40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész

Borászportál
2020. április 24., 09:11


A karantén eredeti jelentését szó szerint értelmezve négy részes ajánlónkban összesen 40 bort mutatunk be neked a járvány idejére. Közös jellemzőjük, hogy kívánságodra akár most rögtön házhot mennek. És még az is, hogy mind kiváló bor. Következzen a harmadik lista.
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
A karantén szó eredetileg a 14. századi Quaranta giorni olasz kifejezésből ered, ami negyven napot jelent, a hajók és a hajózó személyzet 40 napos elszigeteltségét jelentette, mielőtt beléptek volna a velencei kikötőbe, ugyanis ennyi idő alatt kiderült, van-e ragályos beteg a hajón.
 
Ebben a cikksorozatban tartjuk magunkat a mágikus 40-es számhoz, a négy részben összesen ennyi kedvenc tételünket fogjuk neked ajánlani. Változatos a kép, de egy dolog közös bennük: mindet házhoz tudod rendelni magadnak.
 
Ha lemaradtál volna az első és második részről, most bepótolhatod.
 
 
Jackfall Kékfrankos 2015
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
Sok meggy, cseresznye az illatban, a háttérben pici füst, kevés fekete bors. Kóstolva közepes test, élénk-csilingelő savak, feszes szerkezet. Az ízképet egyértelműen a gyümölcsösség uralja, jól iható, "izmos" bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel.
 
 
Varga Aranymetszés Friss Irsai Olivér
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
Az Irsai Olivér az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon. Illatintenzitásában verhetetlen, és primőr borként elkészítve illatminőségben, eleganciában is kiváló. Összességében olyan különleges, összetéveszthetetlen élményt nyújt, amitől különösen fontossá vált napjaink egyre bővülő borválasztékában. Talán ez okozza, hogy rövid időn belül belföldön és külföldön egyaránt az egyik legismertebb magyar borfajtává válhatott. Színe zöldessárga, illatában és ízében a muskotályos jelleg mellett erős citrusos és ananászos érzetek dominálnak. Az enyhén szénsavas Irsai Olivér fogyasztását 14 Celsius fokon ajánljuk salátákhoz, fűszeres levesekhez és szárnyas húsokhoz egyaránt.
 
 
Koch FRISCH Kadarka 2018
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
A legjobb dűlőkből válogatott, kézzel szüretelt, terméskorlátozott tétel. A nagyon rövid hordós érlelés miatt friss, gyümölcsös, mégis bársonyos és kedves bor. A bor idén márciusban, a XXV.Jubileumi Nemzetközi Kadarka Borversenyen aranyérmet nyert.
 
 
Hudák - Sauvignon Rosé 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
"A Tihanyi-félszigeten termő kékszőlő ültetvény területét édesapám már a telepítés előtt kimondottan rozéalapanyag előállítására választotta ki. Barna erdőtalaja jó alapot szolgáltat a növény fejlődéséhez, ásványi jegyeket nem ad a borhoz. Az enyhén északi lejtésű szőlőskertben a gyümölcs lassabban érik, savai nehezebben égnek el száraz, meleg évjárat esetén is. A fajtaválasztásnál elsődleges szempont volt, hogy illatban és ízben gazdag, friss, gyümölcsös, finom savú rozébort készíthessünk belőle! Sikerült." - meséli a tételről a borász.
 
A borászat a weboldalán regisztrált felhasználók által megrendelt borok árából a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig 50% kedvezményt biztosít. Rendeld meg a bort a pincészet honlapján!
 
Paulus Gold Sauvignon Blanc
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
Ha becsukjuk a szemünket, a tavaszi rét minden szépségét, a virágzó fák sejtelmes hívogató illattát, a frissen kihajtott zöld növények füves jegyeit mind-mind elénk varázsolja ez az izgalmasan fűszeres, lendületes savú bor. Zöldfűszerekkel megbolondított levesekhez és tésztákhoz, fehér húsú halakhoz ajánljuk.
 
A bort megvásárolhatod a Metro, Acuhan, Borháló, CBA.üzletekben.
 
Gróf Degenfeld Tokaji Furmint „Zomborka” 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
Hordós érlelésű, dőlőszelektált prémium furmint legújabb évjárata a Zomborka dűlőről. Illatában a hordós érlelésre jellemző jegyek mellett alma és fahéj aromák érezhetőek, enyhén édeskés, vaníliás jegyekkel fűszerezve. A finomseprős érlelésnek köszönhető krémes kortyot a furmint élénk savai teszik gazdaggá. Az újfahordós érlelés jólesően hosszú lecsengést biztosít. Fűszeres vagy füstölt húsételekhez, illetve tenger gyümölcseihez ajánljuk. 
 
 
Malatinszky Signature Chardonnay 2018
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
A chardonnay mint szőlőfajta ahhoz a lehetőséghez hasonlatos, mint amikor a festő a nyers vásznat a rámára feszíti, hogy azután azt a lelkéből fakadó színekkel töltse meg. Malatinszky, aki a fajtát jól ismeri, izgalmas színeket visz fel a vászonra, ananász, körte, őszibarack jeleníti meg az illatokat. Az impresszív nyitást szájban a gazdag zamat teljesíti ki. Önmagával és étellel is lelkesítő és élvezetes.
 
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád az egyik legsikeresebb tagja, a Kamocsay-stílusjegyek (intenzitás, tisztaság, eleven, csillogó savak, a szokottnál nagyobb koncentráció, komplexitás+jó ihatóság egyszerre) különösen ragyogóan nyilvánulnak meg benne. Nehéz újat mondani e világfajtáról, de Kamocsaynak sikerül kiemelnie a chardonnay legszebb vonásait. Világos arany színű bor intenzív gyümölcsillattal, ami az egyenesen folytatódó telt kortyban is megjelenik a finom savakra fűzve, fehér virág, barack, citrus. Az egész szájat betöltő lágy faktúra, nagyon jó balansz, a lecsengésben kellemes kesernye. Djak: Vinagora  nemzetközi borverseny 2019 (Ezüst), Neszmélyi Borvidék borverseny 2019 (Ezüst), Semmelweis Egyetem Bora 2019 (Arany), Prestige Reserve Vinum Bonum.
 
 
Garamvári Brut Nature Pezsgő
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
Érettebb jegyeket mutat orrban, palackbukéval, sárga gyümölcsökkel, kis toastossággal, brióssal, virágokkal. Kifejezetten szárító íz, kissé rusztikus, de szépen összeérett alkotóelemekkel, nektarinnal, és határozott testtel.A pezsgő tavaly felkerült a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor listájára.
 
 
Winelovers webshop karantén "bestellerek"
 
40 bor a koronavírus karanténra - 3. rész
 
A karantén alatt folyamatosan rekord forgalmat bonyolító Winelovers webshop három legnépszerűbb tétele, szerintünk te is imádni fogod őket: Nyakas Irsai Olivér 2019 (0,75l), Frittmann Irsai Olivér 2019 (0,75l), Balla Géza Feketeleányka Selection 2018 (0,75l).
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé