3 egyszerű szabály, hogy te is jól tudj vakon kóstolni

Borászportál
2020. február 24., 09:41


Egyszerű tudnivalók arról, hogyan kápráztahatod el a borkedvelő barátaidat. Profivá ugyan nem válsz, de sokkal hatékonyabban fogod a borokat felismerni.
3 egyszerű szabály, hogy te is jól tudj vakon kóstolni
A vakkóstolás komplex feladat és teljes koncentrációt igényel. Semmi másra nem hagyatkozhatunk, csak a saját tudásunkra és az érvelési képességünkre. „Sommelier-nek lenni annyit tesz, mint folyamatosan tanulnni, utazunk és pincészeteket meglátogatni” – magyarázta előadásában a nemrég véget ért a párizsi Vinexpon Marc Almert. A Zürichi-tónál a Baur étteremben dolgozó német szakember szavait érdemes megszívlelni: 2019-ben a világ legjobb sommelier-jévé választották. A már említett kurzuson 3 pontban gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat:
 
 
  1. A vakteszteken az emberek többsége azt próbálja meg kitalálni, mi lehet az a bor. Ez egy hibás megközelítés. Sokkal jobb, ha fordítva gondolkodsz és megpróbálsz kizárni borokat. Olyan ez kicsit mint a detektívmunka: minden eshetőséget számba kell vegyél, legfeljebb utóbb elvetheted őket.
  2. Mindig ugyanúgyazon szempontok szerint elemezd a borokat! Kezdd a vizuális vizsgálattal (szín, reflexiók, viszkozitás), ezután szagolj bele a pohárba (első aromák, intenzitás, esetleges változások) és csak a legvégén kóstolj (savtartalom, bársonyosság, struktúra, lecsengés)
  3. Az ízek, illatok beazonosítása rutinszerűen kell menjen. Ehhez járjál sokat piacra, szagolj virágokat és különböző érettségű gyümölcsöket, hogy az apró finomságokra is érzékennyé válj.
 
Winelovers borok az olvasás mellé