Milyen bort vegyek húsvétra?

Borászportál
2022. április 01., 10:32


Az ünnepi asztalra ajánlunk 3 furmintot, 3 olaszrizlinget és 3 juhfarkot.
Milyen bort vegyek húsvétra?
Tavasszal valamiért a fehérborokra gondolunk elsősorban, amikor választani kell, és mi most meg is maradunk ennél a bevett szokásnál. Annál is inkább, mert hazánk fehérborban van igazán otthon: őshonos és autochton fajták sora bizonyítja ezt.
 
Ezúttal a Winelovers Webshop legnépszerűbb tételeiből válogattunk.
 
3 FURMINT
 
A furmint nagy változatosságot mutató fajta, megszámlálhatatlanul sok változattal, mind morfológiailag, mind ízképet tekintve. Nagy mozgásteret ad a borászoknak, sokféle stílusban készülhet belőle bor, kitűnően alkalmas a dűlők különbségeinek bemutatására. A neutrális fajták közé tartozik, azaz nincs meghatározó fő fajtajellege. Körte, fehér húsú gyümölcsök, birs, alma és barack (néha citrusok) lehetnek a legjellemzőbb illat- és ízjegyei. Palackos éréssel mindez petrolra és barackosságra vált. Neutrális jellege okán képes a termőhelyet jól közvetíteni. Jó savai és komplex szerkezete miatt érlelhető, elegánsan viseli a hordót, így még tovább eltartható. 
 
Szepsy Furmint 2018
Igazán méltó az ünnepi asztalra ez a klasszikus Szepsy furmint: a dűlős borokat idéző illat- és ízgazdagság, érett fehér gyümölcsök, körte, barack és alma, és a vulkáni talaj ásványossága szép harmóniában. Hosszú korty, szép érettség.
 
Grand Tokaj Tokaji Furmint 2018 
Egy kiváló ár-érték arányú furmint Tokajból. Barackos, szőlővirág illatú száraz furmint a hordós érlelésből adódó leheletnyi füstös jelleggel. Ízében komplex, ásványos, üde őszibarackkal és kerek savakkal. 
 
Milyen bort vegyek húsvétra?
 
Holdvölgy Meditation Furmint 2019
Dűlőszelektált száraz furmint. Kifinomult bor a modern és kristálytiszta gondolatiság szolgálatában; az I. osztályú, történelmi Király-dűlő makulátlan furmint gyümölcséből. Illatában zöldalma és cédrus izgalmas kettőse mellett fűszeres körte és sok-sok citrus. Végtelen ízében maracujával, lime-mal és némi pink grapefruittal egészül ki a zöldalmás fővonal. Határozott és komoly egyensúly egy kristálytisztán kibontakozó, gondosan szelektált furmintban.
 
Cikkajánló:
 
3 JUHFARK
 
A juhfark ősi magyar fajta, szinte egyetlen termőhelyhez, a Somlóhoz köthető. A juhfark valódi értékeit a vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni, de a meszes talajt is kedveli. Bora utóbbin könnyedebb, illatosabb. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3 évre van szükség, ekkorra nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bort mutat.
 
Milyen bort vegyek húsvétra?
Somló hegy
 
Fekete Pince Juhfark 2018
Közepes testű, színe citromsárga, zöldes reflexekkel. Illata visszafogott, virágos, vágott füves. A kortyban a herbális jegyeken túl, intenzív ásványosság jelenik meg, sós, kovaköves jegyekkel. Szép terroir bor!
 
Kreinbacher Nagy-Somlói Juhfark 2020
A finom virágos, gyümölcsös illat hátterében szépen megjelenik a Somlóra jellemző ásványosság. Jól iható, arányos szerkezetű bor, frissítő gyümölcsösség, grapefruit, utóízében sósság.
 
Somlói Apátsági Pince Juhfark 2019
Nagy testű sűrű juhfark Balogh Zoltán minősített biobirtokáról.  Illatában gyógynövényes aromák, a korty gazdag, telt, gyümölcsös, ásványos. Lendületes savak, és egy kis maradékcukor teszi egyensúlyossá.
 
Cikkajánló:
 
3 OLASZRIZLING
 
Az olaszrizling olasz vagy francia eredetű fajta, amely csak névrokona a rajnai rizlingnek. Magyarországon szinte minden borvidéken megtalálható. Neutrális fajta, ezért sokféle stílusban lehet belőle bort készíteni: könnyű, citrusos, gyümölcsös, friss üde boroktól az egészen mély olajos textúrával rendelkező testes, fehérborokig. Savai teljes érésben erőteljesek de finomak, jó termőhelyen gerincesek és elegánsak. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken.
 
Figula Olaszrizling 2021
Üde, diszkrét illatvilágú fehérbor, zöld gyümölcsaromákkal, telt harmóniával, finoman savas hosszú utóízzel. A borvidék legfontosabb szőlőjéből készült kiváló alapbor, igazi barát- és családváró jó ivású, jó szerkezetű bor.
 
Dobosi BIO Háromszög Olaszrizling 2019
A Balatonfüred-csopaki borvidékről származó bio olaszrizling komplex, érett ízekkel rendelkező bor. Illatában érett fehér gyümölcsök, szájban telt, ízes, érett, különleges ízvilággal, jó hosszúsággal. Ennek a bornak a 2018-as változata a legjobb száraz fehérborok kategóriában 5. lett a Winelovers 100 legjobb magyar bor versenyen.
 
Dubicz Sárhegy Olaszrizling 2018
Érett, szalmasárga, illatában finom fahordós tónus. Érezhetően szépen érett alapanyag. A sav és a test elegáns egyensúlyban van a néhány hónapos újhordós érlelésnek köszönhetően.
 
Cikkajánló:
 
Milyen bort vegyek húsvétra?
 
Miért válaszd a Winelovers Webshop-ot online borvásárláshoz? 
- mert óriási a választék: a webshopban 2500 bort találsz, 220 magyar és 200 külföldi pincészettől
- mert sokféle borstílus közül válogathatsz, és egy helyen megveheted a nagypapa születésnapjára az ünnepi aszút, a hétvégi buli alapkészletét és a merengős baráti beszélgetések súlyosabb tételeit
- mert a rengeteg bor közül könnyen megtalálhatod a kedvedre valót, hiszen kereshetsz borászatokra, borvidékekre, szőlőfajtákra és borstílusokra is
- mert az egyedülálló törzsvásárlói program lehetővé teszi, hogy egyszeri 15 000 forintos vásárlás felett azonnal élvezhesd is az előnyöket: kartonárakon vásárolhass, és akár 5 és 10 százalékos kedvezményt kapj
- mert 30 ezer forintos vásárlás felett garantált ajándékokkal kedveskedünk
- mert 100% törés- és dugógaranciát vállalunk 30 napig a megrendelt borokra
- mert 20 000 forint felett ingyenes a házhozszállítás, 10 000 forint felett a Pick Pack pontra történő szállítás és külföldre is elvisszük a csomagot
- mert a megrendelt palackokat speciális csomagolással védjük a külső behatásoktól
- mert 1500 forintos kupont kapsz, ha feliratkozol a webshop hírlevelére
 
Winelovers borok az olvasás mellé