Beszámoló "A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír" Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
Gasztró Milyen szempontok alapján minősítik a sajtokat? Így működik a sajtbírálat A sajt és a bor kapcsolata évszázadok óta fennáll. Egy jól megválasztott sajt nemcsak kiegészíti a bor aromáit, hanem új dimenziókat is adhat az ízekhez. A borbírálati rendszerekről már sokszor írtunk, de mi a helyzet a sajtok minősítési rendszerével? Borvilág "A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét" Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal. Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Gasztró Milyen szempontok alapján minősítik a sajtokat? Így működik a sajtbírálat A sajt és a bor kapcsolata évszázadok óta fennáll. Egy jól megválasztott sajt nemcsak kiegészíti a bor aromáit, hanem új dimenziókat is adhat az ízekhez. A borbírálati rendszerekről már sokszor írtunk, de mi a helyzet a sajtok minősítési rendszerével?
Borvilág "A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét" Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Gasztró Képzeletbeli találkozás a főzés királynőjével - Julia Child boros farsangi fogásai némi áthangolással Beköszöntött hozzánk a francia mardi gras, a karneválok, maszkok, jelmezek, ízletes fánkok időszaka. Franciaországban a farsang Nice-ból terjedt el 1873-ban, azóta minden régióban más-más szokás alakult ki, melynek népszerűsége - ki gondolná? - Párizsba jutott el legkésőbb. Képzeletben elutaztunk Julia Child-hoz párizsi otthonába, ahol hagyományos francia ünnepi vacsorával vendégelt meg minket. A fenséges lakoma mellett a kellemes italok sem maradtak el.
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk. Borvilág Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-re Minden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez. Beszámoló Hol is van valójában a borkészítés északi határa? A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Borvilág Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-re Minden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.
Beszámoló Hol is van valójában a borkészítés északi határa? A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Gasztró Képzeletbeli találkozás a főzés királynőjével - Julia Child boros farsangi fogásai némi áthangolással Beköszöntött hozzánk a francia mardi gras, a karneválok, maszkok, jelmezek, ízletes fánkok időszaka. Franciaországban a farsang Nice-ból terjedt el 1873-ban, azóta minden régióban más-más szokás alakult ki, melynek népszerűsége - ki gondolná? - Párizsba jutott el legkésőbb. Képzeletben elutaztunk Julia Child-hoz párizsi otthonába, ahol hagyományos francia ünnepi vacsorával vendégelt meg minket. A fenséges lakoma mellett a kellemes italok sem maradtak el.
Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból. Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból. Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak. Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Borvilág Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-re Minden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez. Bor 1x1 Téli frissítő különlegességek: pezsgőkoktélok szilveszterre A szilveszteri időszak közeledtével elgondolkozunk azon, hogy milyen italokkal varázsolhatjuk még különlegesebbé az év végi összejöveteleket. A borok és a pezsgők elmaradhatatlan részei az ünnepi asztaloknak, legyen az születésnap, névnap, vagy éppen évforduló. Szilveszterkor azonban szeretnénk valami igazán egyedit és emlékezeteset kínálni vendégeinknek. Ilyenkor kerülnek elő a koktélok, amelyek még inkább fokozzák az ünnepi hangulatot.
Borvilág Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-re Minden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.
Bor 1x1 Téli frissítő különlegességek: pezsgőkoktélok szilveszterre A szilveszteri időszak közeledtével elgondolkozunk azon, hogy milyen italokkal varázsolhatjuk még különlegesebbé az év végi összejöveteleket. A borok és a pezsgők elmaradhatatlan részei az ünnepi asztaloknak, legyen az születésnap, névnap, vagy éppen évforduló. Szilveszterkor azonban szeretnénk valami igazán egyedit és emlékezeteset kínálni vendégeinknek. Ilyenkor kerülnek elő a koktélok, amelyek még inkább fokozzák az ünnepi hangulatot.
Hírszüret Ne hagyd ki az ingyenes regisztrációs lehetőséget a WineFolly.com-on! Elindult a Magyarország Régiókalauz Korábban már írtunk róla, hogy a magyar borászatok számára ingyenes profil létrehozására van lehetőség a világ borfanatikusainak egyik leglátogatottabb portálján, a Winefolly.com-on. Ha borászként még nem regisztráltál, itt a lehetőség! Kedvcsinálónak nézd meg a bevezető videót!
Hírszüret Magyar Bor 2024: mozgalmas év idehaza és külföldön 2024-ben a Magyar Bormarketing Ügynökség számos projekt révén népszerűsítette a magyar bort, erősítette annak ismertségét itthon és a nemzetközi színtéren. Borvilág Nagy karácsonyi borajánló Karácsonykor sok hazai asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva. A megszokott fogások mellé érdemes évről évre új, akár extravagánsabb tételeket is kínálni. A magyar borkedvelők szerencsére el vannak kényeztetve, és bőséggel válogathatnak a kiválóbbnál kiválóbb hazai borok közül. Borajánlónkban egyrészt azoknak segítünk, akik kissé elveszettnek érzik magukat az óriási borkínálatban, másrészt a gyakorlott borvásárlók számára is biztosan szolgálunk néhány új, felfedezésre váró tétellel.
Hírszüret Magyar Bor 2024: mozgalmas év idehaza és külföldön 2024-ben a Magyar Bormarketing Ügynökség számos projekt révén népszerűsítette a magyar bort, erősítette annak ismertségét itthon és a nemzetközi színtéren.
Borvilág Nagy karácsonyi borajánló Karácsonykor sok hazai asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva. A megszokott fogások mellé érdemes évről évre új, akár extravagánsabb tételeket is kínálni. A magyar borkedvelők szerencsére el vannak kényeztetve, és bőséggel válogathatnak a kiválóbbnál kiválóbb hazai borok közül. Borajánlónkban egyrészt azoknak segítünk, akik kissé elveszettnek érzik magukat az óriási borkínálatban, másrészt a gyakorlott borvásárlók számára is biztosan szolgálunk néhány új, felfedezésre váró tétellel.
Borvilág "A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít" Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul. Hírszüret Pezsgő adómentesen - Ne hagyd ki ezt a páratlan karácsonyi ajánlatot! Egy üveg pezsgő az ünnepet és egyben a sikerek elismerését is szimbolizálja, így tökéletes választás üzleti kapcsolatok erősítésére vagy a munkatársak, partnerek megajándékozására. Ráadásul idén is adómentesen ajándékozhatjuk, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg!
Borvilág "A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít" Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.
Hírszüret Pezsgő adómentesen - Ne hagyd ki ezt a páratlan karácsonyi ajánlatot! Egy üveg pezsgő az ünnepet és egyben a sikerek elismerését is szimbolizálja, így tökéletes választás üzleti kapcsolatok erősítésére vagy a munkatársak, partnerek megajándékozására. Ráadásul idén is adómentesen ajándékozhatjuk, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg!
Borvilág Két világhírű borvidék kimagasló boraival nyűgözik le a borrajongókat Zombory István és Zombory Tamás 24 éve vesz részt a Tokaji borvidék életében. Pincészetük választékában a száraz fajtatiszta tételektől a házasításokon át az aszúig és eszenciáig minden megtalálható. Argentin pincészetük jóvoltából még malbec-et is kóstolhatunk náluk, ha Tokajban járunk! Borvilág “A kékfrankos egy óriási kincs, mert hihetetlenül sokoldalú” Sokan még mindig ódzkodnak tőle, pedig a kékfrankos ma már egyáltalán nem az, aminek ötven évvel ezelőtt ismertük. Miben rejlik az ereje ennek a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtának? Egy szekszárdi, egy egri és egy soproni borászatot is megkérdeztünk arról, hogy miért olyan fontos számukra.
Borvilág Két világhírű borvidék kimagasló boraival nyűgözik le a borrajongókat Zombory István és Zombory Tamás 24 éve vesz részt a Tokaji borvidék életében. Pincészetük választékában a száraz fajtatiszta tételektől a házasításokon át az aszúig és eszenciáig minden megtalálható. Argentin pincészetük jóvoltából még malbec-et is kóstolhatunk náluk, ha Tokajban járunk!
Borvilág “A kékfrankos egy óriási kincs, mert hihetetlenül sokoldalú” Sokan még mindig ódzkodnak tőle, pedig a kékfrankos ma már egyáltalán nem az, aminek ötven évvel ezelőtt ismertük. Miben rejlik az ereje ennek a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtának? Egy szekszárdi, egy egri és egy soproni borászatot is megkérdeztünk arról, hogy miért olyan fontos számukra.
Beszámoló A trendek jönnek-mennek, de a magas minőségű boroknak mindig meglesz a közönsége A Bordói November idén is számos meglepetést tartogatott, és nem volt hiány nagyszerű vörösborokból. A választék rendkívül széleskörű volt, így igazi kihívást jelentett végigkóstolni a különböző tételeket, ennek ellenére igyekeztem minél több pincénél, minél többféle vörösborral megismerkedni. Az ízek és illatok sokszínűsége mellett kíváncsi voltam arra is, hogy a borászok és borászatok szakemberei hogyan látják a vörösborok jelenlegi és jövőbeni helyzetét, és hogyan fér meg a bor az egészségtudatosság és a gasztronómia világával. Mindezeket szem előtt tartva igyekeztem egy átfogó képet kapni a borok és a borászatok dinamikusan változó világáról. - Sisa Barbara beszámolója. Borvilág "A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít" Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.
Beszámoló A trendek jönnek-mennek, de a magas minőségű boroknak mindig meglesz a közönsége A Bordói November idén is számos meglepetést tartogatott, és nem volt hiány nagyszerű vörösborokból. A választék rendkívül széleskörű volt, így igazi kihívást jelentett végigkóstolni a különböző tételeket, ennek ellenére igyekeztem minél több pincénél, minél többféle vörösborral megismerkedni. Az ízek és illatok sokszínűsége mellett kíváncsi voltam arra is, hogy a borászok és borászatok szakemberei hogyan látják a vörösborok jelenlegi és jövőbeni helyzetét, és hogyan fér meg a bor az egészségtudatosság és a gasztronómia világával. Mindezeket szem előtt tartva igyekeztem egy átfogó képet kapni a borok és a borászatok dinamikusan változó világáról. - Sisa Barbara beszámolója.
Borvilág "A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít" Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.
Fröccs december 13. Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára december 10. Az Év Bortermelője 2024-ben: Liptai Zsolt december 06. Átadták a „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat november 26. 22 magyar borvidék borait küldték Rómába a Szentatyának karácsonyra november 13. Újra Black Weekend! Vasárnap éjfélig boros tanfolyamok és tankönyvek 13-60% kedvezménnyel november 11. Közülük választják majd „Az Év Bortermelője Magyarországon” díj győztesét október 11. Elindult az Országos Étterem Hét
Kiemelt programok 02. 12. Winelovers Club: Olaszország kóstoló Ménesi Borbár, BudapestBorkóstoló 03. 29. Winelovers Grand Corinthia Hotel Budapest, BudapestBorkóstoló 02. 28. Borkonferencia 2025 Budapest, BudapestKonferencia