Az online vagy a személyes WSET tanfolyamot válasszam?

Borkollégium
2022. május 05., 13:09


Ha a borokról szeretnél tanulni, a legkézenfekvőbb út beiratkozni egy WSET kurzusra. A WSET ugyanis közös nyelvet ad azoknak, akik a borokról szeretnének beszélgetni, emellett egy jól működő és világszinten elismert rendszer. Választhatod az online és az offline képzést is. Megmutatjuk, mi a különbség közöttük!
Az online vagy a személyes WSET tanfolyamot válasszam?
Én a járvány idején, a WSET online tantermében vettem részt a WSET online alapfokú tanfolyamán (Level 1 Award in Wines), majd röviddel ezután elvégeztem a középfokú (Level 2 Award in Wines) tanfolyamot is – ezt viszont személyes jelenléttel. Kétségtelenül hatalmas különbségek vannak a két kurzus között, de mindkettőnek megvannak az előnyei.
 
Mi az a WSET?
Az Egyesült Királyságban található Wine & Spirit Education Trust több mint 50 éve egy olyan objektív kóstolási szisztémát (SAT - Systematic Approach to Tasting) hozott létre, amely segít megítélni a fogyasztóknak a borok minőségét és azonosítani a sajátosságokat, tipikus aromákat. A képzés több egymásra épülő szintből áll, az első három szintnek (WSET1, 2, 3) Magyarországon is van akkreditált képzőhelye. A WSET Level 1 Award in Wines alapból  egy egynapos intenzív kurzus, ezen az értékelési rendszer felépítését lehet elsajátítani, ill. bortípusokról, a legfőbb borstílusokról, a szőlő éves fejlődési ciklusáról, bortárolásról és szervírozásról lehet tanulni, valamint az alapvető étel-bor párosítás szempontjairól. Ennek online változata 4 hetet ölel fel, ezután következik a vizsga, amelynek 70%-át kell teljesíteni ahhoz, hogy sikeres legyen.
 
Kezdjük az online kurzussal
Bármelyik WSET képzés iránt is érdeklődsz - legyen az online vagy személyes - a legjobb, ha elsőként felkeresed a WSET legnagyobb hazai központjának, a Borkollégiumnak az oldalát. Itt minden információt megtalálsz a WSET-ről, a kurzusok időpontjairól, az árakról, a tananyagról.
 
Én miután kiválasztottam az online kurzust, kaptam egy e-mailt, amelyben meghívtak, hogy jelentkezzek be a WSET online tantermébe.
Majd egy szívélyes üdvözlő üzenet fogadott a WSET-től, amelyben elmagyarázták, hogy miről szól a WSET Alapfok (Level 1 Award in Wines), mire is számíthatok.
 
Milyen volt az online tanulás?
Az első feladat, amit kaptunk, a bemutatkozás volt. Köszöntöttük az osztály többi tagját, és az online chatszobát használtuk arra, hogy megismerjük egymást. Nagyon jó volt látni, hogy ki honnan érkezett, és jó volt, hogy kapcsolatba léphetünk egymással. Ez egy állandó lehetőség volt a tanfolyam alatt, ami extra támogatást jelentett a tanulmányaimban és fantasztikus kapcsolatépítési lehetőséget is biztosított számomra.
A tanfolyam különböző modulokból állt, és minden modulhoz egy foglalkozás, leckék, az ismétléshez tanulókártyák és egy kvíz tartozott,
amely összefoglalta a tanultakat. A feladatok között szerepelt a szőlő egyes részeinek kóstolása, fehérborok összehasonlítása és még sok minden más is. Az ismétlés során a tanulókártyák különösen hasznos kiegészítőnek bizonyultak a jegyzeteimhez. 
 
Az alap- és középfokú WSET kurzusokon nincs kötelező kóstolás, de kaptam egy borlistát, amely tartalmazta az egyes tanult fajták tipikus tételeit, ezeket érdemes beszerezni, megkóstolni, de ez nem kötelező és nem része a vizsga sikeres teljesítésének.
 
Milyen támogatást kaptam?
Az egyik első dolog, amit a WSET online tanterembe való bejelentkezéskor látsz, egy diagram, amely az e-learning platform használatához ad hasznos információkat. Ez a diagram minden olyan technikai információt tartalmaz, amelyre szükséged lehet, beleértve olyan részleteket, mint például: mely eszközök a legjobbak, és hogyan kapcsolódhatsz be mobilról. Az elején az oktató is bemutatkozik. Az oktatód azért van, hogy segítsen neked a tanfolyam moduljai során, értékelje a munkádat, visszajelzést és útmutatást adjon. Van egy chat funkció is, ahol elérheted, ha kérdéseket szeretnél feltenni az anyaggal kapcsolatban.
 
Hogyan vizsgáztam?
A tanfolyam végeztével a Borkollégiumban jelenleg személyesen vizsgázhatnak a hallgatók. A lehetséges vizsgaidőpontokról a Borkollégium értesít. Az alapfokú okleveledet az angol nyelvű 30 feleletválasztós kérdésből álló sikeres vizsga esetén kaphatod meg, a kérdések 70%-ra kell helyes választ adnod. Fontos, hogy legkésőbb a tanfolyam kezdő dátumát követő 1 éven belül le kell vizsgáznod.
 
Az online kurzus legfontosabb előnyei számomra:
- A portálon könnyű volt navigálni, jók voltak az oktatóanyagok, amelyeket úgy alkottak meg, hogy a különböző módon tanuló diákok is fel tudják dolgozni az anyagot.
- Nagyon élveztem a rugalmasságot, amit az online tanfolyam biztosított számomra. Akkor jelentkezhettem be és tanulhattam, amikor akartam, ami jól illeszkedett az életmódomhoz és az egyéb kötelezettségeimhez. Én tanultam reggel a villamoson ülve, este főzés közben, volt olyan, amikor orvosi váróban, és olyan is, amikor az ágyban lefekvés előtt.
 
Milyen élmény volt a tantermi WSET kurzus?
Az online tanfolyamhoz hasonlóan most is a Borkollégium oldalán iratkoztam be, ezúttal a WSET középfok - WSET® Level 2 Award in Wines - kurzusra. Kaptam egy megerősítő emailt, amelyben elküldtek minden, a tanfolyammal kapcsolatos tudnivalót. Postán megkaptam a tankönyvet, egy tanulmányi útmutatót és a WSET középfokú tanfolyamhoz kapcsolódó SAT (Systematic Approach to Tasting) útmutatót.
 
A személyes találkozó 3 napján az alapfokon már megismert olyan témákat tárgyaltunk sokkal részletesebben, mint például a szőlőtermesztés, a földrajzi és éghajlati tényezők és a borkészítés folyamata, valamint különböző, a világ minden tájáról származó borok kóstolásával és címkéjének elemzésével foglalkoztunk. A Borkollégium középfokú WSET kurzusán 45 nemzetközi tétel kóstolására nyílik lehetőség. Különösen élveztem az olasz borok kóstolását és a pezsgőkészítési módszerekről való beszélgetést.
 
Mennyi ideig tartott a tanfolyam?
A Borkollégium középfokú WSET kurzusát általában három egymást követő napon tarják meg, reggel 9 és 18 óra között. A kurzus sikeres elvégzéséhez a tantermi jelenlét mellett némi otthoni tanulásra és ismétlésre is szükséged lesz. 
 
Milyen volt a vizsga?
Személyesen vizsgáztam, a vizsga 50 feleletválasztós kérdésből állt, amelyeket egy órán belül kellett megoldani, én úgy éreztem, hogy ez elég idő volt arra is, hogy alaposan átnézzem a válaszaimat. Körülbelül egy hónap múlva az iskola elküldte az eredményeimet, és láttam, hogy kitűnő eredményt értem el, a sok gyakorlás kifizetődött! Röviddel ezután megkaptam az oklevelet a végzettség megszerzéséről.
 
A tantermi kurzus legfontosabb előnyei számomra:
- A személyes kóstolás fantasztikus lehetőség: nem kellett vesződnöm a borok megvásárlásával, a Borkollégium minden bort beszerez, és megfelelő körülmények között tárol, így a kurzuson a legjobb formáját ismerhettem meg az adott tételnek.
- Magasan kvalifikált tanároktól, borszakértőktől tanulhattam, akik személyes történeteikkel még befogadhatóbbá tették a tananyagot, és a felmerülő kérdéseinkre azonnal megadták a válaszokat.
- Azzal, hogy személyesen találkozhattam az osztállyal, barátokat szerezhettem, és így még több szakmabelit ismerhettem meg.
 
Összességében a tantermi kurzus előnyei voltak számomra nagyobbak, de az online lehetőségben az a jó, hogy ha vidéken laksz vagy nem tudod megoldani, hogy három teljes napot rászánj a kurzusra, esetleg egy járvány miatti korlátozás miatt marad el a tantermi kurzus, akkor sem kell lemondanod arról, hogy tanulj a borokról!
 
Ha túl vagy az alapfokú és a középfokú kurzusokon, akkor vár a WSET felsőfok - WSET® Level 3 Award in Wines!
 
Kapcsolódó cikkek:
 
Ha nem fontos számodra a nemzetközi oklevél, választhatod a magyar nyelvű Borkollégium alapfokú kurzust, a Borkollégium középfokú kurzust de számos egyéb tanfolyamra is jelentkezhetsz.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé