A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól

Knap Gábor
2016. október 26., 20:55


Habár Villány továbbra is komoly vörösborairól és borturizmusáról ismert, sorra jelennek meg az olyan szolgáltatások és termékek a borvidéken, amelyek új színt csempésznek a szokásos boros, kirándulós időtöltésbe. Nincs ez másként a Bock Borászatban sem.
A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól
Fotó: Bock Bor Facebook
Itt az ősz, épp a legnagyobb lendülettel dübörög a borturizmus Magyarország talán legkedveltebb – de egészen biztosan dobogós helyen lévő – borvidékén, Villányban. Mi sem véletlenül jöttük ekkor villányi Kerülőutunkra, hiszen épp elcsípjük még a szüret végét, viszont már be tudjuk gyűjteni a szőlőszedés első heteinek információit.
 
Ami kihagyhatatlan…
 
Bock József, a Villányi nagy generáció egyik legismertebb tagja rozét javasol az érkező vendégeknek, majd egy kis wellnesst, az után jobban esik a vacsora a pincészet Óbor Éttermében. Másnap reggel egy üdítő fürdő és szauna után jöhet valami izgalmas program a városban vagy a környéken, délután pedig a kihagyhatatlan (vagyis kihagyható, de mi ki nem hagynánk semmi pénzért!) dűlőtúra, majd a pinceséta. Utóbbiból a legrövidebb is fél óra, menet közben több helyen is megállunk, mesélünk arról, melyik ág, mikor, hogyan épült, stb; a kupolateremben aztán több időt töltenek a vendégek – most például egy kiállítás is van odalent – meséli Bock József.
 
A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól
Bock József (Fotó: Bock Bor Facebook)

A jellemzően 2-3 napra érkező (bor)turisták számára – ahogy Villányban ezt megszokhattuk – bátran ajánlják egymást a borászatok. A nálunk megszállóknak gyakran ajánlunk egyéb villányi pincéket, sőt, olyan is előfordul, hogy elvisszük őket, van egy 13 személyes kisbuszunk. Ez fordítva is működik, ráadásul mi remek helyen vagyunk, tőlünk mindenki 10 percen belül van – mondja a tulajdonos.

Szerinte ez nem is működhet másképp, hiszen minden másik borvidék igyekszik a kilencvenes években remek rajtot vevő Villány nyomába érni. 
 
Mindenki jön fel – állapítja meg kérdésünkre Bock József. Szerinte ez annak az oka, hogy mindenfelé termőre fordulnak, és kezdik jó formájukat hozni azok a szőlők, amelyeket 10-20 éve telepítettek. Azok a gazdák, akik időben tettek lépéseket a minőség felé, jók az ültetvényeik, modern technológiával rendelkeznek, egyre jobb borokkal jelentkeznek.
„Úgy tűnik, a 2016-os év nagyon jó lesz”
 
De persze Villány sem hagyja magát, és most úgy tűnik, a 2016-os évjárat is emlékezetes lehet a borvidéken. A mi területeink és a szőlő olyan állapotban van, hogy jelenleg csak a legjobbakat lehet mondani róla – kezdi szüreti értékelését a Bock Pince tulajdonosa. A szeptemberi meleg csodát tett. Most úgy tűnik, hogy a 2016-os év nagyon jó lesz – mondja, majd számmisztikázunk egy kicsit: „Általában a páratlan évek szoktak nagyon kiválóak lenni, ezt erősíti kivételként a 2012 és remélhetően a 2016.”
 

A pincészetnek egyébként már van kint 2016-os évjáratú bora, a PortaGéza (portugieser) rozé. A merlot, a cabernet franc, a kékfrankos és cabernet sauvignon ültetvényeknél van még jó pár olyan tőke, ahol fent vannak a fürtök – a legnagyobb borokhoz igyekeznek a lehető legérettebb alapanyagot szüretelni, így kint hagyják még a szőlőt.
 
Külön üzem épül a szőlőmag termékek számára
 
Aki ismeri a Bock Borászatot, már tudja, hogy a pince a tradíciók követése és tisztelete mellett bátran szokott belevágni valami egészen újba. Így volt ez annak idején a pezsgő készítéssel is: 2007-ben éreztem úgy, hogy nagyjából tudom, hogyan kell pezsgőt készíteni, és elhatároztam, hogy megpróbálom, megtanulom – meséli Bock József. Azóta készülnek a pezsgőik, most a 2011-es van forgalomban, és alkalom adtán már elküldik versenyre is. Nem arra számítunk, hogy az elsők között szerepel majd, de a lényeg, hogy már meg tudjuk mutatni – magyarázza a borász.
 
A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól
Fotó: Bock Bor Facebook

Hasonlóan új terület a pincészet életében a szőlőmag termékek készítése és forgalmazása, pedig hogyha valahol, hát náluk kézenfekvő egy ilyen vállalkozásba fogni, hiszen szőlőmag bőven van.
 
A most épülő új üzemben a törkölyből választják ki a szőlőmagot, valamint a héjjal is kezdenek foglalkozni, mert abban is vannak nagyon értékes anyagok.
 
A dolog előzménye, hogy a Pécsi Tudományegyetem még 2004-ben kezdte vizsgálni a Bock borok polifenol tartalmát, és rájöttek, hogy ezek a jótékony vegyületek világviszonylatban is kiemelkedő mennyiségben vannak ott a Bock tételekben.
 
A szőlőmagban rendkívül sok olyan anyag van, amely jót tesz a szervezetnek. Bőrregeneráló hatású, antioxidánsokat tartalmaz, jó hatással van az érrendszerre, és ezeket a tulajdonságait ki kell használni. Ráadásul a szőlőmag termékek esetében alkohol nélkül lehet hozzájutni ezekhez az értékes anyagokhoz – sorolja a pozitívumokat Bock József.
 
A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól
Fotó: Bock Bor Facebook
 
A magból egyébként olajat is készítenek, amellyel több alkalommal is találkozhatnak a vendégek egy-egy borhétvége során. A legemlékezetesebb azonban minden bizonnyal az, amikor étkezés előtt vagy borozás közben, szőlőmag lisztes lepénnyel lehet kóstolgatni a fantasztikusan jó illatú olajat.
 
Jaj a baranyai libáknak!
 
Remek lehetőség a szőlőmag olaj tesztelésre, sőt, esetleg a libás ételekkel való összekóstolásra a pincészet Márton napi újbor ünnepe, amelyre idén november 11-12-én kerül sor.
 
A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól
Fotó: Bock Bor Facebook
 
Pénteken az újbor szentelést követően a Borchanto zenél, majd kihirdetik a Szent Márton-év Legszebb Műve pályázat eredményét. Ezt követően St. Martin, majd a Csík zenekar ad koncertet, amelyet az EXIT zenekar műsora és a boros tombola követ.
 
Másnap, szombaton a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar műsora után csokoládékóstoló, majd Vivat Bacchus koncert, ugyancsak tombola, majd a Hot Jazz Band és ugyancsak az EXIT zenekar várja a vendégeket. No meg a több ezer kilogramm libaalkatrészből készült finomságok! A részletes program itt található!
Winelovers borok az olvasás mellé