Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón

Májer Hanna
2023. szeptember 19., 14:48


Már évek óta az ősz kezdete a borszakma számára nem csak a szüreti munkák idejét, hanem a Winelovers Top 100-as listájának eredményhirdetését is jelenti. Ennek örömére gyűlt össze a szakma színe java és a sok érdeklődő, lelkes borfogyasztó múlt hét szombaton, a Corinthia Budapest Hotel impozáns termeiben, hogy végig kóstolhassák a listára került Top 100 magyar bort.
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
A Winelovers Top 100-ba került tételeket komoly szakmai zsűri bírálatai alapján válogatták össze. A listán helyett kapott tételek mindegyike kiváló a maga nemében, a zsűrinek pedig bizonyára nehéz dolga lehetett, mivel igen különböző karakterű borokat kellett mérlegelnie egy merítésben. 
 
A dobogó legfelső fokait három aszú tétel érdemelte ki.
 
Harmadik helyen végzett a Holdvölgy Birtok Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010-es tétele, amely illatjegyeiben trópusi gyümölcsös jegyeket, virágosságot és keleti fűszereket hoz. Az ízélményt tekintve a korty narancsos és kajszibarackot jegyeket mutat, melyek szinte már lekvárosak, ezt a magas cukortartalmat azonban szépen ellensúlyozzák a bor savai.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 
Második helyen a Trifecta Wines Szent Tamás Tokaji aszú 6 puttonyos 2017-es tétele végzett, mézes és kajszibarackos illatjegyek után, a bor a kortyban is hasonló élményt nyújt. Ízben azonban nem csak ezeket az aromajegyeket érezteti, hanem lecsengésében ásványos komplexitást is mutat.
 
A dobogó legfelső fokát a Pajzos Tokaj Legend Tokaji aszú 6 puttonyos tétele 2017-ből hozhatta el, mely számos más kitüntetéssel is büszkélkedhet már, a 2021-es Berliner Wine Trophy-n Grand Gold minősítést kapott. A tétel illatban mézes, diós, almás, körtés jegyeket hordoz. Ízben vaníliás, kandírozott déli gyümölcsös, grillázsos jegyek jellemzik. Egy igazán játékos, lendületes tétel, mely méltán került a lista élére. 
 
De nemcsak aszú tételeket lehetett kóstolni a Corinthia Hotelben, hanem kiválóbbnál kiválóbb fehér, vörös, rosé, illetve habzó tételeket is. 
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón

Kezdésnek egy pezsgő sosem lehet rossz választás! Ezen kijelentés mentén kezdtük el a kóstolást. Habzó tételek után kutatva többet is megkóstoltunk és megbizonyosodhattunk róla, hogy a Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele méltán végzett előkelő helyen a listán. A hazai pezsgőkészítés egyik zászlós tétele, mely fiatal kora ellenére remek ízélményt nyújt. Puha habzás, apró buborékok és kerek savak jellemzik. Pezsgő vonalon maradva, elidőztünk a Wine and Pasta standjánál is, ahol a Pearl&Z Traditional Method Pezsgő Magnum tételt kóstolhattuk meg, amely szintén egy kiváló tétel, és szintén  Gold minősítésben részesült. Habzó tételek közül, megkóstoltuk még a Törley Pezsgőpincészet Francois President Brut tételét is, mely egy Chardonnay és Pinot Noir alapborból készült pezsgő. A tétel pedig szépen mutatja az Etyek-Budai borvidék esszenciáját.
 
Fehérborok szép számmal helyet kaptak a Top 100-as listán. Az egyik legkiemelkedőbb a Cseri Pincészet VIII. Octavus Pannonhalmi Rajnai Rizling 2S 2019-es tétele, mely egy hordóban érlelt fehér fajta bor. A Winelovers Wine Awards-on elhozta a Legjobb Rajnai Rizling díjat, valamint a Legjobb hordóban érlelt fehérbor is lett. Ha azonban valaki inkább a könnyedebb reduktív borokat kedveli, akkor a Steigler Pince Zöld Veltelíni 2022-es bio tételére érdemes egy pillantást vetnie. Szintén egy fehér fajtaborról van szó, a Soproni borrégióból, mely a Legjobb Reduktív fehérbor és a Legjobb Zöldveltelini díjat nyerte el. 
 
Rozé borok közül a Szentpéteri Borpince vonultatott fel kiváló tételeket, sőt mit több, a Legjobb Rosé bornak járó díjat is ők zsebelhették be, a Cabernero Prémium Rosé 2022 tétellel, mely egy cabernet sauvignon és néró házasítás egyenesen a Kunsági borvidékről. Érdekessége, hogy hordós érlelést is kapott, amely nem olyan szokványos a hazai rozé stílusok között.
 
Az este végére, már szinte azt hittük, nem lehet fokozni a kóstolási élményeket, ekkor érkeztünk meg a vörösborokhoz.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 
A Jammertal Borbirtok standjánál sokáig elidőztünk. Ők nyerték el ugyanis Az Év Pincészete díjat, amit a Halimba Crystal adott át nekik, mint a legtöbb aranyérmet elnyerő pincészetnek. Számos kiváló tételt kóstolhattunk meg náluk: így például a következőket: Ars Poetica Pinot Noir 2020, Ars Poetica Syrah 2021, Grand Cuvée 2019, Blue Sky 2020. Mondanom sem kell, hogy mind a 4 tétel helyet kapott a Winelovers Top 100-as listáján.
 
Az Év Pincészete díjat átadó Halimba Crystal hosszú évek óta olyan minőséget képvisel az üvegtermékek, és így a boroskelyhek készítése terén, amely világszinten is egyedülálló. Hasonló kézi üveggyártással dolgozó manufaktúrából mindössze 2-3 működik a világon. A halimbai üvegfúvó mesterek minden egyes poharat tradicionális kézi üvegfúvással állítanak elő, az eredmény pedig hihetetlenül légies és könnyed, mégis megbízható és strapabíró boroskelyhek. A Winelovers Wine Awards-on a zsűri a Halimba Crystal kelyheiből kóstolta a borokat, és a Borkollégiumban is ezek az elegáns kóstolópoharak várják a kurzusokra érkezőket.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 
Vörösbor kategóriában kihagyhatatlan a Bodor Borászat Cabernet Sauvignon 2016-os tétele, amely egy csodálatosan érett és elegánsan gyümölcsös tétel, és az aszúk után az előkelő 4. helyen végzett a 100-as listán, ezzel pedig a Legjobb vörösbor és a Legjobb Cabernet Sauvignon medált is megkapta.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 
A Winelovers Top 100-as listája nem csak a borszakma számára egy remek visszajelzés a jelenlegi borpiaci kínálat minőségét illetően, hanem egy kiváló iránymutatás az érdeklődő, minőségi borfogyasztásra nyitott fogyasztóknak.
 
A hazai borok ünnepe, a borászok sikerei nemcsak a borsajtó érdeklődését keltette fel. Számos hírportál beszámolt az eseményről.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 
 
Ha nem voltál ott a rendezvényen, itt megveheted a Winelovers 100 magazint, amely útmutatóul szolgál majd a borvásárlásaid során. A kiadvány az Inmedio boltokban és a Líra könyvesboltokban országszerte elérhető.
 
Elsőrangú borokat kóstolhattak a borszeretők a Winelovers 100 nagykóstolón
 

Winelovers borok az olvasás mellé