Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk

Gonda György
2013. április 08., 18:31


Summarium - Egy rendhagyó írást olvashat most a Tisztelt Nagybecsű, mert nem sok szó esik majd benne borokról, mivel a "Nekünk a Balaton a Riviéra" bulin a bor csak egy szereplő volt a többi közül. Az önmagukban kiegészítő kellékek álltak össze és adtak felszabadult, tökéletes, évtizedeken átívelő retro érzést.
Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk
 
Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk
A Gellért "Balatonba" öltözött (fotó: Kapás Gergő)
S itt és most lehet beszélni a retro érzésről. Miért is? Egyszer azért, mert sok b-vel és és sok n-nel dobbbbbbbannnnn a szív, ha olyan ember találkozik olyan dolgokkal, amelyek egy idilli gyermekkorban léteztek. S itt a „pozitív” a fontos, mert a nagymama kórházzöld konyhaszekrénye és 30 éve összeszáradt baracklekvárja; recsegő, állítólag világvevő rádiója; ingatag tonettszéke nem az, mégpedig nagyon nem. Szerencsére ezek a dolgok nem voltak jelen a Gellért Szálloda fesztiválján, hanem csak és kizárólag a múlt köntösébe öltöztetett magas minőség. Mindez valószínűleg azért, mert módszeresen leépített és mély álmot alvó vendéglátásunkban maradtak még jól képzett szakemberek.
Mi kell a Balaton felidézéséhez?
Ahhoz, hogy Budapest közepén is kisüssön a nap? Először is jó idő! 2013. márciusában és április elején nem mondhattuk magunkról, hogy elkényeztetett bennünket az időjárás: egy kicsit láttunk a Napból, valamit éreztünk a melegéből, de leginkább egy közepesen hideg tél jellemezte ezt az időszakot. Szóval, a Balaton felidézéséhez olyan kötelező kellékek kellenek, mint: napernyő, kék-fehér csíkos gumimatrac, felfújható strandlabda, narancssárga napellenzőt hordó személyzet, Tranbant, vattacukor, karikatúrát rajzoló utcaművészek és az esték kihagyhatatlan  programja, a videodisco (2013-as színvonalon és minőségben). Külön gratuláció annak, aki biztosította a legnagyobb klasszikus Italo Disco nótákat, C.C. Catch-t és társait.
Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk
fotó: Kapás Gergő
Aztán kellenek még finom ételek és italok! A „Nekem a Balaton a Riviéra” elnevezésű Gellért fesztiválon volt paprikás lisztben sült keszeg, halászlé, túrós csusza, harcsapaprikás, kolbász, hurka, sonka, lángos (fokhagymás, tejfölös) napjaink igénye szerint. Finom csokoládék, ínycsiklandozó cukrászsütemények. S persze voltak borok; a Balaton legfontosabbjai közül jöttek szép számmal, és nagy örömünkre sok helyen a borászok álltak az asztal mögött.
Balatoni borok
Itt volt a Borbély Pince többek között egy barátságos, illatos Muscat Ottonel borral 2012-ből. Lendületes volt, szerethető illattal, ízekkel. Ugyanilyen világban járt a Gutman Picen SF bora, ahogyan ők hirdetik illatos fajtákból. Tele gyümölccsel, virággal, illatokkal, a túl sok érzése nélkül.
Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk
fotó: Németh Richard
Jásdiék is képviseltették magukat a mindig mesés Lőczedombi Olaszrizlinggel 2011-ből. Nyári Ödön sok szép bora mellett egy emlékezetesen izgalmas Kéknyelű borával szintén 2011-ből. S nem utolsó sorban a Káli Kövek Köveskálról, akinek Rezeda nevű bora a csopaki olaszrizling borkóstolón is nagy kedvencem volt. Ehhez csatlakozott még határozott, ropogós, diszkréten gyümölcsös, és mégis elgondolkodtató Rajnai-Olasz házasítása a Rizling 2011-ből. S még sokan mások, akikről most nem esik szó, mert ez nem egy borajánló, sokkal inkább egy hangulatjelentés. A teljes névsor a fesztivál weboldalán olvasható, a többi kiállítóval együtt. Mély hálám, hogy Balaton leghíresebb „fej nélküli” specialitásából, a kovászos uborkával kínált hekkből egy gramm sem volt, még a közelben sem.
Fürdőruha-bemutató
Végül pedig – csak férfiaknak – a lehető legfontosabb, az egyetlen lényeges, a csajok! Mégpedig a világ legszebb női! Bocsánat, de a hölgyek nevében nem tudok írni, csak remélem, hogy ők is pozitív véleménnyel voltak a lehetőségekről. Volt vörös, szőke, barna, fekete, olyan, akitől eláll a lélegzet, volt, aki után bárki, bármikor megfordul, volt kevésbé csinos, de roppant szimpatikus, fiatal, középkorú és még híresség is. Bár Völgyesi Gabi szerintem nem örül ennek a kasztnak, de itt kell, hogy essen róla szó, mint az egyik kilátogatóról, mert amellett, hogy leírhatatlanul tehetséges, dobban tőle a férfiszív.
Dobban a szív! - A Gellért balatoni fesztiválján jártunk
fotó: Kapás Gergő
Retro Gellért módra
Ezen alapanyagokból és kilátogatókból, akik nem voltak se sokan, se kevesen, kialakult egy nagyszerű dolog. A rendezvény meglepően jól sikerült; emberközeli volt és a maga retro-interpretációjával dobott egy fricskát a mostanság annyira hangos „régen sokkal jobb volt” véleményelkövetőknek.
A hezitálóknak végezetül csak annyit, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján ki merem mondani, hogy amibe a Gellért Szálló fog, az mindig jól sül el. Jó ötletek, gördülékeny, magas színvonalú szervezés, és szerencsére a legtöbb eseményükön megjelenik a bor. Méghozzá a magas minőségű, elérhető árú, magyar bor. 7
További képek a rendezvényről ide kattintva érhetők el.
 
Winelovers borok az olvasás mellé