A mesterséges intelligencia örökre megváltoztatja a bort

Borászportál
2019. július 16., 09:00


A negyedik ipari forradalomnak is nevezett korunkban a technológia nem csak a borászati eljárásokat érinti erősen, hanem a fogyasztási szokásainkat is.
A mesterséges intelligencia örökre megváltoztatja a bort
„A mesterséges intelligencia fejlődése minden boros területet érint: a talaj analízistől kezdve egészen addig, hogy hogyan fogjuk kiválasztani a megfelelő bort a vacsorához” – ezzel a felütéssel kezd a forbes.com nemrégiben megjelent cikke, ami utána végig is veszi, hol milyen változások jöhetnek hamarosan az iparágban. Lássuk hát mi is!
 


A szőlőben
A mesterséges intelligencia bizonyos mértékig már régóta jelen van a tőkék között robotok és érzékelők formájában (ezek működéséről már 2 éve született egy részletesebb cikk), amik segítenek felmérni a talaj állapotát vagy éppen a növény vízigényét. Hamarosan az is megszokott látvány lesz, hogy automatizált drónok röpködnek a dűlők felett és többek között infrakamerákkal szűrik ki a kiszáradt vagy beteg tőkéket.
 
Az Ausztrál GAIA projekt (Geospatial Artificial Intelligence for Agriculture – Térinformatikai Mesterséges Intelligencia a Mezőgazdaságban) a mesterséges intelligenciát és a műholdak által készített töménytelen mennyiségű fotót kombinálva vizsgálja és osztályozza az ültetvényeket.
 
A pincében
A mesterséges intelligenciának a borászok jó hasznát fogják venni a készletgazdálkodásban és a körülmények optimalizálásában, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján a számítógép cselekvési tervet fog javasolni nekik. A „big data” abban is segíteni fog, hogy a borászok megosszák tapasztalataikat például a klímaváltozás okán alkalmas termőhellyé váló új vidékekkel.
 
Otthon
Léteznek már úgynevezett virtuális sommelier-k, amik mesterséges intelligenci segítségével javasolnak bort adott ételekhez. Ezek képessége idővel tovább fog fejlődni. Egyfajta pilot projektnek is tekinthető az AllRecipes.com és egy washingtoni borászat együttműködése: ha az ember az előbbi oldalon kiválaszt egy receptet, az alkalmazás valós időben ajánl hozzá egy bort.
 
A mesterséges intelligencia szerepe itt az, hogy a fogyasztó személyes preferenciáit, a receptben beazonosítható alapvető ízeket és a legközelebbi borbolt kínálatát összehangolva „köpje” ki a megoldást.
 
A Netflix vagy a Spotify eddigi választásaink alapján dobnak fel olyan filmeket vagy zenéket, amik szintén tetszhetnek nekünk. A WineRing és a WineStein ugyanezt csinálja, csak borokkal. A világsiker szinte garantált, egy felmérés szerint az amerikai borfogyasztók több mint negyede már használ valamilyen boros appot. És akkor még nem beszéltünk arról a borhűtőről, ami figyeli a fogyást és a korábbi tartalma alapján tesz ajánlásokat, mivel töltsd fel, ha kiürül.
 
Winelovers borok az olvasás mellé