BalatonBor 2.0; indul a nyári időszámítás

Borászportál
2017. április 19., 13:16


Tegnap délután a budapesti DiVino Gozsduban megtartott évjárat-premieren nem csak a 2016-os BalatonBor mutatkozott be, hanem egy olyan (szinte már ismerős) egységes és fiatalos márka is, amely talán az ország legeladhatóbb boros brandje lesz – idén nyáron is.
BalatonBor 2.0; indul a nyári időszámítás
Magyarország két leginkább kiemelt turisztikai régiója Budapest és a Balaton – mondta az eseményen felszólaló Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; a legfőbb brand jelenleg Budapest, a legfontosabb albrand pedig a Balaton – folytatta. Budapest mellett a Balaton is önálló karakterrel rendelkezik, és most már a térség egyik szimbóluma, a BalatonBor is. 
 
A közös szemlélet, marketing és kommunikáció fontosságát hangsúlyozva, a hagyományok modern folytatása is célja a balatoni borászok legfiatalabb generációjának. Most pedig, hogy Budapesten bemutatták a közösen képviselt irányvonalat, a következő két áprilisi hétvégén balatoni események sokasága is vár az érdeklődőkre, „Nyílik a BalatonBor” néven. 
 

BalatonBor mindig volt, csak akkor még nem így hívtuk


A bor és a gasztronómia szerepe itthon megkérdőjelezhetetlen, ezért rendkívül fontos az autentikus ízeket és érzéseket átadni. A tavalyi 21 után idén már 24 tóparti borászat olaszrizlingje fogja képviselni az újhullámos balatoni ízt és érzést, aminek fő jellemzői a reduktív eljárás, közepes test, közepes alkohol és közepes illatintenzitás. A BalatonBor minőségének színvonalát mutatja, hogy 42 pincészet olaszrizlingjéből választotta ki a szakmai zsűri azt a 24-et, amely viselheti a BalatonBor nevet.
 
BalatonBor = A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, amiről ezért joggal mondhatjuk, hogy a Balaton Bora. A további paraméterekért kattints ide!
 
Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke elmondta, idén már olyan mennyiségeket kell megmozgatni, hogy az északi partról például hajóval is fognak szállítani a vásárolt szőlőből a déli partra. Idén egyébként nem csak a mennyiség duplikálódik, hanem az erő és a hozzáállás is; ez pedig lassan a régió szimbólumává és zászlóshajójává emeli a BalatonBort.
Gerendai Károly, a kóstolóhoz megálmodott Michelin-csillagos falatkákat kínáló Costes Downtown tulajdonosa kiemelte: a BalatonBor brand mögött valódi értéket megtestesítő, hiteles, versenyképes, egyedi termék van. 
 

Ez nem csak egy reduktív olaszrizling, hanem közösségformáló termék


A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a tegnapi naptól kezdve megindul a BalatonBor országos értékesítése, és ami eddig inkább lokális termék volt, innentől országossá válik. Már tavaly is roppant pozitív tapasztalatokat szereztek, a fogyasztók nagyon szerették a BalatonBort, és a széria gyorsan ki is futott. Idén pedig még nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az ellenőrzésre és edukációra is – mondta Laposa Bence borász, a régió vezető pincészeteit és éttermeit tömörítő Balatoni Kör elnöke.
 
BalatonBor 2.0; indul a nyári időszámítás
 
Minden pincészet maximum 5.500 palackot készíthet a BalatonBorból, így összesen kb. 60.000 palackra számíthatunk – pedig a 2016-os évjárat sokkal nehezebb volt a 2015-öshöz képest; sok helyen elverte a jég a szőlőt. Ennek ellenére a kóstolt tételek kristálytiszták és frissek voltak, rengeteg citrussal, virágos aromákkal és szép hosszú (a fajtára jellemző mandulás) lecsengéssel. 
 

Nem a termelő, hanem a termőhely és maga a termék a lényeg


A régiós identitás fogalmát az egyébként fonyódi Lábas Viktória (Margaret Island) zenei performansza és a Costes Downtown BalatonBorhoz kreált fogásai tették még teljesebbé: cékla és kecskesajt variációk, valamint pácolt hal voltak terítéken.

A 24 borászat teljes listája pedig:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Buzás Borok, Cseh Családi Pincészet, Cse-Ki-Bor Pince, Dobosi Pincészet, EffendyVin Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gergely Borház, Gyukli Pince, Istvándy Pincészet, Jásdi Pince, Koronczai Pincészet, Laposa Birtok, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Reitner Pince, Sabar Borház, Söptei Pince, Szabó és Fia Borpince, Szeremley Borház, Tagyon Birtok Baráti Társaság, Váli Pince, Veszprémi Pince, Vesztergom Pince.
 
Fotók: Pintér Árpád
Winelovers borok az olvasás mellé