Halimba Crystal gyárlátogatás és pohárteszt az In Vino Lidia 6. születésnapon

Bozsó Orsolya
2024. február 20., 13:14


A hazai borászati szakma elismert képviselői, lenyűgöző helyszínek, csillogó kristálypoharak, hagyományos üvegfúvási technika, fenséges borok, ínycsiklandó ételek – mindez az In Vino Lidia 6. születésnapi eseményén!
Halimba Crystal gyárlátogatás és pohárteszt az In Vino Lidia 6. születésnapon
A brand alapítója, Füle Lídia a tőle megszokott páratlan kóstolási és tanulási élménnyel lepte meg a vendégeit, ám elmondása szerint legnagyobb öröme, hogy ezúttal a szakma képviselői is egyedi élménnyel gazdagodhattak.
 
Halimba Crystal gyárlátogatás és pohárteszt az In Vino Lidia 6. születésnapon
 
Vendéglátónk, a Halimba Crystal üvegtermékeket gyártó manufaktúra csapata volt, így az egész napos program tematikája természetesen az exkluzív poharak köré épült. A manufaktúra látogatása során hatalmas élmény volt betekinteni a hagyományos üvegfúvás technikájával készített különleges kelyhek világába. A gyár története 1995-re nyúlik vissza, azonban a 2003-ban történt tulajdonosváltás hozta meg számára az azóta is töretlen fejlődést és innovációt.
 
A magas minőség érdekében minden üvegtermék gondos kézi munka eredménye, melyet a legmodernebb technológia támogat. A kelyhek kiváló minőségű ólommentes kristályból készülnek, főként külföldi megrendelésre. Az alapanyagot egy gázzal működő hatalmas kemencében 1400°C feletti hőmérsékleten olvasztják fel. Ezután következik az üvegformálás művészete, ahol a szakemberek kisebb brigádokban dolgoznak. A csapat tagjai szakmai tapasztalataiknak megfelelően eltérő műveletet végeznek, elképesztően összehangolt mozdulatokkal alakítják, formálják a forró üvegmasszát. Az üvegfúvó egy acélcső segítségével fújja buborék alakúra a cső végére merített üvegolvadékot, majd egy faformába helyezi, amelyet előzőleg a pohár pontos alakjára homorúan esztergáltak. Miután leütik a kehely csészéjét a csőről, kialakítják a szárát, majd a talpát. A bátrabbak az üvegfúvási technikát ki is próbálhatták. A folyamatnak ezzel azonban még nincs vége, a kész kelyheket megfelelő sebességű hűtéssel feszültségmentesítik, ami meggátolja a törést okozó feszültségek kialakulását. A kelyhek ezután indulnak el hosszú útjukra a hatalmas gyárteremben, ahol gondos kezek először lepattintják róla a „kapnit”, így kialakítva a szájperemet, amit csiszolnak és beégetnek, hogy tökéletes felületet kapjanak. A kész üvegtermékeket szigorú minőségbiztosítási rendszer keretében szelektálják annak érdekében, hogy csak a tökéletes darabok kerüljenek a fogyasztók asztalára. Amerre a szem ellát, különféle alakú, stílusú és méretű alkotásokat csodálhatunk meg, az extravagáns talp nélküli kóstoló kehely már művészeti kategóriába sorolható.
 
Halimba Crystal gyárlátogatás és pohárteszt az In Vino Lidia 6. születésnapon
 
Azt minden bizonnyal nem csak a szakavatottak tudják, hogy a megfelelően választott prémium minőségű borospohár kiemeli a benne lévő nedű sajátos aromavilágát, és segít minden érzékszervünkkel kapcsolódni különleges italunkhoz. De hogyan tudunk a számos fajta és forma között eligazodni? A nap további részében erre kerestük a választ. Halimba után ugyanis Tapolca felé vettük az irányt, azon belül is a Loft Studion hangulatosan berendezett bemutatótermébe.
 
A születésnapi rendezvény kiemelt támogatója a Törley Pezsgőpincészet volt, aki gondoskodott arról, hogy a köszöntő alatt már Francois Brut pezsgő buborékozzon a poharainkban. A Halimba Champagne pohársorozata közül mi a rombusz alakban kissé kiszélesedő verziót próbáltuk, melynek a kehely része a leghosszabb utat engedi a pohár aljáról induló apró, könnyed buborékoknak. A vékony fal és perem, illetve keskeny kialakítás kiemeli az italunk elegáns és érlelt pezsgőkre emlékeztető jegyeit és gazdag citrusos aromáját, a hosszú szár eleganciát kölcsönöz. A gourmet élményt a Dobosi Birtokközpont ínycsiklandó ebédje fokozta, melyhez természetesen Francois nyerspezsgő járt.
 
Miután bemelegítettük az ízlelőbimbókat, következhetett a nagy pohár teszt! Tíz neves hazai borász mesélt egy-egy kiválasztott boráról, amiket stílusosan Halimba kristálypoharakból kóstolhattunk, minden tételt 3-4 különböző fajtából. Az íz- és illatjegyek kiértékelésében szakmai vezetőnk, Piskor Fanni borszakértő, a Halimba Crystal márkanagykövete volt. A tapasztalatok alapján a fehérborok kóstolását leginkább az Elegance és Universal elnevezésű poharak tették élvezetessé, mivel azonban más illat- és aromajegyek jellemzőek a zenit, olaszrizling, sauvignon blanc, vagy épp chardonnay fajtákra, eltérő kóstolási élményt nyújtottak a különféle kelyhekben.
A keskenyebb kehelykialakításban a borok is üdék és kecsesebbek, míg a nagyobb forma ugyan elősegíti, hogy a lassabb diffúzió mellett tovább érezhessük az illataromákat, ízben azonban előtérbe kerül az alkohol, mely elnyomhatja a kellemes savérzetet.
A rozék esetében megtapasztaltuk, hogy keskenyebb kehelyben egy nyári, könnyed, üde italt kortyolhattunk, míg a nagyobb pohárból kóstolt nedűt inkább egy pohárdesszert mellett tudtuk elképzelni. Vörösboroknak természetesen nagyobb kehelykialakításra van szükségük, mert így az oxigénnel nagyobb felületen érintkezve könnyebben nyílnak meg az illataromák. Elképesztő, de az egyik pohárból üde, gyümölcsös karaktert, míg egy öblösebb verzióból komplex, aszalt gyümölcsös arcát mutatta a kóstolt 2021-es évjáratú cabernet franc. „A bor nem hazudik!”- hangzott el összegzésképpen egyik borászunk szájából, utalva ezzel kóstolt italunk „élő” és folyamatosan fejlődő jellegére.
 
Halimba Crystal gyárlátogatás és pohárteszt az In Vino Lidia 6. születésnapon
 
A szakmai nap során találkozott a maximalizmus és a tökéletességre való törekvés a bor iránti szenvedéllyel, mely a pohár- és a borkészítés folyamatát egyaránt végigkíséri. Az In Vino Lidia ismét összehozta a szakma képviselőit egy vidám hangulatú, támogató csapatmunkára, ezzel megköszönve a korábbi évek közös munkáját. A nagy sikerű In Vino Lidia tematikus kóstolóestek, lendületes Yoga & Bubbles események és a személyes hangvételű Borász a kanapén programsorozat után kíváncsian várjuk a folytatást.
 
Korábbi évek In Vino Lidia születésnapjai:
 

Winelovers borok az olvasás mellé