Egy fajta, amely a helyén van! - Borkollégium sauvignon blanc mesterkurzus

Gonda György
2015. szeptember 26., 06:59


A Borkollégium őszi-téli szemesztere második mesterkurzusának témája a sauvignon blanc volt. Ez a fajta igen szerencsés helyzetben van, mert megtalálta a helyét a világban és a fogyasztók körében is. Nagy nemzetközi példákkal kóstoltuk össze a hazai kínálatot.
Egy fajta, amely a helyén van! - Borkollégium sauvignon blanc mesterkurzus
Fotó: Graselly Balázs
Mint neve is mutatja a roppant népes sauvignon család egyik tagja, híres rokonsággal. Illata aromás, elsősorban bodza, fű, csalán, egres. Könnyen érthető bor, frissen fogyasztandó, rövid érlelést meghálálja. Története a Loire völgyében kezdődött, ahogyan több más családtagjának is. Azt gondolom, hogy a Sancerre, Pouilly-Fume, Touraine vagy Anjou-Samur neveket nem kell senkinek bemutatni. Innen indult hódító útjára, és mára a világ második legelterjedtebb fehér szőlő fajtája lett. Másik legfontosabb termőhelye Új-Zéland, ahol a vegetális, savban gazdag, határozott illatú borok a jellemzők, míg az európaiak sokkal inkább a terroirról szólnak, kicsit kerekebbek, puhábbak, kevésbé lendületesek. Mindkét vonulatnak megvan a rajongó tábora.
 
Egy fajta, amely a helyén van! - Borkollégium sauvignon blanc mesterkurzus
Dr. Mészáros Gabriella (Fotó: Graselly Balázs)

Ezzel gyakorlatilag le is tudtuk a fontos sauvignon blanc területeket. Természetesen máshol is termesztik, de ezek nem annyira jelentősek a fajta életében. Ilyen hely többek között Dél-Stájerország, ahol kiváló borokat ad, de nem túl nagy mennyiségben, viszont igen drágán.
 
Bordeaux fehérborai is ebből készülnek, egy kis semillonnal házasítva. Ezek a borok viszont kissé jellegtelenek, lassúak és unalmasak. Az édes borok egy kicsit jobbak. Dél-Amerikában és hazánk északi területein is jelen van, de véleményem szerint talán feleslegesen. Az bizonyos, hogy hazánkban nagy számban van izgalmasabb bort adó fehérszőlő fajta a könnyed, aromás, fiatalon fogyasztandó kategóriában.
A kóstolt 14 borból egyértelműen az Új-Zélandiak és a két Loire-i bor vitte a prímet. A magyarok közül a Pannonhalmi Apátság 2014-es tétele tudta felvenni a versenyt. Egyértelműen a két legjobb tétel volt a Crossroads és a Cloudy Bay. Nagyon szép szerkezettel, jó egyensúly, jó savak, rövid hordós érlelésből fakadó kerekség. Hosszú és határozott íz, klasszikusan vegetális jegyekkel. Magas kategóriájú borok, magas árkategóriában.
 
Egy fajta, amely a helyén van! - Borkollégium sauvignon blanc mesterkurzus
Fotó: Graselly Balázs
 
Sancerre és Fume bora pedig jól mutatta az európai vonalat. Füstős és ásványos dominanciájú aromával, amellett pedig feljön egy kicsi a fajtából. Picit magasabb alkohollal, picit nagyobb testtel. Tanulságos volt együtt kóstolni a két klasszikus és bejáratott irányt. Az Apátsági Pince bora inkább az európai vonalat követte, jó szerkezettel, diszkrétebb aromával. Sajnos a többi magyar példa messze elmaradt ezektől a boroktól. A fiatalok brutális savakkal bírtak, gyakorlatilag ihatatlan szinten, amihez nem párosult test. Míg az idősebbek (3 év) kicsit már meglassultak, ami azért nem indokolt. Mindez régi véleményemet támasztotta alá, azt hogy itthon nem kell erőltetni a fajtát.
 
Szép és tanulságos sor volt, bár én még mindig nem kedveltem meg ezt a fajtát és félek, hogy már nem is fogom. Viszont, amit már régen megszerettem az Mátra, amely a következő mesterkurzus témája lesz. Ideje egyre több embernek megismerkedni egy feltörekvő borvidékkel, amely változatos borokat tud adni, széles választékban!
 
Egy fajta, amely a helyén van! - Borkollégium sauvignon blanc mesterkurzus
Fotó: Kurcz Orsi
 
Kóstolt tételek:
 
  • Santa Carolina Sauvignon blanc Reserva 2014
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2014
  • Anonym Pince 2013 Etyek
  • Haraszhty Pincészet 2014
  • Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2014
  • Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2014
  • Crossroads Hawke’s Bay Sauvignon Blanc 2014
  • Crossroads Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2014
  • Árvay Pincészet 2014
  • Yealands Single Vineyard Awatere Valley 2013
  • Tement Sauvignon Blanc Grassnitzberg 2013
  • Hannes Sabathi Sauvignon Blanc Kranachberg 2012
  • Figula Pincészet Gella Sauvignon Blanc 2012
  • Haut-Brion, Clarendelle 2011 (sauvignon blanc, semillon)
 
A Borkollégium korábbi mesterkurzusairól itt írtunk.
 
A Borkollégiumban 2015-ben a következő mesterkurzusok várnak:
 
  • Mátra mesterkurzus: 2015. szeptember 29. 18:00-22:00
  • Loire völgy mesterkurzus: 2015. október 6. 18:00-22:00
  • Gere Attila portfolió bemutató – Mesterkurzus extra: 2015. október 13. 18:00-22:00
  • Kékfrankos mesterkurzus: 2015. október 20. 18:00-22:00
  • Ausztria mesterkurzus: 2015. október 27. 18:00-22:00
  • 2011 nagy magyar vörösborai mesterkurzus: 2015. november 3. 18:00-22:00
  • Édesbor = jó bor mesterkurzus: 2015. november 17. 18:00-22:00
  • Pezsgő mesterkurzus: 2015. december 1. 18:00-22:00
  • Dél-Afrika mesterkurzus: 2015. december 8. 18:00-22:00
  • Savszerkezetek mesterkurzus: 2015. december 15. 18:00-22:00

A kóstolók helyszíne: 1026 Budapest, Pasaréti út 14. 
További információkért ide kattints!
A Borkollégium mesterkurzusaira itt tudsz jelentkezni.