Beszámoló Francia iskola, magyar karakter: így születik a hazai bordói Bordeaux a világ egyik legikonikusabb borrégiója, ahol már közel kétezer éve termesztenek szőlőt. Franciaországban több száz éve formálják a bordói stílust, így adódik a kérdés: hogyan működik mindez nálunk? Miben hasonlít vagy tér el a magyar bordói a klasszikus francia iskolától? És vajon mely kékszőlőfajták lesznek még velünk tíz év múlva? A stílus előtt tiszteleg a Winelovers Bordói November eseménye, amelyre idén november 22-én került sor. Ott kérdeztük meg a kiállító borászokat a témáról.
Borvilág Rántott hús pezsgőhöz? – klasszikusok és meghökkentő párosítások A pezsgő valahogy mindenből ünnepet csinál: egy átlagos vacsorából, egy baráti beszélgetésből, vagy akár egy filmnézésből is. De vajon milyen ételek passzolnak igazán ehhez a buborékos, üde italhoz? A jó hír: sokkal szélesebb a merítés, mint elsőre gondolnánk. A pezsgő savassága, frissessége és apró buborékai a könnyű falatoktól a kifejezetten zsíros ételekig rengeteg mindennel működnek. Borvilág Miért menő, ha értesz a borokhoz? – akár egy randin is megmentheti a helyzetet A borokról sokan azt gondolják, hogy valami bonyolult, elit hobbi, amihez minimum öt borhűtő, francia nyelvtudás és egy sommelier-diploma kell. Pedig valójában a borismeret lehet élmény, és meglepően sok helyzetben jön jól. Borvilág Egy jó, hagyományos rajnai rizlingért nem kell Németországig menni – elég a Pannonhalmi borvidék felé venni az irányt A Czurda Szőlőskertje borászat alapítója, dr. Czurda Henrik szenvedélyesen keresi a Pannonhalmi borvidék legszebb arcát, de emellett ragaszkodik a rajnai rizling német készítési tradícióihoz. A borok az ő elképzeléseit és stílusát tükrözik, a szakmai munkát – a szőlőtől a palackig – a nagy tapasztalattal rendelkező Cseri család végzi. Így születnek meg azok a karakteres, letisztult Czurda-borok, amelyekben egyesül a hagyománytisztelet, az innováció és a terroir tiszta kifejezése.
Borvilág Rántott hús pezsgőhöz? – klasszikusok és meghökkentő párosítások A pezsgő valahogy mindenből ünnepet csinál: egy átlagos vacsorából, egy baráti beszélgetésből, vagy akár egy filmnézésből is. De vajon milyen ételek passzolnak igazán ehhez a buborékos, üde italhoz? A jó hír: sokkal szélesebb a merítés, mint elsőre gondolnánk. A pezsgő savassága, frissessége és apró buborékai a könnyű falatoktól a kifejezetten zsíros ételekig rengeteg mindennel működnek.
Borvilág Miért menő, ha értesz a borokhoz? – akár egy randin is megmentheti a helyzetet A borokról sokan azt gondolják, hogy valami bonyolult, elit hobbi, amihez minimum öt borhűtő, francia nyelvtudás és egy sommelier-diploma kell. Pedig valójában a borismeret lehet élmény, és meglepően sok helyzetben jön jól.
Borvilág Egy jó, hagyományos rajnai rizlingért nem kell Németországig menni – elég a Pannonhalmi borvidék felé venni az irányt A Czurda Szőlőskertje borászat alapítója, dr. Czurda Henrik szenvedélyesen keresi a Pannonhalmi borvidék legszebb arcát, de emellett ragaszkodik a rajnai rizling német készítési tradícióihoz. A borok az ő elképzeléseit és stílusát tükrözik, a szakmai munkát – a szőlőtől a palackig – a nagy tapasztalattal rendelkező Cseri család végzi. Így születnek meg azok a karakteres, letisztult Czurda-borok, amelyekben egyesül a hagyománytisztelet, az innováció és a terroir tiszta kifejezése.
Borvilág „A bor kultúra, élmény és felelősség” Az utóbbi években egyre több egyetemen indult el a BorKatedra-kurzus, amelynek célja, hogy a fiatal generáció megismerkedjen a borkultúrával, a minőségi borfogyasztás alapjaival és a felelős alkoholfogyasztás fontosságával. A programról, a tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Keszler Patríciával, a Magyar Bormarketing Ügynökség Borkatedra programjának szakmai felelősével.
Borvilág Egy jó, hagyományos rajnai rizlingért nem kell Németországig menni – elég a Pannonhalmi borvidék felé venni az irányt A Czurda Szőlőskertje borászat alapítója, dr. Czurda Henrik szenvedélyesen keresi a Pannonhalmi borvidék legszebb arcát, de emellett ragaszkodik a rajnai rizling német készítési tradícióihoz. A borok az ő elképzeléseit és stílusát tükrözik, a szakmai munkát – a szőlőtől a palackig – a nagy tapasztalattal rendelkező Cseri család végzi. Így születnek meg azok a karakteres, letisztult Czurda-borok, amelyekben egyesül a hagyománytisztelet, az innováció és a terroir tiszta kifejezése. Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is! Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.
Borvilág Egy jó, hagyományos rajnai rizlingért nem kell Németországig menni – elég a Pannonhalmi borvidék felé venni az irányt A Czurda Szőlőskertje borászat alapítója, dr. Czurda Henrik szenvedélyesen keresi a Pannonhalmi borvidék legszebb arcát, de emellett ragaszkodik a rajnai rizling német készítési tradícióihoz. A borok az ő elképzeléseit és stílusát tükrözik, a szakmai munkát – a szőlőtől a palackig – a nagy tapasztalattal rendelkező Cseri család végzi. Így születnek meg azok a karakteres, letisztult Czurda-borok, amelyekben egyesül a hagyománytisztelet, az innováció és a terroir tiszta kifejezése.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is!
Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.
Borvilág „A bor kultúra, élmény és felelősség” Az utóbbi években egyre több egyetemen indult el a BorKatedra-kurzus, amelynek célja, hogy a fiatal generáció megismerkedjen a borkultúrával, a minőségi borfogyasztás alapjaival és a felelős alkoholfogyasztás fontosságával. A programról, a tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Keszler Patríciával, a Magyar Bormarketing Ügynökség Borkatedra programjának szakmai felelősével.
Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass! Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass! Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából. Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass!
Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass!
Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is! Borvilág Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is!
Borvilág Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Borvilág A tél dönthet a magyar bor jövőjéről? A gazdák és szakemberek szerint emberfeletti a küzdelem – és ha a tél nem segít, a magyar bor jövője is veszélybe kerülhet. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság idén országos méreteket öltött, Zalától a Kunságig fertőzve a szőlőket. A védekezés hatékonysága azon múlik, sikerül-e időben felszámolni az elhagyott ültetvényeket és megfékezni a kórokozót; a Szent György-hegyen például baktericid levéltrágyával próbálkoznak.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket. Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket.
Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná! Hírszüret A Borászportál is elkötelezett a tudatos és mértékletes borfogyasztás mellett Egy nyílt levélben borászok, szakértők, orvosok és közéleti szereplők közösen állnak ki a borkultúra értékei mellett, hangsúlyozva annak pozitív hatásait, miközben határozottan elutasítják az alkohol öncélú fogyasztását. A Borászportál mindezekkel az értékekkel azonosul, és kezdettől fogva részt vesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében.
Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Hírszüret A Borászportál is elkötelezett a tudatos és mértékletes borfogyasztás mellett Egy nyílt levélben borászok, szakértők, orvosok és közéleti szereplők közösen állnak ki a borkultúra értékei mellett, hangsúlyozva annak pozitív hatásait, miközben határozottan elutasítják az alkohol öncélú fogyasztását. A Borászportál mindezekkel az értékekkel azonosul, és kezdettől fogva részt vesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében.
Bor 1x1 Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak A város lassan lélegzik a melegben, a kávézók és borozók teraszai megtelnek beszélgetéssel, pohárcsilingeléssel, apró rituálékkal. Valaki épp most szól oda a pincérnek: „Egy nagyfröccsöt kérek.” Ez az egyszerű mondat több, mint egy rendelés. Közös nyelv. Kulturális reflex. Innen tudjuk: itthon vagyunk. Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be.
Bor 1x1 Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak A város lassan lélegzik a melegben, a kávézók és borozók teraszai megtelnek beszélgetéssel, pohárcsilingeléssel, apró rituálékkal. Valaki épp most szól oda a pincérnek: „Egy nagyfröccsöt kérek.” Ez az egyszerű mondat több, mint egy rendelés. Közös nyelv. Kulturális reflex. Innen tudjuk: itthon vagyunk.
Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be.
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek? Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek?
Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Fröccs október 27. Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget október 24. Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt! szeptember 02. Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj! augusztus 28. „Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én augusztus 01. Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem július 31. Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X) július 11. Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen