„Idén biztosan nem lehet rutinból készíteni a bort”

Borászportál
2017. október 31., 08:00


2017 kiemelkedően jó év, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy szép borok szülessenek – mondja Fekete Mihály szekszárdi borász.
„Idén biztosan nem lehet rutinból készíteni a bort”
2016-ban azt mondta, „ne legyen rosszabb évünk soha”. Milyen ehhez képest a 2017-es év?
 
Ha lehet ilyet mondani, akkor az idei év egy kategóriával még annál is jobb. Az összes szőlőfajtánkat sokkal érettebben szüreteltük, magasabb beltartalmi értékekkel, intenzívebb szín-, íz- és illatanyaggal. Jó évjárat lesz, Szekszárdon mindenképpen, mert az összes kollégámnál, akivel beszéltem, hasonló a helyzet.

Éppen egy másik szekszárdi borász azt mondta, hogy 2017 „félelmetesen jó év”. A nagyon magas cukrok miatt oda kell figyelni főleg a vörösborok készítésénél.

Valóban így van, idén biztosan nem lehet rutinból készíteni a bort, sokkal több odafigyelést fog igényelni. A vörösboroknál fontos, hogy a cukor maradéktalanul átalakuljon alkohollá, nem lenne szerencsés, ha lenne maradékcukor és mondjuk még a palackban folytatódna az erjedés. Az a jó, ha a cukor minél előbb alkohollá bomlik, vagyis a bor stabil állapotba kerül, mire elkezdjük érlelni.
 

Az Önök pincészete szokott készíteni kései szüretelésű fehérborokat is. Ez az év kifejezetten kedvez nekik.

Olyan meleg volt idén, hogy a szőlőben minden folyamat a szokásosnál 2-3 héttel előbb zajlott le. Így a szokásos időben szedett szőlőink is a beltartalmi értékeiket tekintve tulajdonképpen kései szüretelésűnek számítanak. A belőlük készülő bor kései jellegű lesz, vagyis nem ropogós, friss, hanem inkább vastag, testes.

Idei első boruk, a néró rozé a Szekszárdi szüreti fesztviálra készült el. Mi a következő 2017-es tételük?

Valószínűleg a kékfrankos-zweigelt rozé cuvée-nk lesz a következő. Mivel a Márton nap, vagyis az újbor ünnepe már nagyon közel, úgy gondolom, hogy inkább a karácsonyi időszakot célozzuk meg vele, akkor fog megjelenni.
Winelovers borok az olvasás mellé