Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study pack

Szymczak Vince
2021. november 22., 12:00


Blogírónk a Borászportál tíz részes sorozatában mesél a WSET 3 kurzusról. Ismerd meg az egész tanulási folyamatot a jelentkezéstől a vizsgáig, és vágj bele! Meglátod: különösebb tehetség és adottság nélkül bárkiből lehet borszakértő.
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study pack
 
Ebben a témában ugyanis a tanulást érdemes már a kurzus előtt megkezdeni, és ebben a WSET minden segítséget meg is ad. Azért célszerű az előre készülés irányát választani, mert a kurzus napjai nemcsak ismeretek szempontjából tömények, hanem ilyenkor van lehetőség az elméleti ismeretek gyakorlati párosítására is. Egy aromakomponens leírását elolvasni nem ugyanaz mint megtanulni érzékelni és beazonosítani, és a WSET 2 tapasztalatai alapján a WSET 3 alatt is érdemes lesz a kurzus napjain ezt helyezni a prioritások közé.
 
Ami ezt megkönnyíti, az az úgynevezett study pack. A csomag a kurzust bemutató specifikációból és 3 tartalmi elemből áll. A specifikáció felsorolja az úgynevezett learning outcomeokat, más szóval nevesíti, hogy mit kell a hallgatóknak megtanulniuk a kurzus végére.
Ezt persze nem csak megtanulni kell, hanem vizsgázni is belőle, a vizsga pedig már itt bemutatásra kerül:
Az elméleti részben az 50 pontot érő feleletválasztós kérdések mellett négy rövid kifejtős kisesszét várnak, melyeken összesen 100 pont szerezhető - néhány hasznos példakérdés is bemutatásra kerül. Ezután a kóstolási feladatban egy fehér és egy vörösbort kell azonosítani és elemezni, összesen 41 pontért. 
 
A könyv öt szekcióból áll:
 
A bevezetés ismerteti az SAT (Systematic Approach to Tasting) értékelési módszertant, az ételek és italok párosításáról illetve a borok tárolásáról nyújt hasznos információkat. A következő nagy anyagrész a borok minőségére, stílusára és árára ható tényezők felsorolása - itt egy alapvetően kész borfogyasztásról és nem szőlőtermelésről szóló kurzushoz képest meglepően részletesen elmerül a könyv a szőlészetben (és persze a borászatban). A folyamatok áttekintése mellett nagy segítség ez a rész annak megértésében, hogy a klimatikus és környezeti viszonyok milyen hatást gyakorolnak a kész borokra, hogyan predesztinálják a borászokat a borstílus megválasztásában. Ezt pedig könnyen tovább lehet gondolni földrajzi ismeretekkel, hogy hol vannak a világon ilyen klimatikus viszonyok, és onnan így milyen borokra számíthatunk - ami természetesen igaz fordítva is, adott bort kóstolva hol lehet ehhez megfelelő környezet. Természetesen nem kell találgatni, hisz az anyag további része pont erről szól, de mindenképpen egy jó kapaszkadó akkor is, ha kevésbé ismert régiókban járunk az életben, vagy esetleg csak a borait kóstoljuk. 
A harmadik szekció, az anyag leghosszabb része a bortermelő régiókról szól külön-külön, bemutatja a helyi viszonyokat, szőlőfajtákat és tipikus borokat. Az anyagot tanulva az ember alig győzi kivárni, hogy már a kurzuson kóstolja őket, és valószínűleg sok más hallgató jár úgy mint én - már előre önszorgalomból beszerez egy-két palackot a tanulás mellé. A negyedik és ötödik szekció a habzó és az erősített bortermékekkel foglalkozik. Hallomásból tudom, hogy régen a tömények is beletartoztak az anyagba, azonban mára külön kurzus lett belőlük - ez a Borkollégiumnál jelenleg Level 2 formájában végezhető el.
 
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study pack
 
A study pack második eleme egy munkafüzet, és a WSET kurzusok kiemelkedő szervezettsége ebben mutatkozik meg igazán. A study pack ugyanis az órán való haladásban és jegyzetelésben is rengeteget segít. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy egyetemi órán a tanár kinyomtatja az órája diáit, és kiosztja a hallgatóknak, olyan diavázlattal, ami mellé lehet jegyzetelni. Az a különbség hogy itt az egész tanfolyam anyaga így van kiadva, profin, színesben a munkafüzetben, és mindenhova bőséges hellyel, hogy az órán épp elhangzó elméleti anyagot mellé tudjuk jegyzetelni. Bár lehet külön füzetet és lapokat vinni, erre alapvetően nem szokott nagy szükség lenni, a munkafüzetben egy helyen megmaradnak az ismeretek, és utólag bármikor visszanézhetőek.
 
A study pack utolsó eleme egy kis alakú, laminált összefoglaló az SAT módszertan szerinti borkóstoláshoz. Tökéletes arra, hogy kéznél legyen, magaddal vidd, ha bort fogyasztasz, és segítsen az értékelési skálákra, illetve a palettákra való emlékezésben. Természetesen a vizsgákra való gyakorlásnak is fontos eleme ez, de az előző kurzus kiadványához hasonlóan ez is hasznos lesz a kóstolásnál a későbbiekben is.
 
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study pack
 
Most a frissen kapott 3-as kurzus kiadványa az előzőnek egy kicsit bővítettebb változata. A bővülés a skálákon belül is megfigyelhető - ezen a szinten már megtanuljuk jobban árnyalni a képet, például medium- vagy medium+ szinten is a korábbi kurzusok low-medium-high skálája után - de több új szempont is képbe kerül. Ilyen például
a bor érettségi állapota, az alkoholtartalom érzékelése,  a skálákon kívüli megfigyelések, és nem utolsósorban a kontextus megnevezése, vagyis annak a “vakon” történő megállapítása, hogy vajon milyen árfekvésű, milyen területről származó és milyen szőlőfajtából készült bort fogyasztunk.
 
Azt hiszem, senkit nem lepek meg azzal ha azt mondom, ez lesz a kurzus valószínűleg legnagyobb szakmai kihívása! Izgatottan tekintek előre erre a kihívásra, és a következő cikkben már az első kurzusnapról fogok beszámolni Nektek.
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé