Basilicus: lenyűgöző boros élményközpont Tarcalon

Bognár Attila
2017. szeptember 23., 09:00


Tokaji kerülőutunk Tarcalon a borvidék egy viszonylag új, de frissen és lendületesen berobbant szereplőjéhez, a Basilicus pincészethez vezetett, ahol a hagyományos és a modern remekül megfér egymás mellett.
Basilicus: lenyűgöző boros élményközpont Tarcalon
Tarcal történelmi utcájában sikerült ráakadnunk a Basilicus pincészetre. Nem volt igazán nehéz dolgunk, hiszen a modern, új építésű birtokközpont kiemelkedett az utca többi épülete közül. Világos kőből készült kerítés és épületek, napelem, modern kerti bútorok, frissen vágott fű. Mindenen látszik a hozzáértés, a törődés, a letisztult és világos koncepció. A tulajdonos, Basa Richárd régi álmát valósította meg a Basilicus-szal, amit barátjával és üzlettársával Kanczler Andrással közösen működtetnek. Az IT-szektorból érkező üzletember fejében egy borkóstoló során született meg a tarcali boros élményközpont ötlete, amely a 2013 őszi átadással valósággá vált és mára szinte teljesen elnyerte végleges formáját.

A főépület egyszerre modern és hagyományos. Azon túl, hogy remek kóstoló helyszín, a belső rész gyakorlatilag egy multifunkcionális rendezvényterem, amelyben közel harminc fő tud egyszerre helyet foglalni. A borkóstolók mellett alkalmas különféle rendezvények, csapatépítések lebonyolítására is. A külső teraszon és a füves kerti részen pedig akár 130 ember is jól tudja magát érezni. Ezáltal a helyszín tökéletes nagyobb rendezvények, például esküvők, kerti partik, baráti összejövetelek megrendezésére is. Fedett grillterasz, látványpince szolgálja a vendégek kényelmét. Az udvar egyik kuriózuma az a pár gondosan ápolt szőlőtőke, amely bemutatja a birtok által termelt szőlőfajták mindegyikét. Így, aki a borokat kóstolja, egyből meg is tekintheti, hogy milyen a hárslevelű fürtje, a furmint levele, vagy a muskotály éppen hol tart az érésben.
 

A tarcali borok mások

 
A pincénél Kanczler András, a birtok vezetője, mindenese, motorja fogadott bennünket. Vele az épületek gyors külső áttekintése után dűlőtúrázni indultunk. Egyből az egyik legkiemelkedőbb tarcali dűlőbe, a Lónyaiba mentünk, ami a Basilicusnál viszonylag friss szerzemény. Ahogy kiszálltunk a kocsiból, András rögtön meg is osztotta velünk a birtok céljait, rövid és hosszú távú elképzeléseit, szőlészeti és borászati filozófiáját.
 
Jelenleg még nem teljesen kiforrott a területek nagysága és összetétele. A mostani hét és fél hektár termőterület folyamatosan alakul, vannak ültetvények, amiket eladnak, és vannak, amiket még szeretnének megvenni, másokat felújítani. A birtok egyik alapvetése a bioművelés, az arra történő átállás. Nem is elsősorban azért, hogy a címkén a bio minősítés feltüntethető legyen, hanem - András elmondása alapján - azért, mert a szőlő így jobban érzi magát, és egészséges szőlőből lehet egészséges bort készíteni. Erről meg is győződhettünk, amint megkóstoltuk az érésben egészen előrehaladott szőlőszemeket. András szerint nem érezhető rajtuk a permetlé, sőt a levegőbe szagolva sem csap orrba bennünket a permetezés szaga.
Sokkal zamatosabb, ízesebb a gyümölcs, a savak sokkal szelídebbek, az aromák lényegesen gazdagabbak.
Aztán kifejtette, hogy a tarcali szőlők és belőlük készült borok miért mások, és szerinte miért harmonikusabbak, mint a borvidék más területeinek termései. Ennek oka a mások által sokszor lesajnált löszös talaj, amely sokkal  kifinomultabb savkarakterisztikát biztosít a bornak. Itt nincs szükség sem savtompításra, sem a cukorral való játékra, sem más beavatkozásra a borokba - itt úgy lesz tökéletes és teljes egyensúlyt mutató a szőlő, és így annak a bora is, ahogy termett.
 

Purcsin, a tokaji vörös

 
Következő állomásunk a birtok másik kiemelt dűlője, a Mestervölgy, amelyhez löszfalakkal körbevett meredek utakon jutottunk el; csak terepjáróval ajánlott itt a közlekedés. A panoráma csodálatos, a borvidék minden irányába ellátni, sőt, tiszta időben még Tiszaújváros kéményei is látszanak. Ez a dűlő a birtok egyik legfontosabb része, a dűlőszelektált száraz furmint is innét kerül ki. A terület rendkívüli meredekségű részén friss telepítés küzdött a szárazsággal. A fiatal tőkéket ottjártunkkor épp kézi kapás munkások tisztítottak meg a gaztól. Embert próbáló munka ez a tűző napon. A szőlőket hálóval borították be a seregélyek és a vadak távoltartása miatt. A fő tokaji fajtákon kívül található itt még olyan különlegesség is, mint a purcsin, ami vörös szőlőfajta, Tokajban hajdanán őshonos volt, és András szerint a kadarkához hasonló bort ad.
 

Komplex élménycsomag

 
A túráról visszatérve a pincét jártuk végig. A hordók és tartályok már tisztán, frissen mosva várják az idei szüret termését. A pinceépület lejáratának egyedi jellegzetessége az „üveg kő”, mint építészeti bravúr, amely kívülről kőnek tűnik, de befelé az üveg volta miatt enged némi természetes szórt fényt, ezáltal hangulatosabbá téve a pincelejáratot. András elmondta még, hogy a birtokfejlesztés következő fázisa egy hét szobás apartman lesz a főépület mellett, annak meghosszabbításban, melyre a tervek már készen is vannak. Ha elkészül, akkor
ezzel válik teljessé a birtok és élményközpont,
ahol a vendég mindent egy helyben megkap, a szállástól az étkezésig, a dűlőtúrától a pincelátogatásig és borkóstolóig. Az idelátogatók a komplex élménycsomagból többfélét is választhatnak, de egyedi ajánlatokat is kérhetnek. Nagyobb csoportok is jöhetnek, de akár két fő is érkezhet, szakértő kollégák fogják őket kalauzolni. A pincészet borai egyelőre gyorsan fogynak, még kisebb palackszám készül az egyes fajtákból, amelyeket a pincénél történő értékesítés mellett a gasztronómia vesz fel. Részt vesznek a Furmint USA projektben, ahová a Mestervölgy dűlőszelektált száraz furmintot adják, teljesen az amerikai piacra szánt egyedi címkével.
 
Basilicus: lenyűgöző boros élményközpont Tarcalon
Kanczler Andrással a Lónyai dűlőben
 
A birtok körbejárása után a pince boros szortimentjéből kóstolhattunk egy igen erős sort az alábbi tételekkel:
 
Mestervölgy furmint 2015
Halványsárga bor; illatának intenzitása visszafogottabb, benne gyümölcsös aromák mellett virágos jegyek és szolid ásványos vonal. Kóstolva a ropogós, szikár savak vezetik az ízképet, amelyet a kevés (1,3 g/l) maradékcukor szépen szelídít. A végén ásványos-sós lecsengés. A pince ezzel a furminttal feltette a Mestervölgyet a legjobb tokaji dűlők térképére.

Lapis furmint 2015
A másik kiemelt terület, amelyből dűlőszelektált furmint készült. Seprőn tartott, ami illat- és ízjegyeiben is megjelenik. Kerek, krémes, vaníliás, alacsonyabb savakkal (5,4 g/l), szolid ásványokkal, hosszú utóízzel. Jól iható, fogyasztóbarát furmint, ami azoknak is ajánlható, akik a fajtával csak most barátkoznak.
 
Első Szerelem, Sárgamuskotály 2015
A hordós erjesztés után tartályos érlelés következett. A fajta atipikus példája, nem az egyszerű reduktív, harsogó illatú vonal. Visszafogottabb, de fajtajelleges, ugyanakkor komplexebb, a hordós erjesztés érezhetően megjelenik főképp az ízképben. Jó savak, lendület - az a bor, amelyet mindenki szeret: az is, aki a komolyabb borokra vágyik és az is, aki a muskotály fajta rajongója.
 
Randevú Sárgamuskotály 2012
Kései szüretelésű édes bor, 69 g/l maradékcukorral, amely kicsit maga alá gyűri a savakat. Érett, mézes, virágos, trópusi gyümölcsös, zöldfűszeres illat. Nagyon jól iható és nagyon könnyen csúszik. A lényeg a nevében is benne van: egy randevú tökéletes bora, mind a férfi, mind a női kóstolók számára ideális tétel, gyorsan el is fogyhat a fél literes palack.
 
Basilicus: lenyűgöző boros élményközpont Tarcalon

Édes szamorodni 2012
A Lapis dűlő furmint terméséből készült egyedi tétel. Közepesen intenzív illatát a barackos, ananászos jegyek vezetik, virágos és édesfűszeres vonallal megtámogatva. Kóstolva az édesfűszerek és a sárga gyümölcsök uralják. Szép struktúra, jó sav-cukor egyensúly, hosszú lecsengés, harmónia.

Aszú 4 puttonyos 2010
Meglehetősen ritka bor, hiszen a borvidéken nagyon kevesen készítenek önállóan a kövérszőlő fajtából aszút - márpedig ez abból van. Illatában citrusok, lime, ananász, mellette köves, marcipános vonal. Kóstolva érett barack, kevés méz, citrusok, a magas maradékcukor (108 g/l) ellenére jó arányok, egyensúly és hosszú utóíz.

Aszú 5 puttonyos 2012
A Lapis dűlő termése. Illata rendkívül komplex és intenzív, benne a mézes, ananászos aromák mellett egy érdekes szilvás, szilvalekváros vonal jelenik meg. Ízében érett és aszalt gyümölcsök, méz; testes, krémes korty. A magas maradékcukor (151 g/l) ellenére sem édességhangsúlyos, utóíze nagyon sokáig megmarad.

Aszú 6 puttonyos 2013
Szintén a Lapis dűlőből származik; erősen megválogatott alapanyagból készült sokrétű, kifinomult, komplex aszú. Ízében és illatában is sárgabarack és baracklekvár dominál, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, kevés édesfűszerrel megtámogatva. Kifogástalan szerkezet, egyensúly, hosszú lecsengés. Az ünnepek tökéletes bora.
 
Az aszú hosszú lecsengése felpörgette gondolatainkat, újabb és újabb témákba tudtunk volna mélyebben is belemenni Andrással, de sajnos indulnunk kellett tovább a feszített programunk miatt következő állomásunkra. Egy biztos, hogy ide mindenképp visszatérünk még, és bátran ajánljuk mindenkinek ezt az élményközpontot, a szálláshelyek elkészülte előtt is, de utána feltétlenül. Mert ha valaki egyszer ellátogat ide, az úgyis visszatér, a pozitív benyomások visszahozzák, de már többedmagával.
 
Még több Kerülőutas cikk ITT olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé