajdonú Villa Sandahl borászatnak okoztak kárt, hanem a magyar bor ügyének, nemzetközi megítélésének is – adta hírül a Mandiner.Bor.
Winelovers borok az olvasás mellé