Mit tud a blanc, ha osztrák?

Pöstényi Zita
2017. május 12., 17:09


Azt hiszem, hogy az osztrák borok szerelmesei méltán nevezhetik a KisBécset a Mekkájuknak. A hely nagyon szerethető, hangulatos, gyönyörű környezetben van, széles kínálattal rendelkezik és kedves a kiszolgálás. Talán nem is kell ennél több egy kellemes estéhez - vagy mégis?
Mit tud a blanc, ha osztrák?
A Blanc de Blancs - Másképp kóstolóesten a fiúk rátettek még egy lapáttal, mert remek borsort felvonultatva mutatták be, hogy mit is tudnak az osztrák blanc-ok. Kálmán András válogatta össze nekünk ezeket a remek tételeket és mesélt róluk érdekességeket is. Kiegészítésként elhozta a Jancis Robinson nevével fémjelzett Wine Grapes című, meglehetősen vaskos könyvet, ahol további információkat tudhattunk meg a kérdéses szőlőfajtákról. A kóstolást a pinot blanc-okkal kezdtük, majd áttértünk a sauvignon blanc-okra.

Malat, Pinot Blanc 2014
Kremstal borvidékről származik, ahol vulkanikus és löszös a talaj, kiváló a mikroklíma, Magyarország felől meleg levegő érkezik, de a környező magas hegyeknek köszönhetően nyáron sincs túl meleg. Ezek a hatások kedvezőek a jó savszerkezet kialakulásához. A pincészet egy 11. generációs család kezében működik, 50 hektáros birtokon gazdálkodnak. A ’14-es évjárat ott is hasonló volt, mint nálunk - nagyon csapadékos, korai szürettel, a szüret közben is esővel. András szerint az általános tapasztalat az, hogy azok a borok, melyek ebből az évjáratból származnak, sokkal korábban érnek be. A bor 5 hónapot töltött finomseprőn, diós és élesztős jegyeket mutat, nagyon friss, könnyed.

Prieler, Pinot Blanc DAC 2015
Leithaberg régióba kalandozunk tovább, a család 20 hektáron gazdálkodik. A már említett Wine Grapes könyvben a pinot blanc fejezetnél név szerint szerepel a pincészet, tehát sejteni lehet, hogy remek élményben lesz részünk, ha megkóstoljuk a soron következő tételt. A szőlő 70-80 éves tőkékről, több dűlőről származik, nagy fahordókat használnak és a bor 10 hónapot töltött seprőn. Az ennek köszönhető élesztős jegyek találkoznak a vidékre jellemző meszes, minerális hatással. Az előző tételnél sokkal testesebb, krémesebb, halvány arany színben pompázik. És remekül passzol az időközben szervírozott sonka- és sajtválogatás mellé.

Prieler, Pinot Blanc Haidsatz 2015
Az utolsó pinot egy dűlőszelektált tétel a Haidsatz dűlőről, árfekvésben is magasabb kategóriát képvisel. Meszes, csillámpalás talaj jellemző a területre, 60-65 éves tőkékről szüreteltek és a bor 10 hónapot töltött seprőn nagy, sokadtöltésű hordókban. A hordónak a szerepe itt inkább az öntisztulásban van, hogy minél kevesebb beavatkozással, szűrés nélkül kerülhessen a bor a palackba. Egészen mély aranysárga, fűszeres és karamelles aromák, kissé behízelgő a kevés maradékcukornak köszönhetően. Feltette azt a bizonyos pontot az i-re, így a sor végén.

Skoff, Sauvignon Blanc Klassik 2016
A negyedik tétellel egy új kalandba kezdünk és áttérünk a sauvignon blanc-ok világába. Südsteiermark régióban kötünk ki, a területre az Adriai-tengernek köszönhetően meleg, az Alpoknak köszönhetően pedig hűvös levegő érkezik. A dűlők egy része osztrák területen fekszik, a másik részük pedig már szlovén területre nyúlik át. A tétel a pincészet zászlósbora, jellemző a régióra. Az acéltartályos érlelésnek köszönhetően friss és üde, illatos, de nem túl tolakodóan jelennek meg benne a bodzás, egreses jegyek. Ízében zöldebb, paprikás utóízzel.

Skoff, Sauvignon Blanc Kranachberg 2015
A 450 m-es magasságban található Kranachberg dűlőre sok napsütés és homokos, agyagos talaj jellemző. A dűlőn csak sauvignon blanc található, de több pincészet is jelen van. Walter Skoff volt az első, aki elég korán felismerte, hogy ebben a régióban a sauvignon blanc-nak kiváló lehetőségei adódnak. Fiatalon vágott bele a telepítésbe, jelenleg 60 hektáron gazdálkodnak. A bor az acéltartályos érést követően még 8 hónapot töltött seprőn. A szőlőt több ütemben szüreteltét szeptember és október során. Ennek a jelentőségét Új-Zélandon ismerték fel először, ugyanis minél korábban történik a szüretelés, annál inkább a paprikás, vágott füves jegyek jellemzőek és minél későbbre esik a szüret időpontja, annál érettebb, gyümölcsös jegyek jelennek meg a borban.

Hannes Sabathi, Sauvignon Blanc Kranachberg 2012
Végül a top tétel következett, ami egy teljesen más élményt nyújtott, mint amire egy sauvignon blanc esetében számítanánk. A kis, családi pincészetben 20 hektáron gazdálkodnak, a borász szerelmei az osztrák borok. A szőlőt szintén a Kranachberg dűlőről szüretelték, de nagy 1500 literes tölgyhordókban érlelték 13 hónapig. A ’12-es évjárat nehéz volt, tavasszal sok csapadék hullott, utána az augusztus nagyon meleg volt, így korán szüreteltek, már szeptemberben. A borban a megszokott bodzás, paprikás illatok helyett inkább egzotikus gyümölcsök jelennek meg, ami az ízében is visszaköszön.
 
Eddig is nagy kedvenceim voltak a blanc-ok, de egészen új élményekkel gazdagodtam az este során és újabb mélységeit ismerhettem meg ennek a két remek fajtának. Aki szeretné megtapasztalni, hogy mit is tudnak az osztrák borok, bátran válasszon a piros-fehér zászlós palackok közül - biztosan nem fog csalódni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé