Egri borok Pasaréten

Csizmadia Miklós
2013. szeptember 30., 15:36


Kóstolási jegyzet - Manapság már rengeteg borkóstolón vehetünk részt, (melyek között és) melyek közül mindig is iránytűként fognak szolgálni azok a tematikus események, amelyeket Mészáros Gabriella, az 1991-ben alapított Borkollégium vezető előadója, Magyarország első nemzetközi borakadémikusa tartott és tart.
Egri borok Pasaréten
 
Egri borok Pasaréten
 
Ezen az estén a tematika az egri borok köré csoportosult. Egyszerre mindig három, egymás mellett álló pohárba kitöltött bort értékeltünk, s azt követően Gabriella felfedte a borok kilétét. A borászokat az esetek többségében el is találták a résztvevők. Az este folyamán 15 különböző, ugyanakkor Egerre nagyon is jellemző bort kóstoltunk. Voltak nagy rácsodálkozások, pozitív és negatív értelemben is. Lássuk.
Kóstolási jegyzet:
Egerszóláti Olaszrizling 2011 – Gál Lajos Pincészete
Minden benne van. Kár, hogy mindenből csak minimális mennyiség. Kicsit könnyű, kevéske és visszafogott illattal és ízvilággal, kicsit kevésnek tűnő beltartalommal. A két kóstolásra szánt bor közül az egyik palack sajnos még a dugós jegyeket is tankönyvszerűen adta vissza. Annak ellenére, hogy a szervezők hamar orvosolták a hibát sajnos még nem lett jobb tőle a bor. És ebben mindannyian egyetértettünk. Kár érte.
Battonage Chardonnay „Monopole” 2011 – Kovács Nimród
Karakán fűszeres illat vaníliás jegyekkel. Enyhe ásványosság. A kis tölgyfahordós érlelés rányomta a bélyegét a borra. Nem durván, finoman, mégis ellentmondást nem tűrően. Körülbelül, úgy ahogy az USA-ban a rendőr udvariasan és mosolyogva kéri el az autónk forgalmiját. Tudjuk, hogy oda kell adni neki… és ez nem opcionális.
Örökké, 2006 – St. Andrea
Igazi kifinomult palackbukéval indít. Gazdag fűszeres illatok, leginkább vanília és fahéj de a gyümölcsök – főleg citrusos jegyek – is rendesen odateszik magukat. Csúcsbor lett a VIII. Pannon Bormustrán.
Egri Pinot noir, Selection, Szarkás tető, 2003 – Gróf Buttler
„Romjaiban is impozáns” – állapították meg a kollektíven az egybegyűltek. A hangsúly sajnos nem az ’impozánson’ van, sokkal inkább a ’romokon’; az életgörbéje erősen leszálló ágban van. A bor gyakorlatilag szétesett tíz év alatt.
Syrah „Monopole”, 2011 – Kovács Nimród
Gyümölcsösség minden mennyiségben. Fekete bogyós gyümölcsök egy kis dohányba tunkolva. Könnyen szerethető, könnyen fogyasztható. Kell ennél több?
Grand Bleu „Monopole”, 2011 – Kovács Nimród
A kóstoló talán legszebb bora. Pedig „csak” egy kékfrankos. Koncentrált, sűrű és nagyon szép. Már-már feketébe hajló sötétvörös szín. Fekete bogyós gyümölcsök; szeder és fekete cseresznye. Nagyon hosszú telt lecsengéssel. Csak 500 palack készült belőle. Csak barátoknak. Max. 3 palackkal.
Tekenőháti Pinot noir, 2000 – Thummerer Vilmos
Csúszik a korty, gazdag, jó inni. Mindene megvan. Az ízek és illatok megmaradnak a szájban. És mindezt egy 13 éves bortól kapjuk! Megegyeztünk abban, hogy ezért külföldön valószínűleg arcrezzenés nélkül fizetnének ki 150-300 Eurót.
A kóstolt borok:
1, Egerszóláti Olaszrizling, 2011 – Gál Lajos Pincészete
2, Battonage Chardonnay „Monopole” 2011 – Kovács Nimród
3, Örökké, 2006 – St. Andrea
4, Syrah „Monopole”, 2011 – Kovács Nimród
5, Egri Kékfrankos, 2009 – Simon József
6, Grand Bleu „Monopole”, 2011 – Kovács Nimród
7, Egri Bikavér superior, 2009 – Gál Lajos Pincészete
8, Pinot noir, Ferenchegy, 2007 – St. Andrea
9, Merengő, Egri bikavér superior, 2006 – St. Andrea
10, Egri Cabernet franc, 2005 – St. Andrea
11, Pajados, Egri vörös cuvée, 2005 – Gál Tibor
12, Egri Pinot noir, Selection, Szarkás tető, 2003 – Gróf Buttler
13, Nimród III, Egri cuvée, 2003 – Kovács Nimród (Monarchia)
14, Egri Pinot noir, 2002 – Gál Lajos Pincészete
15, Tekenőháti Pinot noir, 2000 – Thummerer Vilmos