A borvilág két közismert alakjára emlékezünk

Borászportál
2022. január 07., 10:52


Mély megrendüléssel fogadtuk Jandrasics Gábor és Burger Ottilia halálhírét. Ottilia a Jackfall Bormanufaktúra kereskedelmi vezetőjeként, Gábor pedig társtulajdonos, ügyvezetőként tevékenykedett a borászatban. Rájuk emlékezünk, a boraikról és a borkészítési elveikről szóló korábban a Borászportálon és a Vinoporton megjelent idézetekkel.
A borvilág két közismert alakjára emlékezünk
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban a Villány melletti Kisjakabfalván egy műemléki jellegű sváb házat felújítottak, és itt alakították ki a feldolgozót. A 2001 ben 1 hektáros borászatot 2005-re 12 hektárosra növelték. A borászat jelenleg 13,5 ha területtel rendelkezik, az ültetvények zöme Kisharsányban és Nagytótfaluban találhatók. Céljuk mindig is az volt, hogy viszonylag kis mennyiségű (80-100 ezer palack) de magas minőségű vörösbort állítsanak elő. Boraik gyakran szerepelnek jól borversenyeken és bormagazinok tesztjein.
 
 
Minden napra egy vörösbor: Jackfall, Pillangó 2009
A Pillangó attól jó, hogy nem akar minden részletében nagynak tűnni. Úgy kóstoljuk, hogy közben észre sem vesszük a nem kevés alkoholt, a tanninokat, de érezhetjük, hogy minden egyensúlyban van, élvezzük a szép ízeket, a finom rétegződéseket, a bársonyosságát, kényeztetését.
 
Jackfall Cabernet Franc Classic 2015
Élénk, gyümölcsös, elképesztően tömény, fajta- és Villány-jelleges illat, egész pici vaníliás hordóhatással. Szájban koncentrált, a fa hatása ekkor már jobban érződik, tanninja puha. Egészen feltűnően jó ár-érték arány, egy kvázi csúcsbor ennyiért..
 
Jackfall Kékfrankos 2015
Sok meggy, cseresznye az illatban, a háttérben pici füst, kevés fekete bors. Kóstolva közepes test, élénk-csilingelő savak, feszes szerkezet. Az ízképet egyértelműen a gyümölcsösség uralja, jól iható, "izmos" bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel.
 
Folytatjuk a komoly, dűlőszelektált portugieserek sorát - interjú Jandrasics Borbálával
Először a 2008-as, Gesztenyés-dűlőben szüretelt szűztermésből készítettünk egy olyan portugiesert, amely messzemenően eltért a megszokottól. Azon túl, hogy dűlőszelekcióról volt szó, a jelentős terméskorlátozás következtében létrejövő magasabb beltartalommal is számolhattunk.” “A szőlőből Kőszeli András borászunk hagyományos technológiával készített bort: hosszú héjon áztatással, spontán erjesztéssel, majd szintén hosszabb érleléssel. Nem véletlen, hogy ez a bor nem a megszokott portugieser-árfekvésben kerül piacra, hanem ennél magasabbra pozicionálva”. https://vinoport.hu/aktualis/folytatjuk-a-komoly-duloszelektalt-portugieserek-sorat/2282
 
Komolyan veszik a portugiesert - A Jackfall Bormanufaktúránál jártunk 1. rész, interjú Kőszeli András borásszal
A legöregebb ültetvényünk a Pillangó-dűlőben található. Az itteni tőkék már tizenöt évesek, és tudni kell, a kor a szőlők esetében sokat számít. A syrah-nk például még fiatal, 2006-ban ültettük, de összességében is elég sok újabb telepítés van a pincészet tulajdonában. A fejlődésükön, növekedésükön látni, nagy bennük a potenciál, de a kiemelkedő minőséget nyilvánvalóan majd húszéves korukban mutatják meg. Ha valaki borászkodásba kezd, annak tisztában kell lenni vele, hogy szüksége van az időre, itt tudni kell várni.” 
 
A portugieserről:
Szándékosan telepítettünk újra egy félhektáros területet ezzel a fajtával. Mivel nálunk csak ennyi volt belőle, egyértelműnek tűnt, hogy nem akarunk belőle gyorsan kipörgő, nyomott árú alapbort csinálni.” “Ezért ennél a fajtánál visszatértünk a hagyományos technológiára, és elindultunk az árral szemben: portugieserből akartunk komoly bort készíteni. Hiába tartják ugyanis fontosnak Villányban ezt a fajtát, ha nem korlátozzák a termését, nem tudja megmutatni igazi értékeit. Mi pedig ezt szeretnénk megtapasztalni.
 
A legtöbb borunk világfajtákból készül, talán pont azért küzdünk annyira az oportóért, amit ma már portugiesernek hívunk, mert tudjuk, hogy ezt rajtunk kívül senki sem fogja komolyan venni. Bár a legkisebb területünkről származik, de arányosan sokat dolgozunk vele, fontosnak tartjuk, mert olyan erősen kötődik Villányhoz.https://vinoport.hu/eleterzes/komolyan-veszik-a-portugiesert/1493
 
A terroir és a technológia fogalmairól - A Jackfall Bormanufaktúránál jártunk 2. rész
Számomra a borászat arról szól, hogy ki kell tapasztalnom egy adott terület tulajdonságait, majd ezeket kell kihangsúlyoznom a borban, lehetőleg mentesen mindenféle ráerőltetett, saját ideától.
Ha egy borász elkerül valahova úgy, hogy egy másik táj borait szeretné ezen a vidéken reprodukálni, akkor sosem kerül összhangba igazán a borvidékkel. Nem önmagunkat kell ilyen értelemben megvalósítani, hanem az adott hely szelleméhez kell alkalmazkodni.
 
Tudom azt, hogy a higiénia hiánya mellett is lehet jó bort csinálni, de kiszámíthatóan jót már nem. A tisztaságot azért nem tekintem kiemelendő erénynek, mert nem ettől lesz jó egy bor, ettől csak nem lesz hibás.” “Ha általánosságban szeretnék fogalmazni, a technológia számomra tulajdonképpen tisztaságot jelent. Nem szabad túl mereven gondolkozni, acéltartályban is lehet spontán erjeszteni. 
Winelovers borok az olvasás mellé