40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész

Borászportál
2020. április 28., 13:41


A karantén eredeti jelentését szó szerint értelmezve négy részes ajánlónkban összesen 40 bort mutatunk be neked a járvány idejére. Közös jellemzőjük, hogy kívánságodra akár most rögtön házhot mennek. És még az is, hogy mind kiváló bor. Íme az utolsó, negyedik tizes gyűjtemény!
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
A karantén szó eredetileg a 14. századi Quaranta giorni olasz kifejezésből ered, ami negyven napot jelent, a hajók és a hajózó személyzet 40 napos elszigeteltségét jelentette, mielőtt beléptek volna a velencei kikötőbe, ugyanis ennyi idő alatt kiderült, van-e ragályos beteg a hajón.
 
Ebben a cikksorozatban tartjuk magunkat a mágikus 40-es számhoz, a négy részben összesen ennyi kedvenc tételünket fogjuk neked ajánlani. Változatos a kép, de egy dolog közös bennük: mindet házhoz tudod rendelni magadnak.
 
Ha lemaradtál volna az első, második és harmadik részről, most bepótolhatod.

 
Hilltop Baalbec Cuvée
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
A Baalbec Cuvée három szőlőfajta erényeit egyesíti, s kínál egy remek, egyensúlyos, könnyedebb vörösbort. Ismét a harmóniára, a fineszre és a gyümölcsösségre épít, s nem a súlyra, a hatalmas testre, a megamennyiségű tanninra vagy a magas alkoholra. Könnyed, de tartalmas élvezet. Illatban egyértelműen a piros és fekete erdei bogyós gyümölcsökre emlékeztető jegyek vezetik az orrot, mellette fűszeresség és kékvirágos jegyek díszítik. Intenzív és lendületességet sugárzó illattal köszönt a pohárból. Egyszerre friss, primergyümölcsös és kissé lekváros is. Komplex, izgalmas illat. Áfonya, szeder, szilva, málna, édesfűszerek, piros fűszerpaprika, bors. A pohárba pillantva gyönyörű, mély rubin színe is kóstolásra csábít. Kóstolva ugyanazt kapjuk, amit illatban ígért: rengeteg gyümölcsöt, fűszereket és virágot. Közepesen testes, harmonikus bor, arányos és lendületet adó savakkal, kerek és bársonyos tanninokkal.
 
 
Hudák Szőlőbirtok és Borászat - Individuum 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
"Milyen lesz a jövő század - jövő évezred embere? Foglalkoznak-e még szőlőtermesztéssel, borkészítéssel? Élvezik-e majd hazánk csodálatos borindividuumainak szívet-lelket gyönyörködtető színeit, ízeit és zamatát." (Váry János: A borbírálat szókincse, 1990) Individuum névre keresztelt csúcsvörösborunk harmadik évjárata. A vörös, vasoxidban gazdag agyagos talajú, déli fekvésű ültetvényen meleg évjáratokban a későn érő cabernet sauvignon és merlot szőlőt töppedésig tudjuk érlelni. Az érett kék héjú gyümölcsökre, áfonyára és feketeszederre, minőségi étcsokoládéra emlékeztető illatú és ízű csúcstétel finom, hosszú, enyhén csersavas utóízzel rendelkezik. Az egyedi készítési eljárásnak köszönhetően a komoly beltartalmi érték és a 14,6 térfogatszázalék alkoholtartalom mellé ropogós frissesség és jó savak, hosszú érlelhetőség társulnak. Különleges, korlátozott számú és értékes tétel, kizárólag kitűnő, komoly boroknak kedvező évjáratokból.
 
A borászat a weboldalán regisztrált felhasználók által megrendelt borok árából a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig 50% kedvezményt biztosít. Rendeld meg a bort a pincészet honlapján!
 
Varga Aranymetszés Friss pezsgő Irsai Olivér 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Egy szabály van, hogy nincs szabály, és egy elvárás, hogy nem lehetsz uncsi. A klasszikus pezsgős jellegből csak annyit őriztek meg ebben a tételben, ami jól harmonizál a gyümölcsös, boros illatokkal és ízekkel. Semmilyen, a pezsgőkészítésben szokásos aromaanyagot, konyakot vagy óbort nem használtak, a szőlőalapanyag természetes jellegét nem zavarhatja semmi. Fogyasztását mikor és hogyan ajánljuk? Egy szabály van, hogy nincs szabály, és ne légy uncsi! Kedves egészségedre!
 
 
Degenfeld Tokaji Hárslevelű „Terézia” 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Hordós érlelésű, dőlőszelektált prémium Hárslevelű a Terézia dűlőről. Illatában enyhe hársfavirág és szantálfa érezhető. Ízében friss, ásványos az új tölgyfahordós érlelés jegyei fedezhetők fel. Közepesen hosszú lecsengésben krémesség tölti ki a szájat, játékos enyhén grapefruitos befejezéssel. Szárnyas és sertés sülteknek kiváló kísérője lehet. 2019-ben a Decanter World Wine Awards-on bronzérmmel, az Internation Wine Challenge-n ezüst éremmel díjazták.
 
 
Jackfall Cabernet Franc Classic 2015
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Élénk, gyümölcsös, elképesztően tömény, fajta- és Villány-jelleges illat, egész pici vaníliás hordóhatással. Szájban koncentrált, a fa hatása ekkor már jobban érződik, tanninja puha. Egészen feltűnően jó ár-érték arány, egy kvázi csúcsbor ennyiért...
 
 
Polgár Chardonnay Barrique 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Az optimális idejű új barrique hordós érlelésnek köszönhetően a chardonnay adta gyümölcsösség és elegáns savak tökéletes harmóniában állnak a finom vanília és füstös aromákkal. Kóstolva száraz, savai pikánsak, teste telt, krémes, magával ragadó. Gazdag utóíze hosszan érződik. Gombás, enyhén füstölt húshoz és halakhoz ajánljuk.
 
 
Bock Rosé Cuvée 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Villány mediterrán dűlőiből származó kékszőlő fajták szűz mustjából irányított erjesztéssel készülő rosé bor. Színére közepes színintenzitás, lazacos, rózsaszín árnyalat jellemző, illatában, ízében a szamóca jelenik meg, melyet kellemes savasság kísér. Palackozás előtt szén-dioxiddal dúsítják.
 
 
Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Marlborough Új-Zéland legjobb adottságaival rendelkező borvidéke. Az innen származó Sauvignon Blanc borok gyorsan meghódították a világot kivételes zamataikkal,és egyediségükkel. Ez a bor a marlborough-i Sauvignon Blanc-ok között is a legjobbak közé tartozik. Intenzív, sokrétű, egyedi illata sok különlegességet rejt. Testes, zamatokban gazdag, harmonikus íze semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Egyszerűen tökéletes.
 
 
Takler Bikavér 2016
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Ez a tradicionális bor válogatott minőségű kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, valamint kadarka fajták házasításával készül. Összetett illat- és zamatvilággal bíró, elegáns, ugyanakkor vibráló vörösbor, piroshúsú gyümölcsök gazdagságával, hosszú utóízzel. 12 hónapig érlelődött 80%-ban másod-, harmadtöltésű, 20 %-ban új, 500 literes magyar és francia tölgyfahordókban.
 
 
Kreinbacher Pezsgő Extra Dry
 
40 bor a koronavírus karanténra - 4. rész
 
Az illatban érezhető finom aromák között alma, szőlő és virágok. Szájban az intenzív gyümölcsösséget még inkább kiemelik a körte és citrus aromák, a háttérben pörkölt mogyoró, némi vanília és péksütemények. Kristálytiszta, élénk pezsgő, karakterében ásványos-sós jelleg is érződik. Friss, de egész kerek és kellemes habzású. Grapefruitos utóíze egész hosszan kitart. Az optimális dosage miatt ételek sokoldalú kisérője.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé