Ne csak a gyomor, hanem az elme is legyen munkára fogva

Kánnai Piroska
2023. február 27., 14:52


In Vino Lidia 5. születésnap volt a Borkollégiumban.
Ne csak a gyomor, hanem az elme is legyen munkára fogva
Füle Lídia neve immár fogalom a bor stand-up világában. Öt évvel ezelőtt, egy multinacionális cégnél pénzügyi középvezetőként, még az Excel-táblákat egyengette, ma pedig már pezsgőgyárak kérik fel, hogy tartson csapatépítő boros fejtágítást számukra, vagy épp a nappalijában találjuk egy lélek- és borospalack-nyitogató esten.
 
Honnan indult Lídia és az ő boros szenvedélye, és mi hogyan tudunk ehhez kapcsolódni?
2014 óta foglalkozik komolyabban borokkal, akkortájt egy ajándékba kapott ausztrál Barossa shiraz indította el őt az úton: ez a szőlőfajta lett az „első szerelem”. Miután találkozott a Borkollégium intézményével, ott végigjárta a WSET-kurzusokat, most pedig igazán izgalmas volt számára, hogy az alma materben első alkalommal állhatott a katedrára. Az In Vino Lidia-márka születését a tulajdonos öt évvel ezelőttre datálja, mikor a cégétől felkérést kapott, hogy egy Budapestre látogató amerikai felsővezető-asszonyt kalauzoljon el a magyar autochton fajták világába. A munkahelyi kávészünetekben kórusban gyakorolták a “fur-mint”, “kek-nye-lu” szavak kiejtését. A bemutató annyira jól sikerült, hogy innen már nem volt megállás, egyre gyakrabban tarthatott stand-up, nem-feszengős borkóstolókat, főképp külföldieknek.
 
Az “In Vino Lidia”-koncepció egyszerű: ne csak a gyomor, hanem az elme is legyen munkára fogva! Ráadásul most már mindkét agyfélteke! Hiszen a tavalyi évben megérkezett a “soul” is a már eddig is sikeres performanszba. A Wine&Soul (W&S) programsorozat keretében immár a lélek eldugulásának feloldásáról is beszélhetünk, nemcsak a drekó-zsonglőrködésről.
 
A jó hír az, hogy ehhez akár Te is kapcsolódhatsz, hiszen
a kiscsoportos „szeánszokat” kéthetente rendezik meg egy lenyűgöző dunai-panorámás otthonban.
A szervezett programokon ábrák, térképek, parafadugók, élesztő, hordóchips, hordódonga segítségével játékosan, tematikus rendszerben, szórakozva tanulhatsz. A recept az, hogy mivel az emberi agy nem a kizárólagosság elvén működik, ezért legtöbbször két bort párba állítva hasonlítunk össze, s eközben érkezik a paratölgy kérge, szaglászhatod a tanninport, majd pedig Dorozsmai Laci life & sport coach segítségével kivesézheted, hogy mindez milyen érzéseket, emlékeket hoz felszínre belőled. Persze, az sem baj, ha mindeközben közösen megoldjátok aktuális munkahelyi vagy családi konfliktusaidat.
 
Bűvös ötös születésnap
Az In Vino Lidia-brand nemrég az 5. születésnapját ünnepelte, az ez alkalomból szervezett est tematikája a bűvös ötös szám köré épült: a résztvevők öt tételt kóstoltak, amely öt különböző borászati technológiával készült és öt különböző borvidékről érkezett. 
 
A több mint kétórás előadásban olyan kérdésekre kerestük együtt a választ, mint hogy: 
Mi a különbség a gyöngyöző- és a habzóbor között? Hogyan keletkezik az ideális méretű és számú buborék? A bor kerüljön a hordóba, vagy a hordó a borba? Milyen lehetőségeink vannak a borospalackok lezárására, és melyik miért hatékony? A közérthetőség volt a cél, hiszen a közönség nagy része nem szakmabeli volt, csupán jó értelemben vett laikus borrajongó. Tudta ezt maga a szervező is, hiszen szándékosan olyanokat kívánt megszólítani ezen a jeles alkalmon, akik még csak most ismerkednek a borvilág művészetével.
 
A szülinapi borsor a következő volt:
 
1) Pezsgő: François Brut Nature, Törley Pezsgőpincészet, Budafok
2) Fehér: Pécsi Egyetemi Borbirtok, Zenit 2022, Pécs
3) Rosé: Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Tricollis Rosé 2021, Pannonhalma
4) Vörös: Vesztergombi Pincészet, Turul 2017, Szekszárd
5) Édes: Holdvölgy Hold and Hollo Sweet 2017, Tokaj
 
A pezsgő kapcsán hallhattunk Lídiától a legendás Törley-ház születéséről, pezsgőkészítési alapfogalmakról, megtudhattuk, hogy a brut nature a legszárazabb pezsgőstílus (0-3g/l cukor) és a François, a ház prémium brandje, a hagyományos, azaz methode traditionelle technológiával készült. A zenit kortyolása mellett megismerkedhettünk a Pécsi Kutatóintézet (PTE SZBKI) kimagasló munkájával, Lídia rávilágított a nemesítések előremutató jelentőségére, kiemelve az ’50-es években Király Ferenc, napjainkban pedig Ipacs-Szabó István korát megelőző, innovatív munkásságát. Bepillantást nyerhettünk a reduktív borkészítés alapjaiba, valamint abba, hogy az oxidatív eljárás lényegében a vörösbor minőségi érlelésére utal.
 
Megtudtuk, hogy a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet Tricollis Rosé-ja eltér a hagyományos magyar "roséra szüretelünk” tutti-fruttis ízvilágú, málnaszínű rosétól, inkább a provence-i stílust követi. Már a lazac- vagy hagymahéj-színvilág is szembetűnő, hát még a beltartalmi érték! Lídia megválaszolta az olyan kérdéseket, mint hogy mit jelent a tannin a borban, és hogyan kerülhet bele? Ez általában természetes úton történik, de ez nem minden esetben kivitelezhető. Ezen a ponton igazán bennfentes információkhoz juthattak a vendégek, hiszen még tanninport is illatolhattak, sőt, a bátrak meg is kóstolhatták. Egyedi élmény! Sokak kedvenc stílusáról, a természetes édes borokról is sok új információval gazdagodhattunk, miközben a Holdvölgy késői szüretelésű nedűjét kortyoltuk.
 
Ne csak a gyomor, hanem az elme is legyen munkára fogva
 
Az est vendége Tábor István volt, a Borkollégium, a Winelovers-márka tulajdonosa, aki ritkán nyílik meg a közönség előtt, de most Dorozsmai Laci kérdésein keresztül bepillantást nyertünk munkásságának „belső” motivációjába. Közelebb kerülhettünk az ő hazai „borközélettel” kapcsolatos víziójához, és boredukációval megvalósítható oktatási stratégiájához. A közönség soraiból megerősítő visszajelzések érkeztek, hogy előadóink jó úton járnak, és többen már a Borkollégium következő kurzusára, vagy Lídia „boros” kanapéjára vizionálták magukat.
 
Az emberek nyitottságát és a rendkívüli érdeklődést mutatta, hogy a szülinapi alkalomra meghirdetett programra többszörös volt a túljelentkezés, így Lídia a szülinapi koccintást a Zengő borbárban egy újabb teltházzal folytatta. Ha lemaradtál az eseményről, akkor bátran ajánlom Lídia közérthető „wine coaching”-ját családias légkörben, az otthon melegét biztosító estjeit, amit igény szerint „life coaching”-gal is bármikor bővíthetsz! S ne feledd, az alapok után irány a Borkollégium, s induljunk el ott, és együtt a borvilág rendkívül izgalmas labirintusában!
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé