Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múlt

Borászportál
2019. január 27., 10:03


Van az Alföldön egy kis sváb falu, amely mindössze öt betű: Hajós. Talán még semmi nem jut eszedbe, ha ezt a szót hallod, egészen addig, míg egyszer el nem mentél oda. Az írás a cikkíró versenyünkre érkezett.
Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múlt
Múlt tavasszal jártam ott először, amikor a számomra kedves férfi borkóstolós hétvégére vitt magával. Szerelmes lelkesedéssel és nagy kíváncsisággal érkeztem oda, hiszem a borok iránti szeretetem már régi gyökerű.

Hajós a Dél-Alföldön található, Kecel és Kalocsa között helyezkedik el, a Hajós-Bajai borvidék része. Maga a pincefalu a rendezett kis várostól három kilométerre található.
 

A Duna egykori medrének törésvonalán alakultak ki a löszös talajba vájt pincesorok, amelyek együtt szinte önálló településként funkcionálnak. Az utánozhatatlan hangulatú utcácskák borokhoz kötődő nevet viselnek. A pincefalut mintegy 1200 fehérre meszelt présház és borospince alkotja. Egyedülálló élmény végigsétálni az apró házak között, hiszen a rendezett, szép épületek szinte maguktól mesélnek a letűnt korok borászat iránti mély elköteleződéséről.
 
Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múlt

A főtéren Szent Orbán szobra található, ami nem véletlen, hiszen a keresztény hagyomány őt tartja a szőlő és a szőlőművesek védőszentjének. Szilárd védőként áll talapzatán, felhívva a figyelmet arra, hogy a bor nem csak élvezeti értékkel, hanem komoly szakrális és kulturális jelentőséggel bír.

De mégis mitől válik olyan különlegessége ez a parányi pincefalu?

Az ott élő és alkotó borászoktól és családjaiktól. Ezen a helyen egyszerre jelenik meg a múlt dicső tradíciója, a nagyszülők hagyományai és kialakult technológiái, a mai modern, alkotni vágyó, ambiciózus borászok új irányaival. Évszázadok jönnek-mennek, de a lelkesedés örök és itt valóban kézzel fogható. Mindenki ismer mindenkit. Mesélik a helyiek, hogy gyakran tartanak pinceszombatok, amikor egymást látják vendégül. Tapasztalatcsere, kikapcsolódás, az élet szeretete. Talán ezeket írhatnák fel a hajósi borászok zászlaikra. A fiatalok, az unokák generációja, a nagyszülőktől vette át a présházakat, 21. századi technológiákkal töltve meg a régi falakat. A generációk szőlő iránti elköteleződése és együttműködése olyan különleges miliőt teremt, ami rögtön magával ragadja az embert.
 
Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múlt

A hajósi borászok évente több alkalommal nyitott pincenapokat tartanak, amikor vendégül látják az odaérkezőket, akiknek így lehetőségük van belekóstolni az ottani hangulatba és borokba.  A szervezés páratlan. A főtéren válthatunk jegyet a rendezvényre, ezért kapunk egy pincefalus kóstolópoharat és húsz kóstolójegyet, valamint egy térképet a nyitva tartó pincékkel. Ha ezzel megvagyunk, indulhat a kincskeresés! Valóban olyan is, mintha a kezünkben lévő térképpel keresnénk azt az értékes kincset, amely a présházikókban található.

Akárhova térünk be, páratlan kedvességgel találkozunk. Régi történetek, szakmai kérdések, személyes ismerkedések, finomabbnál finomabb borok. Ezek mind részei ezeknek az alkalmaknak. Emellett sehonnan nem távozol éhesen. Házi sütemények, sajtok, gyümölcsök, pogácsák… Ezekkel mind-mind kínáljak a betérő vendégeket. Az itt élők büszkék a vendégszeretetükre, nem félnek megosztani a történeteiket és boraikat az idelátogatókkal. Nem kell hozzá sok idő, hogy úgy érezzük, itt tényleg mindenki a barátunk!
 
Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múlt
 
A kóstolható borok széles skálán mozognak. A hagyományos alföldi fajták mellett, mint a kövidinka, a kékfrankos, vagy az olaszrizling, megtalálható ma már ezen a vidéken is a chardonnay, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres, a zweigelt és a cabernet sauvignon is.
Egyik legkülönlegesebb rendezvény az októberben megrendezésre kerülő Halloweeni Tökös Újborkostoló, amelyre tavaly nagyon sokan ellátogattak. Mi is mentünk a számomra kedves férfival, hiszen Hajós az a hely, ahová visszatér az ember. Most sem csalódtunk. A kiváló, korábbi évjáratú borok mellett lehetőség volt újborokat kóstolni, értékelni a 2018-as szőlészeti esztendőt. A csodálatos napsütés és az enyhe esti levegő éjszakába nyúlóan vonzotta a vendégeket. Beszélgetések és borozgatások az utcán, a pincékben, a présházak előtt. Ízek, kapcsolatok, barátságok, nyitottság, jó bor. Kell ennél több, hogy úgy érezd, nem akarsz hazamenni?
 
A következő hajósi eseményekről mindig a facebookon tájékozódhatsz: www.facebook.com/hajosipincefalu, de a pincefalut megtalálhatod az instagramon is: https://www.instagram.com/hajosipincefalu/.
 
A hajósi pincefalu az a hely, ahol nem csak a bort jó tölteni, hanem az időt is!
 
Winelovers borok az olvasás mellé