Koch Csaba leleplezte Koch Csabát

Borászportál
2020. január 24., 11:40


Január 22-én avatták a Központi Vásárcsarnokban Koch Csaba tábláját abból az alkalomból, hogy a borászt tavaly az Év Bortermelőjének választották. Az eseményre nem üres kézzel érkezett, erről és az előtte álló sűrű időszakról is mesélt.
Koch Csaba leleplezte Koch Csabát
2015-ben nyitott jött létre a Magyar Bortér a Vásárcsarnok (Nagycsarnok) alagsorában, a „halas sor” végén. A magyar bort bemutató kis helyiség egyik eleme a dicsőségfal, ahol az összes Év Bortermelője címmel kitüntetett borász kap egy emléktáblát. A tavaly decemberben megválasztott Koch Csaba Hajós-Bajai/Villányi borász táblájának avatására most került sor.
 

Az ünnepséget Zilai Zoltán, a díjat 1991-ben alapító és azóta is gondozó Magyar Bor Akadémia elnöke nyitotta meg, beszédében méltatta a Vásárcsarnok kezdeményezését (30-40 ezer látogatója van a csarnoknak naponta, vagyis ennyien találkozhatnak elvileg a mini-kiállítással) és persze Koch Csaba munkásságát is. Ezután az ünnepelt kapott szót, aki elmondta, nagy megtiszteltetés és egyben felelősség ez a díj, hiszen mostantól fokozott figyelem irányul rá és a boraira, szeretne ennek megfelelni és folyamatosan egyre jobb borokat készíteni. Azt viszont határozottan érzi már ennyi idő után is, hogy olyan fogyasztók is elkezdtek érdeklődni Hajós-Baja iránt, akik korábban nem itták a borvidék borait.
 
Az avatás mellett egy közös koccintásra is sor került az egybegyültekkel. Bár a rendezvény nem erről szólt, érdemes megemlékezni a Koch Csaba által hozott három  tétel egyikéről, a Frisch Rosé Cuvée-ről, hiszen nem minden nap találkozni itthon hozamkorlátozott dűlőszelektált rozéval. „Bár a rozéra legtöbben könnyed gyümölcsös borként tekintenek, én éreztem a dűlőimben a lehetőséget és magamban az elhivatottságot, hogy megmutassuk, többre is lehet hivatott ez a stílus. Teljesen általános dolog a fehéreknél és vöröseknél, hogy a könnyedtől a legnagyobbakig mindent készítünk, miért ne lehetne ezt a rozékkal is megtenni? A borkedvelők egyre nagyobb tábora nem homogén, különböző minőségekre vágynak. A döntés helyességét a piac és a szakma egyaránt visszaigazolta: utóbbira bizonyíték a Vinagora Champion-díja, vagy a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor teszten elért kategóriaelsőség.”
 
Koch Csaba leleplezte Koch Csabát

A Frisch Rozé Cuvée azt is „kiérdemelte”, hogy hazánk legexkluzívabb boros eseményén, a február 15-i Magyar Borok Bálján a hazainduló vendégeknek osztott elköszönő táskába is bekerüljön. És ha már Magyar Borok Bálja: Koch Csaba személyesen is ott lesz a vacsorán, így a részt vevők személyesen is koccinthatnak vele például az Év Bortermelője díjra – akár egy Koch Chardonnay Brut pezsgővel.
 
A boraival már ennél is korábban találkozhat, aki elmegy február 1-én a Winelovers Grandra. „Minden kezdeményezés, ami ebbe az irányba mutat, üdvözlendő – árulja el Koch Csaba, mit gondol egy olyan új boros rendezvényről, ahol a kóstolás mellett az edukáció is kiemelt szerepet kap. – A fogyasztók változnak, egyre igényesebbek, egyre többet akarnak megtudni a borokról, így mindig keresni kell az új formákat is. Mi ezért tartjuk fontosnak a Winelovers Grandot és azt, hogy jelen legyünk rajta.”
 
Az év első borfesztiválja, a Winelovers Grand egyben egy idén debütáló kísérlet lesz: a kóstolás mellett ugyanis legalább akkora hangsúlyt kap a rendezvényen az ismeretszerzés, a borral kapcsolatos edukáció, az érdeklődők bevezetése a WSET oktatási rendszerébe. Master of Wine-ok, neves külföldi és hazai szakemberek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek a Winelovers rendezvényeken már nagy sikert aratott rövidebb ingyenes pop-up előadások is. Természetesen a „főszereplőből” sem lesz hiány: 150 kiállító pincészet, több mint 800 féle hazai és nemzetközi bor, a Furmint Day-t köszöntő furmint terem teszi teljessé a programot, ahonnan a teljesség kedvéért a prémium párlatok sem hiányoznak majd.
Winelovers borok az olvasás mellé