Ha Villány, akkor Cabernet franc!

(X)
2012. március 23., 11:37


VinCE - Utánajártunk, hogy miért is választotta ezt a címet közös megjelenésének az a tizenegy villányi pincészet, akik a Villány- Siklósi Borút szervezésében együtt állítanak ki a VinCe Budapest 2012 függőteraszán, március 23-24-25. Cikkünkben villányi borászok vallanak a cabernet farnc-ról.
Ha Villány, akkor Cabernet franc!
 
A cabernet franc Bordeaux-i szőlőfajta, a cabernet sauvignon szelídebb rokona. Fellelhető az egész világon, de általában nem önálló fajtaborként, hanem a Bordeaux-i triumvirátus tagjaként, házasításokban használják.
Villányi újítások
A Villányi borvidéken egyre szaporodnak az öko-művelésbe bevont szőlőterületek hektár számai. A bioszőlő birtokok nagysága eléri az összes ültetvény 10%-át, és ez egyre növekvő tendenciát mutat. A borturizmus a térség húzóágazatának számít, a pincészetek munkájában jelentős szerepet töltenek be a fiatalok. Az új generáció lendületével és a kiváló szaktudással rendelkező úttörő elődökkel, valamint az „év bortermelőivel” büszkélkedő Villányi borvidék új utat keres a villányiság borban történő megfogalmazásában is.
 

De miért éppen a cabernet franc jelenti most az újdonságot, az izgalmat, és a várakozással teli örömöt a Villányi borvidéken?
Gere
Először talán arra kaptuk fel a fejünket, amikor Michael Broadbent itt járt 2000-ben és megkóstolta Bock József, Tiffán Ede és a mi pincészetünk cabernet franc-ját, majd leírta az angol Decanter magazinban megjelent kóstoló jegyzeteiben, hogy úgy gondolja, „a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban.”– mondta Gere Attila.
Tiffán
Tiffán Ede így folytatta: A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns.
Ha Villány, akkor Cabernet franc!
Egy pohár villányi elegancia
A világ borászatában a cabernet franc önállóan csak kevés helyen jelenik meg (Chinon, Saumur, Friuli), másutt inkább a cabernet sauvignon, vagy a merlot házasítási partnere.
Ennek a gondolatnak a jegyében született meg (és születik meg a jövőben is a jó évjáratokban) a cabernet franc Válogatás bora Tiffánéknak. Lágy savak, finom, érett, tömény cserzőanyagok, bársonyosság, harmónia, elegancia, rendkívül hosszú életpotenciál jellemzi. A másfél éves érlelés francia Taransaud hordókban felvértezte még nagyobb megmérettetésekre. Hozzáértő megnyilvánulások szerint rendkívül kedvező az ár-érték aránya. Állítólag egyszer Thomas Brandl, a Weinwelt német borszaklap újságírója azt kérdezte, hogy "Miért ilyen olcsó ez a bor?".
Bock
Önálló fajtaborként ritkán található meg Bordeaux-ban. A franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni ezt a fajtát, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát.
Vylyan
Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait. A cabernet franc híres rokonánál szelídebb szőlő, ami nagyon szereti a villányi földet. Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója szerint a fajta évről-évre megbízhatóan teljesít, és felejthetetlen borokkal ajándékozza meg a fogyasztókat. Igen sokrétegű bor, az érett gyümölcsösség mellett számos sokat ígérő jeggyel egészül ki, melyek harmonizálnak a bársonyos tanninnal és a jellegzetesen élénk savakkal .
Polgár
„1986-ban zártam palackba az első cabernet franc-omat, melyből még mindig őrizgetek párat a családi trezoromban. A franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat, meglepetéseket. Különös gondot fordítok termelésére, érlelésére, hogy olyan villányi franc születhessen, amely kivívja nemcsak a borfogyasztók, de a szakma méltó elismerését is." – mondta Polgár Zoltán.
Ha Villány, akkor Cabernet franc!
A franc későn érik. Fürtje, bogyói kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.
Maul
Maul Zsolt így nyilatkozott: „A cabernet franc pincészetünk számára nem más, mint maga a csúcs. Borsorunk koronája, ékköve! Csakúgy, mint a borvidéknek, nekünk is ez a szőlőfajta jelentette az áttörést, amelynek köszönhetően egy új, sikerekben gazdag korszak vette kezdetét. Zászlós borunk, a Lator számos évjárata bizonyított már.”
Heumann
A Franc a Villányi terroir zászlóshajója. Jancis Robinson Master of Wine is azt nyilatkozta, hogy Villányban kiváló otthonra lelt ez a fajta. - mondták egyetértve az eddig elhangzottakkal a Heumann Pincészet tulajdonosai, Heumann Evelyne és Erhard a svájci-német származású házaspár.
Gere Tamás és Zsolt
Gere Zsolt szerint pincészetük célja mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait. A cabernet franc bástyaként emelkedik ki a többi fajta közül, mert a nagy évjáratok mindegyikében képes egyedi és egyértelmű módon bemutatni a borvidék különlegességét. A Villányi borvidék cabernet franc-jai, klímájából adódóan optimálisan hordozzák a mediterrán hatásokkal tűzdelt kontinentális klíma ízjegyeit. Egyszerre robosztus és elegáns, lehengerlő és játékos bor.
Csányi
A Csányi Pincészet franc-ja a Hársos-dűlő kedvező fekvésének, a terméskorlátozásnak és az odafigyelésnek köszönhetően éri el a prémium minőséget. „A Chateau Teleki borcsaládhoz tartozó franc mély rubin színével, gazdag fekete-bogyósgyümölcsös illatával, étcsokoládés és érett szilvás ízeivel a pincészet büszkesége” – fogalmazott Szakál Zoltán, a pincészet borászati vezetője.
Ha Villány, akkor Cabernet franc!
Villány, ahol a franc hazára lel
Kiss Gábor
Kiss Gábor szerint a cabernet franc Villányban szélsőségektől mentesen képes megmutatni termőhelyét. Évről – évre kiegyensúlyozott, kifinomult és harmonikus. Meg sem fordul a kóstoló ember fejében, hogy ezt a szőlőt nem itt nemesítették. Azok élvezik borát, akik érzékien, az apró részletekig szeretik felfedezni a világot és talán ekkor érthető meg leginkább a fajta nagysága.
Malatinszky
Malatinszky Csaba, aki mesterkurzust is fog tartani a VinCe 2012 Budapest kiállításon a villányi csoport franc-jairól, már csak ezt teszi hozzá az előzőekhez: „A franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számomra szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása - nekem ezt jelenti a cabernet franc.”
Prémium Villányban
A Magyar Kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a Villányi borvidéken termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok hitelét jelzi.
Ez a virág kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán nyílik. Ahogy ez védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védjük mi a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.
Eredetvédelem
A termőhely védelme elengedhetetlen, mert a borok ilyetén gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét csak ilyen talajon lehet elérni. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort „villányivá”. Kijelölik és védik a borvidék határait, a termőhelyet minősítik, a dűlőket megkülönböztetik.
Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiát megadják és ellenőrzik. A hagyományokat ápolják, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartják.
Melyik bor kapja meg a védjegyet?
Ha egy bor megfelel a Villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek, - a „Villányi classicus” vagy a „Villányi prémium” kategóriára alkalmasnak - tartja, akkor viselheti a kikerics védjegyet.
Ha Villány, akkor Cabernet franc!
Keresse a villányi borok címkéjén a kikerics védjegyet!
Mi a classicus és mi a prémium?
• A Villány classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.
• A prémium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlőjelleget, valamint a borász és a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel.
Villány a VinCE Budapest 2012-őn
A cikkben szereplő villányi termelők a VinCe Budapest 2012. függőteraszán közös standot állítanak, s együttesen mutatják be termőtájuk legjobb borát, a cabernet franc-t.
A programról bővebben itt olvashat.
A VinCE Budapest március 23-24-25-én a Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet körút 43-49. szám alatt várja a borkedvelő közönséget.
A VinCE-ről bővebben itt olvashat.
Winelovers borok az olvasás mellé