Új, hordóban érlelt rozé a Vylyantól!

Borászportál
2021. május 19., 07:04


A Vylyan Pincészet megújult, fiatal csapata elhatározta, hogy imádott, Kakas nevű rozéjuk mellé megalkotják annak mélyebb, elegánsabb párját. A Vylyan Variáció termékcsalád első tagjaként megjelenő bor tartalmasabb, komolyabb, mint a hazai rozék általában, így nem kifejezetten aperitif ital, sokkal inkább illik ételek mellé, akár az ünnepi asztalra is.
Új, hordóban érlelt rozé a Vylyantól!
Fűszer a pohárban
 
A Vylyan Rozé Variáció alapját a syrah szőlőfajta adja, de került a házasításba 11% kékfrankos is.  Így teljes az élmény, így lép boldog frigyre a syrah fűszeressége a kékfrankos élénk vibrálásával, így kerül a pohárba a finom őszibarackosság karakteres mineralitás által kísérve. Üdítő, ugyanakkor elgondolkodtató bor, amely élményt nyújt egy hosszú nap végét lezáró kellemes beszélgetés, de akár egy jól megkomponált étel mellett is. Nem könnyű, ám mégis könnyed, és noha méltóságot sugároz, benne rejlik a rozékra oly igen jellemző játkosság.
 

Fejtsük meg a titkot!
 
A Vylyan Rozé Variáció megszületését gondos előkészítő munka előzte meg. Hozzá a szőlőt 2020 szeptemberének végén szüretelték, hagyományos módon, kézzel, féltőn óvva minden egyes bogyót. A préselés kíméletes volt, a bor készítéséhez kizárólag a színmustot használták. Az ülepítést hűtött erjesztés követte, melynek során bio élesztővel és tápanyaggal dolgoztak. A kierjedt bort ezek után kettéválasztották, és két különböző úton indították el a teljesség felé. A nagyobb részét, mintegy 70%-át 5 hónapig seprőn tartották, kén nélkül, a másik részét pedig másodtöltésű magyar tölgyfahordóba fejtették. A hordóban is, a tartályban is heti rendszerességgel felkeverték a seprőt. Aztán a kétféle módon érlelt bor újra közös tartályba került, és minimális derítés után indulhatott a palackozás.
 
Fontos a megnyerő külső
 
Nem csupán a bor, de a megjelenése is rendkívül elegáns: burgundi palackban, üvegdugóval kerül a fogyasztók elé, és a címkének is megvan a maga története. Indulásakor a Vylyan Pincészet Bernard Penalba híres francia grafikussal, a bordeaux-i egyetem kalligráfia tanárával dolgozott együtt. Ő tervezte a Vylyan logót, és az ő címkéivel jelent meg az első évtizedben a pincészet néhány bora. (Külön érdekesség, hogy közülük az 1999-es zweigelt még ma is kapható a Vylyan webshopjában.) Bernard Penalba a régi címketervnél a zodiákus térképből indult ki, ebben találta meg a bor egyetemességének szimbólumát. Ez a címkesorozat abban az időben rendkívül népszerű volt, és a Vylyan-csapat szívéhez is közel állt. Nem véletlen, hogy az új rozé megjelenésének tervezésekor is ehhez a motívumhoz nyúltak vissza. Az új verzió egyszerre letisztult és elegáns, tökéletesen tükrözi a bor kivételes személyiségét.
 
Új, hordóban érlelt rozé a Vylyantól!

 
Nem csak finom, de vegán is!
 
Ahogyan a Vylyan Pincészet Classicus borcsaládjának több tagja, a Boszorkány rizling, a Herka chardonnay, a Kakas rozé és a Macska portugieser, úgy a Rozé Variáció is jogosult a vegán minősítést jelző címke viselésére. Ez azt jelenti, hogy a bor semmilyen állati eredetű anyaggal nem érintkezett a készítése során, tehát a vegán életmódot választók is nyugodt lelkiismerettel megkóstolhatják.
 
Különleges borhoz különleges helyszín
 
A Vylyan Pincészet terasza az egyik legfestőibb hely a világon. Az ember helyet foglal a mediterrán kert valamelyik asztalánál, vagy leterít egy plédet az árnyas fák alá, esetleg pohárral a kezében sétál egyet a teraszt ölelő szőlőtőkék között, és máris maga mögött hagyta minden gondját. Az új rozéból nem készül komoly mennyiség, ezért érdemes a webshopban megrendelni, de még jobb, ha felkerekedünk, és meg sem állunk Kisharsányig. A Vylyan terasz szeretettel, és persze a többi bor mellett az új rozéval várja a látogatókat, de van más meglepetés is! Igaz, hogy csak néhány tucatnyi mennyiségben, de megszülettek az első Vylyan pét-natok, amelyeket egyelőre kizárólag a terasz vendégei számára kínálnak. Érdemes hát arra járni, megkóstolni a megújult étlap fogásait a hozzájuk illő borokkal együtt, aztán fogni egy-két palack bort, leheveredni a fűbe, és nézni, hogy ballagnak a lusta bárányfelhők a szikrázóan kék égbolton.
Winelovers borok az olvasás mellé