5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett

Borászportál
2018. április 05., 08:14


A tradicionális pezsgő a világ egyik legnemesebb itala. Számtalan dolog szól mellette, de ha elolvasod 5 rendhagyó érvünket, utána egészen biztosan máshogy fogod inni.
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Pezsgőt háromféle módon készítenek, mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága, helye a borvilágban és a gasztronómiában. Ám mind közül a legnemesebb egyértelműen az a változat, ahogy a pezsgő megszületett mintegy 350 évvel ezelőtt, vagyis a hagyományos. Az alábbiakban 5 nem szokványos érvet gyűjtöttünk össze a tradicionális pezsgők mellett, mindegyik pontnál a fajta 1-1 jeles képviselőjét ajánljuk.
 

Kevés kalóriát tartalmaz
Könnyedén kiszámolhatjuk hogy a borban, pezsgőben hány gramm alkohol van, valamint azt is tudjuk hogy egy gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz. Így például egy üveg 12% alkoholtartalmú pezsgőben és borban az alkohol okán 504 kalória van. Ezen kívül még a maradékcukor is kalóriát tartalmaz – egészen pontosan grammonként 4-et. A nyerspezsgőben, vagyis a brut nature-ben a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l, az extra brut pezsgőkben pedig 0-6 g/l között van. Az alkoholtartalomból és cukortartalomból eredő össz kalóriatartalmakat tekintve kijelenthető, hogy a borokkal összehasonlítva általában a nagyon száraz pezsgőkben van a legkevesebb kalória.
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Garamvári Brut Nature
A kóstolás során az ízek és illatok úgy jelennek meg, ahogyan megszülettek. A gerincet adó savakat finoman ölelik a gyöngyszerű buborékok. Az illatok pikánsak, érleltek, visszafogottan gyümölcsösek, finom mandulás utóízben lecsengve. Aperitifként vagy édességekhez is kitűnő választás.
 
Mindig ünnepi hangulatot varázsol
Tradicionális módszerrel készül a világ összes márkás – nem ritkán rendkívül drága – pezsgője. Franciaországban ennek Champagne a neve, de számos helyen készül a pezsgő őshazájában másutt is “eredeti francia pezsgő”: ezek csak “crémant” feliratot viselhetnek címkéjükön.
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Garamvári Furmint Brut
A birs, a citrusok, a mangó ízei és illatai keverednek a kóstolás során. A furmint pezsgő kiváló kísérő a nehezebb ételekhez és vörös húsokhoz, de egy családi ebéd, ünnepi alkalom fényét is tovább emelheti.
 
Itt a legfinomabbak a buborékok
Egy pezsgőben minél kisebb és finomabb a buborék, annál jobb. (Ezt egyébként éppen nem is olyan régen a University of Texas kutatóinak akusztikai viszgálata is megerősítette.) A gyengéd, de karakteres buborékok az eleganciára, harmóniára és minőségre utalnak. Az alacsony hőmérsékleten, palackban lassan és finoman végbemenő erjesztés és az érlelési idő alatt (24-36 hónap) bekövetkező, szaknyelven élesztő-autolízis garantálja, hogy a tradicionális technológiával készült pezsgő gazdag szénsavtartalma finom, elegáns gyöngyözésű, tartós, a bor ízében integrálódott szénsavérzettel és nemes pikáns élesztőzamattal rendelkezzen. 
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Garamvári Evolution Rosé
A szamóca, vadmálna és cseresznye édeskés-fanyar ízei üdvözölnek először, melyeket hamar követik a finom élesztős, süteményes jegyek és lendületes, mégis kellemes savak. Tésztákhoz, paradicsomos ételekhez, kacsához, libához, bárányhoz ajánlott.

Már a technológia okán komplex az ízvilága
A tradicionális pezsgő készítésénél, a palackos – azaz másodlagos – erjesztés előtt, az évjárati különbségeket kiegyenlítő, illetve a pezsgőház megszokott karakterét adó korábbi évjáratok úgynevezett bázis- vagy más néven tartalékborát adják az alapborhoz. A bázisbor akár 10 évig is finomseprőn tartva, levegőtől elzárva érlelődhet a pincékben. Már ez a háttér hihetetlen komplexitást biztosít az évjáratmegjelölés nélküli pezsgőnek.
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Garamvári Optimum Brut
Gyümölcsös ízkavalkád. Dús gyöngyözés, finom savak, friss citrusok, fehér őszibarack, licsi, ananász köszön ránk a kóstolás során. A gyümölcsök mellett az autolízis krémes hatása, a friss sütemények illata teszi élménnyé a találkozást ezzel a pezsgővel. Kellemes baráti beszélgetésekhez, fehér és vörös húsú szárnyasokhoz, tenger gyümölcseihez kifejezen ajánlott, de minden ételhez kellemesen fogyasztható.

A tradicionális pezsgő születése izgalmas sztori
A tradicionális pezsgő születése mesébe illő történet. Champagne borvidék borászati központja a 17. században a hautvillers-i bencés apátság volt, ahol Dom Pierre Pérignon és szerzetestársai éltek. Az itteni bor egyre népszerűbb lett a versalles-i udvarban és a La Manche csatorna másik oldalán is. Champagne éghajlata meglehetősen hűvös, így a bor természetes erjedése a hideg miatt megállhat, ilyen esetekben pedig a tavaszi felmelegedéssel folytatódik tovább. Ha a bor idő előtt került a palackba (és a palack kibírta a szén-dioxid termelődés miatti nyomást), habzóborhoz hasonló ital lett a végeredmény. Az üveg teherbírása mellett gondot okozott a palack lezárása is. Ezt a monda szerint úgy oldotta meg Pérignon, hogy parafa dugóval zárta le az üveget, melyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. A készítési folyamatot sokáig teljes titokban tartották, de természetesen nem maradhatott örökké így. A magyar pezsgőgyártás bölcsője Pozsony volt, ahol 1825-ben alapította Fischer János borkereskedő és dr. Schönbauer Mihály orvos a Magyar Királyság első, hivatalosan is nyilvántartott pezsgőgyárát.
5 nem szokványos érv a tradicionális pezsgők mellett
Garamvári Jubileum Brut (magnum palack)

Különleges pezsgő, ami az ezredforduló tiszteletére készült. Érlelése magnum palackban, a tradicionális francia pezsgőkészítés szabályai szerint történt, tisztítását és seprőtlenítését kézzel végezték – mindezt azért, hogy megőrizhesse az érlelés egyedi illat- és zamatanyagát, finom szénsavtartalmát.
Winelovers borok az olvasás mellé