Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás

Németh Richárd
2013. november 12., 14:46


Kóstolási jegyzet - Bár már november van, egy beszámolóval azért még adós maradtam az olaszrizling hava kapcsán. Október utolsó napján tartotta a CEWI Top 10 Olaszrizling Kóstolóját, ahová azok a tételek kerültek beválogatásra, amelyeket a Nagy Olaszrizling Kóstolón a legtöbbre értékelt a közönség.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Nagyon nem ragoznám a dolgot, Fütő Bea kolléganőm úgyis megírt már minden lényegeset, ami a borok prezentációján túl elhangzott Horkay András nemzetközi borakadémikus (AIWS) október 31-i, a Zenit Budapest Palace Hotelben tartott kóstolóján.
Jó volt újra „iskolapadban” ülni. Az ember, ha túl sokat jár borászatokba, majd’ minden harmadik-negyedik nap szerencséje van a borászokkal együtt kóstolni – azok saját pincéjében –, akkor egy idő után hajlamos lesz arra, hogy higgyen nekik. (Boldogok a pincevakok…)
Egy WSET-módszer alapján lefolytatott kóstolásnál kivált a kritikai készséget igyekszik az iskola csiszolni hallgatójában (steril körülmények, „objektív” értékítéletek előmozdítása közepette), egy pincében meg csak nagyon ritkán köpik ki a bort. A végkimenetel így természetesen teljesen eltérő lesz. Az igazság mindenesetre valahol ezúttal is középütt kell, legyék. A borász személyét a borról leválasztani, akárcsak vele együtt osztozni a pincevakságban, veszélyes és félrevezető lehet. Mindenesetre, ha borász éppen nincs is kéznél, a termőtájat, az időjárási viszonyokat, a borkészítési technológiát, tehát mindazt, amit terroirnak nevezünk, muszáj számba venni egy boranalízisnél. Ennek eleget téve, Horkay András aprólékosan bemutatta az adott bor szülőföldjét, s kóstolás közben kiegészítette az elmondottakat a szüreti időpont megválasztásával, az erjedési körülményekkel, a hordóhasználat mikéntjével s egy-két anekdotával a borászokról – valamennyire megidézve így azok szellemét.
Acél vagy fa? 
Tartályban erjeszteni, majd fahordóba, lehetőleg többed töltésűbe és leginkább 500 literesbe vagy annál nagyobba tenni a bort –  vallja sok hazai borásszal együtt Horkay András. Ekkor tudja ugyanis a legszebb arcát megmutatni a fajta. Érlelhetőségét tekintve pedig 6-8 év közzé tette az olaszrizlinget előadónk – szemben a furmint 10-15 éves élethosszával. A furmintban ugyanis sokkal vitálisabb savakat tapasztalni, a sav pedig, mint tudjuk, a legfőbb „konzerválószer” egy borban. Azzal a véleménnyel amúgy, hogy az olaszrizling leginkább 2-4 éves korában, tehát viszonylag frissen tudja a legélvezetesebb formáját hozni, szívesen értek egyet. Ennek megfelelően a CEWI-kóstolón maximum 4 éves olaszrizlingek kerültek pohárba, azok már a Somlóról, ahol jellemzően magasabb savakkal találkozni, mint bármelyik más hazaiborvidékünkön.
***
BADACSONY
Klíma: Szubmediterrán. A Balaton speciális klimatikus hatása érvényesül.
Talaj: Bazalt, bazalttufa, riolittufa, lösz, barna erdőtalaj.
Jellemző stílusjegyek: Közepesnél magasabb alkohol, magas természetes savtartalom, közepes test, érett, olykor kései szüretelés jegyeivel díszített aromaprofil, sós mineralitás.
Laposa Birtok, 4 Hegy Olaszrizling 2012
Az alapanyag a Csobáncról, a Szent György-hegyről, Somlóról és a Badacsonyról származik. Hozamkorlátozás: 1,5 kg / tőke. Művelésmód: alacsony kordon. Szüreti időpont: szeptember vége. Technológia: acéltartályban erjedt az alapanyag, majd nagyhordóban érlelték fél évig.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Színe: halvány citrom, zöldes reflexekkel. Illatában friss-fejlődő, gyümölcsös-florális hangulatú jegyek kavarognak. Kibontva: fehérhúsú gyümölcsök, fehér szirom, pici vegetalitás (kezdődő csalánosság), s idővel egy kevéske vizes kő. Kóstolva egy közepesnél valamivel kevesebb savérzet, közepesnél magasabb alkoholérzet, olajos textúra, közepes test tapasztalható. Ízképét is a gyümölcsösség uralja, lecsengésben pedig jön egy kevés keserű mandula és kövesség. 83 pont.
Megjegyzés: Néhányan keveselték ebben a borban a savat, szerintem határon belül mozgott.
2 HA, Olaszrizling 2012
Hozamkorlátozás: 80 dkg / tőke. Az alapanyag fele tartályban, a másik fele 225 literes tölgyfahordóban erjesztve. Azt követően pedig az egész másodtöltésű tölgyfákba került fél évre.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Megjelenésre: halvány arany. Érett, fejlődő hangulatú, hordófűszer-domináns illatok. Kibontva: édes fűszerek (vanília, szegfűszeg), pici füst és őszibarackbefőtt. Kóstolva egy nagyobb test, közepesnél kevesebb sav és egy határozott alkoholosság mutatja magát. Vajas-vaníliás, füstös ízek a korty elejében, só és tropikalitás lecsengésben, meg egy finom grépfrútosság, ami ott van benne elejétől a végéig. A tétel almasavbontáson esett át, ami krémes textúráján tetten is érhető. 81 pont.
Megjegyzés: Azért a többség nagyon csípte ezt a bort, és hát ehelyütt jegyezzük is meg, Török Csabi, a bor szülőatyja valóban nagy formátumú borász. Én azonban jobban kedvelem, ha egy fehérborban több talajt, több gyümölcsöt, ne adj’ isten kevesebb fahordós-pörkölt aromát érezni. Másfelől pedig hadd kérdezzem meg, ami 2012-es létére már ennyire érett állapotot mutat, az tud még valahova fejlődni? És ilyen érett állapot mellett ilyen alacsony (közepes mínusz) savakkal meddig fog élni ez a bor?
***
CSOPAK
Klíma: Szubmediterrán. Itt is, akárcsak Badacsonyban, erőteljesen érvényesül a Balaton klimatikus hatása, ami egy Balaton melletti terület esetében, végül is, nem annyira meglepő. De ezúttal nem a tó hő-visszaverődése az, ami jelentékeny módon hat az itt termő szőlőre, hanem a magas páratartalom (alacsonyabb a terület).
Talaj: Permi vörös homokkő, márgás-meszes-köves talaj.
Jellemző stílusjegyek: Közepesen magas sav, közepes vagy telt test, gyakori fahordós érlelés, mineralitás, citrusok, alma, barack, mandula.
Szent Donát, Nagykút Olaszrizling 2012
Szeptember eleji szüret (20,5-es mustfok). Az alapanyag fele acéltartályban, a másik fele 800 literes másodtöltésű tölgyfahordókban erjedt. Mindkét rész fahordóban érlelődött, s végül 1400 palack készült belőle; erősen limitált!
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Közepes tónusú citrom megjelenés, zöldes fényekkel. Illatra egy az eddigieknél szikárabb, frissebb hangulatú, minerális-gyümölcsös profil bontakozik ki. Illatában vizes kő, őszibarack, piros alma, fehér szirom, végül egy minimális hordófűszer.
Ízben fémes ásványok, lime-kesernye és mogyorós, napraforgós jegyek jelentkeznek. Telt, hosszú bor közepes savakkal, közepesnél valamivel magasabb alkohollal. 83-84 pont.
Megjegyzés: Na, itt aztán beindult a buzgalom. „Mennyi a maradékcukra ennek a bornak?” – teszi fel a kérdést fennhangon egy fiú női sálban. „Hát, száraznak írják” – mondja Horkay. „Nem létezik, ebben legalább van 4 gramm” – így a sálas. „Mindenki higgadjon le – mondja Horkay –, 4 grammig száraz egy bor.” Hűvös csönd. „Meg túl is hordózták” – kontrázik a sálas, s egyetértően bólogat vele a közönség bólogatásra hajlamos, nagyobbik része. Túlhordózták? – kérdem én, de csak magamban, mert miután megtudtam, hogy az első bor, a 4 Hegy, volt fahordóban is, pedig kikiáltottam az ország legjobb tartályos olaszrizlingjének egy kevésbé alapos cikkben, már csak a bajszom alatt mertem protestálni. Szerintem – mindenféle bántás nélkül és két miatyánkból szólva ki – ez inkább igaz a Török Csabi borára vagy a Csetvei Krisztiére, de már megint előre rohantam. Nekem ez a Szent Donát-tétel sokkal inkább a terroirról szól. És egyébként csont száraz, a biztonság kedvéért ezt telefonon megérdeklődtem a pincészettől...
***
BALATON-FELVIDÉK
Klíma: Szubmediterrán. A Balaton hővisszaverő hatása még itt is érvényesül, kiegészülve a Balaton-felvidék domborzataiból adódó mikroklimatikus hatásokkal.
Talaj: Dolomiton fekvő pannon agyag, mészkő, lösz, bazalttufa.
Jellemző stílusjegyek: Magasabb alkohol, közepes vagy magas természetes savtartalom, közepes test, érett gyümölcsös jegyek, sós mineralitás.
Káli Kövek, Rezeda Olaszrizling Válogatás 2012
Az alapanyag a Fekete-hegyről, a Hegyestűről és a Szent György-hegyről származik.  Hozamkorlátozás: 40 mázsa / hektár. Művelésmód: magas kordon. Az erjedés spontán történt 500 literes, három éves tölgyfahordókban.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Halvány citromsárga megjelenés. Friss-fejlődő hangulatú illatából a fehérhúsú gyümölcsöket és a fémes mineralitást lehet a legkönnyebben kibontani. Levegővel azonban apróbb részletek is megjelennek: szőlővirág, rezeda, friss must, alma. Kóstolva szintén a fémes-sós mineralitás jelentkezik vezetőjegyként, mögötte: szőlő, citrusok, fehérhúsú őszibarack. Feszes savak, közepesnél magasabb alkohol, közepesnél teltebb test, hosszú, ásványos lecsengés. 84-85 pont.
Megjegyzés: Ha lehet, ez még inkább mondható terroir-bornak, mint a Szent Donáté.
***
BALATONBOGLÁR (Dél-Balaton)
Klíma: Szubmediterrán.
Talaj: Lösz, vályog, homokkő, magas mésztartalom, jó vízmegtartó-képesség, savmegőrzés.
Jellemző stílusjegyek: Gyümölcsösség, közepes mennyiségű savtartalom, közepes-telt test, koncentrált aromák, gyakori fahordós érlelés.
Légli Ottó, Banyászó Olaszrizling 2011
Az alapanyag szőlősgyöröki területről, a Banyászó-hegyről származik. Művelésmód: középkordon. Szüreti időpont: október közepe. Acéltartályban erjedt, majd hét hónapra másodtöltésű, nagy tölgyfahordóba került. 6000 palack készült belőle.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Halvány citromsárga megjelenésű bor. Illata elsőre sós-köves, levegővel: fehér húsú barackos, almás, reszelt mandulás, hordófűszeres. Telt testét erőteljes savak támogatják, alkoholja érezhetően magas; izmos szerkezet. Kóstolva őszibarack, alma, vaj. Hosszú lecsengésében só és édes fűszerek jelentkeznek. Az eddigi legkomplexebb bor! 85 pont.
Megjegyzés: Remek hordóhasználat!
***
SOMLÓ
Klíma: Kontinentális. A Balaton hővisszaverő hatása itt már csak mérsékelten jelentkezik.
Talaj: Bazalttörmelékes löszvályog, tufamáladék.
Jellemző stílusjegyek: Kifejezetten magas természetes savtartalom, telt test, koncentrált aromák, olajosság, fahordós érlelés, jelentős ásványosság.
Csetvei Krisztina, Olaszrizling Kő 2012
Hozamkorlát: 1,5 kg / tőke. Szüreti időpont: szeptember 21-e. Művelésmód: középmagas kordon. Az alapanyag 225 literes másodtöltésű tölgyfahordóban erjedt, s abban is érlelődött 9 hónapig. Maga a telepítés 8 éves.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Halvány citrom szín, zöldes reflexekkel. Fejlődő, hordófűszer-domináns illatok. Bár egy másik iskolában unásig ismételtették: „a Somlón a talaj felülírja a fajtát”, ehelyütt azonban a tölgyfahordós jegyek (kapucsínó, vanília, szegfűbors) majdhogynem elnyomják a termőterületre olyannyira jellemző vulkanikus-bazaltos illatokat. Kóstolva olajos felszín, magas savérzet, telt test, közepes alkoholérzet, hosszú hordós lecsengés mutatkozik. 83 pont.
Megjegyzés: Nem szabad elkapkodni; szellőztetni kell, hogy a bazaltos mineralitás szépen előjöjjön a pohárból. Egyébként ez a bor még messze nincs kész.
Kolonics, Olaszrizling 2009
A pincészet 6 hektárral rendelkezik, ebből 3,5 hektáron terem szőlő, amiből 2 hektárt tesz ki az olaszrizling. Művelésmód: ernyős. Szüreti időpont: október eleje. Készítésmód: 6 óra héjon áztatás, spontán erjedés. A bor 1,5 évet érlelődött nagy akácfa (!) hordóban.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Sötétebb citromsárga színű bor, melynek illatprofilját az érett gyümölcsös jegyek és a somlói füstös-bazaltos mineralitás határozza meg. Szellőztetéssel ez a bazalt kimondottan felerősödik, de mögötte azért mandulát, érett-túlérett mangót, almát, pörkölt mogyorót is felfedezni még. Ízben is a bazaltos mineralitás viszi a prímet, de megjelenik mellette egy határozott fémesség, kenyérhéj, élesztő. Szerkezete robosztus: magas savak, magas alkohol, telt test. Rendkívüli komplexitás, végtelen hosszú lecsengés. 88 pont.
Megjegyzés: Nálam ez nyert.
Fekete Béla, Olaszrizling 2009
„Béla bácsi egyidős a heggyel” – kezdi a legnagyobb izgalommal várt bor bemutatását Horkay András. Az össztelepítés mérete: 3 hektár, aminek 20%-a olaszrizling. „Béla bácsi, saját állítása szerint – állítja Horkay – nem szerette ezt a fajtát. A hársot, a furmintot, a juhfarkot azt igen. Az olaszt egyáltalán nem. Az utóbbi időben viszont elkezdte >>figyelni<< és már sajnálja, hogy fiatalabb korában nem vette hamarabb észre és nem kísérletezett vele többet.”
Az alapanyag 10 hektós hordókban spontán erjedt, majd – Béla bácsi szavaival élve – „zárt rendszerű edényekben” (értsd: acéltartály) pihent a palackozásig. A borász szerint egyébként palackos érlelés nélkül nem érdemes somlói bort forgalomba hozni. Ti., az moderálja a szerkezetét.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Aranyló színű bor a pohárban. Illatában, huhh, sok-sok aszalt jegy, kezdődő mézesség, akácvirág, mandarinolaj és érett-túlérett nektarin. Olajos textúrájú, magas (de nem bántó) savú, közepesen alkoholos, telt testű ital. Szerkezete talán ennek a legszebb az összes eddigi bor közül. Kóstolva egy döbbenetesen mély, szinte szédítő világ tárul elénk. A késői szüretből származó jegyek mellett megjelenik egy határozott keserű mandulás vonal és só. Lecsengésben citromhús, nektarin, őszibarack. 86-87 pont.
Megjegyzés: Az ilyen borokra mondhatja Kovács Anti, hogy „kő-dzsúz”.
***
SZLOVÁKIA
A termőterületek döntő többsége Dél-Nyugat Szlovákiában található. A telepítések mérete: 2 400 hektár.
Klíma: Kontinentális. Klimatikus befolyásoló tényező a Duna közelsége.
Talaj: Agyag, mészkő, vulkanikus talaj.
Jellemző stílusjegyek: Változatos, az átlagos minőségű klasszikus ászokhordós érleléstől, a rendkívül komplex, szépen strukturált, igen minerális borokig.
Bott Frigyes, Olaszrizling 2012 (Muzsla)
Művelésmód: alacsony kordon. Hozamkorlátozás: 1 kg alatti tőketerhelés. Borkészítés: csak vadélesztőkkel. Az alapanyag fele 50 éves, másik fele 5 éves tőkékről származik.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
 
Nagyon világos, szinte víztiszta megjelenés. Visszafogott illatában reszelt lime-héj, vizes kő, egres/piszke/köszméte. Közepesnél magasabb, vibráló savak, közepesnél teltebb test, moderált alkohol, hosszú lecsengés, olajos textúra. Vegetális-zöldfűszeres, ásványos-köves ízek, egyenes vonalvezetés. 84-85 pont.
Megjegyzés: Az egyik személyes kedvenc.
***
HORVÁTORSZÁG
A termőterületek döntő többsége az ország észak-keleti részén találhatók. A telepítések mérete: 4 365 hektár.
Klíma: Kontinentális. Magas a napsütéses órák száma.
Talaj: Lösz, agyag.
Jellemző stílusjegyek: néhány gramm maradékcukros, magasabb alkohol, déliesebb, mediterrán jellegű aromaprofil, szép savak, közepesnél teltebb test.
Vina Belje, Goldberg 2012
Horvátország legmeghatározóbb pincészete. Évente 20 millió palackot állít elő 500 hektárról.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonás
Halovány matt sárga megjelenés. Elsőre fülledt kén száll fel, ami csak nagyon lassan akar távozni. Alatta felsejlik némi passiógyümölcs, sárga szirom. Ízben is ez a sárga világ dominál: érett tropikalitás (mangó, passiógyümölcs, ananász), kezdődő mézesség, édes hordófűszerek. Magas alkohol, közepes savak, telt test ábrázolja karakterét. 81-82 pont.
Megjegyzés: Nekem kissé lomhának tűnt ez a bor; lehetne benne több a sav és kevesebb a maradékcukor. A nagyközönség viszont, biztos vagyok benne, hogy imádja ezt a behízelgő stílust.
***
 
Winelovers borok az olvasás mellé