5 vörösbor fehérbor kedvelőknek

Borászportál
2015. június 03., 21:36


Van, aki nemcsak a nyári meleg miatt nem kívánja a vörösbort, hanem azért sem mert előbb nyúlna egy fehérbor után, és egyszerűen nem kedveli a tanninokat. De vannak olyan bortípusok, amelyek a gyümölcsösebb, lágyabb vonalat képviselik a vörösborok mezőnyében. Érdemes ezeket megismerni és megkóstolni!
5 vörösbor fehérbor kedvelőknek
Forrás: Pinstopin.com
Vannak szőlőfajták, amelyek a vörösbor tulajdonságaiból (például: nagy test, magas tannin- és alkoholtartalom) keveset hordoznak, vagy olyan borászati technológia alkalmazásával készülnek (például nem használnak fahordót), amitől könnyedebb stílusú tételek születnek. Nézzük meg, milyen vörösborokat érdemes megkóstolni azoknak, akik a fehérekért rajonganak!
 
1. Pinot noir
 
5 vörösbor fehérbor kedvelőknek
Pinot noir szőlő (Fotó: Wanderwithwonder.com)
 
A francia eredetű pinot noir fajta az egész világon elterjedt, így hazánkban is sok pincészet foglalkozik vele. Világos színárnyalatú, alacsony tannintartalmú, gyümölcsös bort ad. A mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, egyedi karakterű, elegáns borokat készítenek belőle világszerte.
 
2. Kadarka
 
Magyarországon elterjedt fajta, amelynek sok klónja létezik, ezért több pincészetnél is szelekcióval próbálják meg kiválogatni a legjobb minőséget adó tőkéket. Általában alacsonyabb tannintartalmú, halvány rubinszínű a bora, de a borkészítési technológia és a klónok függvényében ez változhat. A fűszerek mellett a gyümölcsök is megjelennek a kadarkában. A szekszárdi és az alföldi borvidékeken található belőle a legtöbb ültetvény.
3. Portugieser (régi nevén kékoportó)
 
A portugieser fajtából készül általában a Márton napi újbor Magyarországon, amelyek jellemzően intenzív bíbor színű, gyümölcsös italok. Ezeket a vörösborokat érdemes fél éven belül elfogyasztani. Könnyű, alacsony alkoholtartalmú tételek, amelyek mérsékelt tannintartalmúak, így a fehérborokat kedvelők is szívesen kortyolják „Márton libája” mellé.
 
4. Dolcetto
 
A dolcetto az olaszországi Piemontban termesztett fajta, elsősorban Torino városától délre, délkeletre elhelyezkedő területeken. Alacsony tannin-, mérsékelt savtartalom jellemzi. Gyümölcsökben gazdag bort ad, fiatalon fogyasztják. A mindennapok bora az északnyugati olasz régióban.
 
5. Beaujolais
 
5 vörösbor fehérbor kedvelőknek
Gamay szőlőfajta (Fotó: Winewitandwisdomswe.com)
 
A Beaujolais Franciaországban található borrégió, amely bortermelésének egyharmadát a Beaujolais nouveau teszi ki. Ez az úgynevezett újbor, minden év novemberének harmadik csütörtökén kerül forgalomba. Egyedi borkészítési technológiával készül, amelyet széndioxidos macerációnak neveztek el, és ennek az eljárásnak köszönhetően igen gyümölcsös bort nyernek a gamay szőlőfajtából.
Winelovers borok az olvasás mellé