Mi lehet az egyedi magyar fajta sikerének a kulcsa?

Fendrik Zsóka
2015. május 13., 21:45


Május 8-án rendezte meg a Szekszárdi borvidék éves budapesti bemutatóját a Corinthia Hotel Budapestben. A Kulcs a szívedhez elnevezésű esemény egy szűk körben zajló mesterkurzussal kezdődött, ahol a kadarkáé volt a főszerep. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem egy könnyű szőlőfajtát választottak a szekszárdiak az előadás témájának, de minden esetre tanulságos péntek délután volt.
Mi lehet az egyedi magyar fajta sikerének a kulcsa?
Fotó: Csárdás Ferenc
Az egyik legnehezebben értelmezhető szőlőfajta Magyarországon a kadarka. Ugyanis nagyon sok klónja létezik, így több stílusban találkozunk borával. A gyanútlan vásárló vagy a világos színű, gyümölcsös, fűszeres képviselőjét teszi a kosarába vagy a tanninos, fás, túlérett jegyeket hordozó változatát. De így senki nem tudja kijelenteni általánosságban, hogy szeretem a kadarkát.

Mészáros Gabriella próbált meg rendet teremteni a fejekben a kadarkáról szóló kérdésekkel kapcsoltban. Persze ez egy lehetetlen küldetés, mert maguk a borászok sem jutottak még dűlőre a szőlőnél felmerülő problémák megoldásában. De Mészáros Gabriella előadásából megtudhattuk, hogy jelenleg hol tart a fajta és milyen lépéseket kell még érte megtenni.

A kadarka, mint szőlőfajta

Országszerte 700-800 hektár kadarka ültetvény található, ezek közül a legnagyobb területek Szekszárdon, Egerben és a Duna Borrégióban vannak. Érzékeny, vékony héjú, alacsony csersav tartalmú fajta, amely ugyanúgy, mint a pinot noir, nem sorolható a tisztán kékszőlőkhöz. A kadarka tulajdonságai hasonlítanak a francia fajtához, azonban minőségében nem lehet párhuzamot vonni a kettő között. Ez elsősorban abból adódik, hogy a magyar szőlőnek szinte végtelen számú mutációja létezik. Tehát az előbb leírt kadarka-jellemzők nem igazak az összes klónjára.

A filoxéravész (XIX. század vége) előtti időszakig kellene visszamenni, hogy kiderüljön milyen is volt az igazi kadarka. Azóta sok ismeretlen szőlőtőkére ráfogták, hogy kadarka, de ezért nincsen jelenleg egységes képünk a fajtáról.

Szükség lenne helyretenni a szőlő identitását. Több pincészet (Heimann és Sauska) klónszelekcióval próbálja a fajtát feltérképezni a Pécsi Kutatóintézettel karöltve. Határozottan el kell különíteni az egyedeket és megőrizni azokat, amelyek beletartozhatnak a kadarka fajtakörébe. Jelenleg több olyan klón is növekszik a napos domboldalakon, amelyeknek közük sincsen a valódi, filoxéravész előtti kadarkához.

Az elmúlt körülbelül öt évben sokat tisztult a kép a fajtáról, ami annak is köszönhető, hogy a legtöbb termelő a P9-es klónt telepítette és termeszti jelenleg.
 
Mi lehet az egyedi magyar fajta sikerének a kulcsa?
A kadarka mesterkurzus Mészáros Gabriellával. Fotó: Csárdás Ferenc

Milyen bort (kellene) adnia a kadarkának a jó évjáratokban?

A fajta kevés tannintartalma miatt világos színű borként jelenik meg a pohárban. Jó savgerincű, pikáns, fűszeres aromák jellemzik, majd második vonalban a gyümölcsök is érvényesülnek. Bora koncentrált, de nem nehézkes, fineszes lecsengésű.

Milyen jövő várhat a kadarkára?
Az igényes piacon keresik az egyedi fajtákat, ilyen hazánkban a kadarka, a furmint, a hárslevelű, az olaszrizling vagy a kékfrankos. Ezekre a kuriózumokra kellene építeni itthon, hiszen kevés van belőlük és sok, jó minőségű tétel készülhet egy-egy optimális évjáratban. Ezekre a fajtákra a gasztronómiában van a legnagyobb igény, ahol az ételekkel együtt még különlegesebb íz élményt tudnak adni.

A kadarka mesterkurzus 15+1 tételből állt, amelyből az utolsó a Brill Pálinkaház Kadarka Törkölypálinkája volt. Most ebből a sorból következik néhány bor leírása:

Mészáros Borház – Kadarka Rozé 2014
Nem túl intenzív, rózsaszín árnyalatú rozé, melynek illatában a gyümölcsök és a tavaszt idéző vegetális jegyek az uralkodóak. Ízében megjelenik a csipkebogyó és az egres. A korty frissítő, savhangsúlyos, lecsengésében némi kesernye fedezhető fel. Jól iható, hibátlan technológiájú bor.

Eszterbauer Pince – „Sógor” Szekszárdi Kadarka 2013
Megjelenésében világos rubin színű bor, amelyből már sejthető, hogy egy könnyed stílusú kadarka van a pohárban. Illatban tobzódnak a gyümölcsök, mint a cseresznye, ribizli, de mellette ott vannak a fűszerek, amelyek további izgalmat visznek a tételbe. Kellemes tanninok, hűvösebb karakter jellemezi. A mindennapok kadarkája, a maga egyszerűségével is kiemelkedő.

Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Kadarka 2011
A bor bíbor színében lilás árnyalatok is megjelennek, amely a fajtakísérletben résztvevő tőkék tulajdonságaiból eredeztethető. A családi birtokon folyó klónszelekció terméséből készített tételnek mind ízében, mind illatában megjelennek a különböző karakterű kadarka jegyek. A meggyes, hecsedlis vonal mellett a fűszerek éppen úgy meghatározóak a borban. Kellemes korty, izgalmas tétel. Az éttermek borlapján „kötelező” szerepelnie.
 
Mi lehet az egyedi magyar fajta sikerének a kulcsa?
Vida Családi Birtok 2003-as Öreg tőkék Kadarkája, Fotó: Csárdás Ferenc

Vida Családi Birtok - Öreg tőkék Kadarkája 2003
A bor kora színéből is látható, amely már barnába hajló. Illatában a palackbuké erősen érződik az első pár percben, de egy rövid idejű szellőztetést követően a csipkebogyó és az aszalt szilva is tud érvényesülni. Egy tizenkét éves bornál már nem meglepő a konyakosság sem, ez ebben az esetben sem marad el. A tanninok még szárítóak, ez megosztó lehet a fogyasztók esetében.
 
Winelovers borok az olvasás mellé