Ezek voltak a borfesztivál legfrissebb borai

Dámosy Dóra
2014. szeptember 19., 12:18


Már nem is tudom visszaidézni, hogy a megelőző évek Budaivári Borfesztiváljai közül melyik volt nagyon esős és melyik csak kicsit. Olyanra, amikor végig gyönyörű idő volt, régebbről emlékszem csak. Az idei fesztivál sem a szép idő miatt marad majd meg sokak emlékében, az égiek csak kevéssé voltak kegyesek a fesztiválozó közönséghez.
Ezek voltak a borfesztivál legfrissebb borai
 
Ezek voltak a borfesztivál legfrissebb borai
(Fotó: Bors Eszter)
Valójában az egész nyár nagyon csapadékos volt, miért vártunk volna mást ettől a szeptemberi pár naptól? Voltak kellemesebb órák, de az esernyő és az esőkabát sokszor besurrant a napszemüveg helyére a kötelező kellékek közé. Azonban minden nehezítő körülmény ellenére, élményben idén sem volt hiány az év egyik legklasszikusabb boros fesztiválrendezvényén.
A kiállító, részt vevő borászatok nagy száma miatt ezen a fesztiválon sok-sok szempont alapján válogathattunk a kiállított borok közül. Kezdésként a 2014-es új, legfrissebb borokat szerettük volna megnézni, megkóstolni, beleszippantani az ősz, sőt, inkább a nyárvége első szüreteibe. Ilyen módon szemezgetve találtunk a soproni Taschner Borháznál, a balatoni Varga Pincészetnél, valamint a Nyakas Pincénél is idei szüretből készült kóstolnivalókat.
 
Azokat a szőlőfajtákat kerestük, amelyek legkorábban beérnek és a szőlőből mindig harsogóan friss, roppanós borok készülnek, még az ősz legelején. Ilyen szőlőfajta a Csabagyöngye és a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajták nemesítéséből létrehozott Irsai Olivér, melyek a korai beérésükkel lehetővé teszik, hogy szeptember közepére-végére az első borok palackba kerüljenek.
A szüretet idén már augusztus elején megkezdve a Varga Pincészet a Borfesztiválra már lepalackozva, készen hozta ki 2014-es Csabagyöngye szőlőből készült nagyon friss, ropogós, illatos borát. Szintén náluk kóstolhattunk idei Irsait is, amit pár héttel később szüreteltek, ezért ez a bor a fesztivál után kerül palackokba és az üzletek polcaira.
A Nyakas Irsai Olivér szőlője 3 héttel a fesztivál előtt még a tőkén érett, a fesztiválra kihozott „baby wine”, ahogy a pultnál felhívták rá a figyelmet még palackozás előtt állt, nincs rá más jelző, friss volt, nagyon illatos, nagyon „szőlős”, nagyon hívogató.
Ezek voltak a borfesztivál legfrissebb borai
A Sopronban szüretelt Irsai Olivér szintén kellemes indításnak bizonyult, a szőlő illatát éreztem az orromban, az elkészült bor pajkos volt, játékos, minden ízében nyárias.
Aztán apró, majd egyre nagyobb cseppekben esni kezdett az eső. Megérkezett az ősz. Menekülőre fogtuk, átmenetileg. Az eső napokig, kitartóan, csak apróbb megszakításokkal esett, ezzel megnehezítve a fesztiválozó közönség kóstolási esélyeit, ám ennél nagyobb gond, hogy a szüretelni vágyók lehetőségeit is. Csak remélni tudjuk, hogy az időjárás kegyes lesz a következő napokban, hetekben és széppé varázsolja az ősz egyik legjobban várt részét, a szüreti időszakot!
Winelovers borok az olvasás mellé