Világfajtákkal előz be Etyek

Csizmadia Miklós
2014. november 26., 10:22


Amit két ember tud, az már nem lehet titok többé. Matolcsy Sárának, Rókusfalvy Pálnak és Hernyák Lászlónak mindenesetre sikerült az utolsó pillanatig titokban tartaniuk azt a bejelentésüket, amivel minket újságírókat akartak meglepni.
Világfajtákkal előz be Etyek
 
A három név külön-külön is garancia arra, hogy érdemes rájuk odafigyelni, de ha így együtt lépnek fel, akkor tényleg valami nagy dobásra készülnek. De miért is gyűltünk össze? Rókusfalvy Gábor köszöntött minket az Etyek 360 nevében. Az Etyeket értjük, de miért 360? Ezzel a számmal szeretnék szimbolizálni a természet körforgását, megújulását és a teljességre való törekvést. Továbbá egy közös vízió, stratégiai és szakmai együttműködés a három pincészet között, melynek középpontjában három szőlőfajta áll: a pinot noir, a sauvignon blanc és a chardonnay. Ezzel az összefogással szeretnék Etyeket újra pozícionálni. Fontosnak tartják azt is kiemelni, hogy a települést ne csak a fesztiválokról ismerjék az emberek, hanem az itt készült méltán közkedvelt borokról is.
Az elmúlt húsz esztendőben mind a három pince rengeteget dolgozott, tanult és tett azért, hogy megszeressék és helyén kezeljék boraikat. Kiismerték a borvidéket, illetve a benne rejlő lehetőségeket nem csak mások, hanem a saját hibáikból is tanultak ezen időszak alatt. A cél, hogy a fent említett szőlőfajtákból világszínvonalnak megfelelő minőségben készítsenek fajtaborokat. Fontos, hogy megmutassák Etyek egyediségét az ezen, szőlőkből készült palackok.
Világfajtákkal előz be Etyek
Hernyák László, Rókusfalvy Pál és Mérész Sándor (balról jobbra)
A borászatok eddig külön utakon jártak, de egymással párhuzamosan. Most elhatározták, hogy a még kiemelkedőbb minőség érdekében ezt az utat már nem egyedül, hanem közösen folytatják tovább. Az Etyek 360 megalapítását ünnepélyes keretek között írta alá a három borász (Mérész Sándor, Rókusfalvy Pál és Hernyák László), ezzel egy mérföldkőhöz érkezettek.
 
Semmit nem bíztak a véletlenre. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója tartott egy mesterkurzust a borászatok kóstolója előtt. Aki kiemelte, hogy az Etyek 360 összefogás előtt egy követendő példa lehet a Csopaki Kódex. Majd pár szóban bemutatta a pinot noir-ra jellemző nagyságot, jellegzetes karakterét, remek savszerkezetét és visszafogott tannintartalmát. Nyilván ahhoz, hogy ezeket egy pinot-ból kiérezzük, két dolog kell: egyrészt kóstolási tapasztalat, másrészt el kell jutni a csúcsig. Amíg az első leginkább az idő függvénye, addig a második már elég pénztárca függő. Ahhoz, hogy a fajta mélységét és nagyságát megismerjük sajnos 5-800 vagy akár 2000 Eurót is ki kell fizetnünk egy palackért. A Borkollégium alapítója kitért a hazai pinot noirok helyzetére is. Ha a Kárpát-medence klimatikus adottságait nézzük, akkor az ország felső 1/5-e felel meg a szőlőfajta termesztésére, de itt is figyelni kell a terület talajadottságaira.
Mészáros Gabriella előadása után a három borász mutatta be a saját birtokának történetét és egy fiatal vertikális sort is megkóstolhattunk pinot noirból – 2014,2013,2012. Persze ezek jó része még hordóminta volt, de különleges sornak bizonyult.
Ugyan az etyeki pincészetek három szőlőfajtát emeltek ki, de nekem azért volt egy olyan érzésem, hogy a savignon blanc és a chardonnay fölé toronymagasan emelkedett a pinot noir. Az sem elhanyagolandó gondolat, hogy ha tényleg komolyan veszik magukat az Etyek 360 pincészetei, akkor sokkal jobban előtérbe kell kerülnie a borvidéknek. Olyan borokat kell megalkotniuk, melyekről Etyek jut mindenkinek az eszébe és csak utána koncentrálnak a fajtára. Ha ezt elérik, akkor tényleg megalkották az egyedi Etyekit.
Winelovers borok az olvasás mellé