„A rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van”

Geri Ádám
2020. október 14., 08:41


Ha valaki kételkedik a rajnai rizling sokoldalúságában, látogassa meg a Cseri Pincészet standját az Olaszrizling Októberen. Hogyan lehet egyetlen szőlőfajtából hat teljesen különböző stílusú bort készíteni? Cseri Barnabás most elmondja, szombaton pedig megmutatja.
„A rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van”
Fotók: Szami - RAW Agency
 
 

Igen, az a terv, hogy mindet elvisszük és megmutatjuk. Komoly célokat tűztünk ki magunk elé, meg akarjuk mutatni, hogy a rajnai rizling mi mindent tud a Pannonhalmi borvidéken, illetve egy elhivatott borász kezei alatt.

Van személyes kedvenced a sorból?
 
A Secundus alapvetően az én elképzelésemet tükrözi, ez volt az első bor, amit, édesapám maximális támogatásával ugyan, de egyedül álmodtam meg. Ez áll hozzám legközelebb. Mindazonáltal a rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van, valamelyik stílusa tulajdonképpen bármilyen alkalomhoz elővehető.
 

Adja magát a kérdés: melyiket ajánlanád a szombati eseményen, a fajta ünnepén, egy szálloda elegáns báltermében annak, aki nem akarja a teljes sort végigkóstolni?

Mindenképpen a Sextust, már csak a hűvösebb időjárás miatt is. Ez egy hordós válogatás, testesebb, telt ízeket adó tétel, tökéletesen illik az őszhöz és az ünnepi alkalomhoz.

Hogy sikerül az idei szüret,  melyik sorszámú tételek fognak elkészülni?

A Secundus, Quartus, Sextus és a Septimus szinte biztosan el fog készülni, az Octavus még kérdéses. Nagyon furcsa évünk van, és nem kizárólag a járvány, hanem az időjárást miatt is. A szüret viszont egyelőre nagyon jól sikerült, így már csak a kései szüretelésű Decimus tételünk alapanyagáért kell izgulnunk, miközben első 2020-as újborunk, az Irsai Olivér már el is készült, kóstolható is lesz az Olaszrizling Októberen a standunknál. Elégedettek vagyunk vele.
Winelovers borok az olvasás mellé