A mediterrán Eger

Kodela Mia
2016. március 23., 20:54


A Buttler család nevét Mikszáth Kálmán Különös házasságából ismerhetjük, kastélyuk Erdőtelken még ma is áll. Ugyan a család grófi ága 1845-ben kihalt, de az egri borászat nevében tovább él a történelem. 
A mediterrán Eger
A pincészet 36 hektár telepítéssel rendelkezik az Egri borvidéken. Két dűlő osztozik ezen a területen: fele a Szarkás-tetőn, ahol kékfrankos, merlot, pinot blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay és portugieser szőlők találhatóak, fele pedig a Nagy-Eged hegyen, itt merlot, viognier, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka ültetvények vannak. A borászat vörösbor hangsúlyos, hiszen a területeknek csupán 10%-a fehérszőlő.

A Gróf Buttler két branddel jelenik meg a piacon. A „gb” jelzésűek a hiperekben kapható, best buy, színes címkés és kapszulás borok, amelyek részben felvásárolt szőlőből készülnek. Ezek között vannak a könnyedebb tételek és a csavarzáras palackok, amikbe rozé, a cabernet cuvée és sztenderd bikavér kerül. A „Gróf Buttler” a terroir borcsaládot jelenti, ahol a hangsúly a dűlők megjelenítésén van. Ezek kivétel nélkül hordós érlelést kaptak, a palackok címkéje komolyságot sugall.
 
A mediterrán Eger

A borászat mediterrán hangulatú, impozáns épülete, amely a modern, gravitációs elveket is használó feldolgozót, valamint a magyar, francia és amerikai hordókban érlelődő borokat rejti, 2011-2012 között épült. A jövőben további beruházások is várhatóak. A tervek szerint egy borbolttal fog nemsokára bővülni a birtok, ahol a látogatóknak akár a vásárlás előtti kóstolásra is lesz lehetőségük egy esztétikus, művészi környezetben. A borokhoz pinceáron jelenleg helyben a pincészetnél, illetve Budapesten a KOGART házban lehet hozzájutni, előzetes megbeszélés alapján pedig borkóstolókat is tartanak, amihez többféle borsorból lehet választani. A helyszín rendezvények, fogadások megrendezésére is alkalmas, nem beszélve az esküvőkről. A városra néző terasz bevonása kétségtelenül feldobja a borászat életét, az épület kialakítása miatt exkluzív lehetőségeket tartogat nagyszabású események számára is. A távolabbi tervek között pedig még egy szálláshely kialakítása is szerepel, ami az épület legfelső szintjén kapna helyet.
 
A mediterrán Eger

Adamovich Károllyal, aki 2011 óta a pincészet borásza, az aktuális tételekből kóstoltunk:

Viognier 2013
A Nagy Eged-hegy dűlőről származik a szőlő, másfél év hordós érleléssel. Fűszeres, édes karakterű illat, kis füstösséggel, amit a hordótól kapott. Vanília, citrus, mandarin, kis méz, körte, barack érződik benne. Aromagazdag, selymes és telt ízű, újvilági típusú bor.

Chardonnay Superior 2014
A vulkanikus talajú Szarkás-tetőről származik a szőlő. Ízében megjelenik az ásványosság, mellette citrus, a finomseprőn érleléstől a vajas, a hordótól a vaníliás ízeket kapta. A korty végén az alkohol melegít, a szerkezetén viszont érezni, hogy a hűvös 2014-es évjáratból való.

gb Egri Bikavér 2013
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, pinot noir és syrah házasítása. Behízelgő, édes, vajas-édesfűszeres illat. A háttérben egy kis paprikás fűszeresség. Málna, ribizli, vanília, feketebors. 
 
Egri Bikavér Superior Nagy Eged-hegy 2009
Gyümölcsös, főleg meggyes illat, mellette mák, kávé, vanília, édesfűszerek, likőrösség. Édes ízű, emelkedett alkoholú (14,5%) tétel. Több, mint 3 év hordós érlelést kapott, ez a kadarka, cabernet franc, pinot noir, merlot fajtákból házasított bikavér. 

Syrah Superior Nagy Eged-hegy 2011
 
A mediterrán Eger
 
Vajkaramella, füst, édesfűszerek, vanília, mazsola, likőrösség, konyakmeggy, áfonyadzsem, csokoládé. Egyértelműen az újvilágban járunk: sok tannin, magas alkohol (16,5%), édes karakterű bor. Gazdag ízek, nagy test, hosszú lecsengés jellemzi.
 
Nemcsak a pincészet épületét, de a borokat is a mediterrán jelleg hatja át: hosszú hordós érlelés, érett gyümölcsösség, nagy testű borok és magas alkohol jellemző a borászat portfóliójára. A borokat kóstolva nem Egerben, hanem az újvilágban járunk!
 
A vendéglátást a’la cart módon alakíthatjuk magunknak csomaggá a borászatnál, amibe az egyszerű hidegtáltól az ötfogásos vacsoráig van lehetőségünk ételpárosítást választani. A rendezvényünk jellegétől függően egészen egyedi kiegészítő elemeket is kérhetünk egy-egy borvacsorához, amik a teljesség igénye nélkül lehetnek végvári vitézek, folklór zenészek vagy éppen táncos fellépők. Idén érdemes lesz korán időpontot foglalni náluk, mert az érdeklődés a hőmérséklettel együtt fog jelentősen megnőni a borászat iránt. 
Winelovers borok az olvasás mellé