Andrássy, a borgasztronómia tokaji bástyája

(X)
2012. augusztus 03., 13:45


Tarcal - Az ötcsillagos Andrássy Rezidencia nemcsak Tokaj-Hegyalján, de egész Magyarországon fontos szerepet tölt be a borgasztronómia és a különböző bor alapú wine&spa kezelések terén, melyekről részletesen az igazgatónő beszél lapunknak, illetve olvasóink megtekinthetnek egy videóinterjút is, mely Tóth Gáborral, az Andrássy F&B menedzserével készült.
Andrássy, a borgasztronómia tokaji bástyája
 
Történet
Az eredeti nevén Andrássy Kúria főúri udvarház az 1700-as évek elején épült barokk stílusban. Azonban az épület alatt futó, hozzávetőlegesen 500 folyóméteres pince már az 1400-as évektől létezik, s a mai napig használatban van. A kúria 1830-ban került az Andrássyak tulajdonába, akik aztán át is építették azt a maguk ízlése szerint. A II. világháborút követő államosításokig lakott e helyen a család – meséli a históriát a hotel igazgatónője, Madarász Melinda. A kúria – mint mondja – főként a család kikapcsolódását szolgálta, ahol hosszú nyarakat töltöttek barátaik társaságában. Az Andrássyak köztudottan nagy vendégszeretők hírében álltak, így aztán adta magát, hogy az 1945 óta lakatlan és egyre romló állapotú épületet eredeti funkciójához mérten újra megnyissák a vendégek előtt 2008-ban, immáron mint szállodát.
 
Borkínálat
Hogy a bor ennyire központi szerephez kellett, hogy jusson, magától értődő volt – mondja az igazgatónő. „Tokajban vagyunk, így természetes, hogy a bor a legfontosabb vonzerő. Kiváló pincék találhatók itt egymáshoz közel, melyekből akár 4-et, 5-öt is könnyűszerrel bejárhatnak túrázóink egy nap leforgása alatt. Azonban nálunk a kényelem az úr, így aki a ház falain belül kívánja megkóstolni Tokaj felhozatalát, megteheti, hiszen 50 pincével állunk kapcsolatban, dominánsan kis kézművesekkel, akiknek a tételei jobbára csak korlátozott módon, vagy egyáltalán nem érhetők el országos szinten.”
A borhotel fogalma az Andrássy Rezidenciától eredeztethető; gyakorlatilag új műfajt teremtettek a bor alapú spa kezelésekkel, valamint a szépségápolásban használt boros készítményekkel a magyar szállodaszolgáltatások terén. (Ezekről részletesen itt olvashat – a szerk.)
Andrássy, a borgasztronómia tokaji bástyája
Barlangfürdő a wellness részlegben
Ami a programkínálatot illeti, a szállodaszolgáltatások – melyek között pezsgőfürdőzési, barlangfürdőzési, úszási, száraz-, infra- és gőzszaunázási, különféle élményzuhanyzási lehetőségek, valamint a masszázs, arc- és testkezelések, szolárium, manikűr-pedikűr, kényeztető fürdőzések találhatók – mellett része lehet a vendégnek kerékpáros bortúrában vagy „borbuszozásban” a környéken, boldogkőváraljai pálinkaház látogatásban és pálinkakóstolásban, természetjárásban, mely során a Bodrog-zug növény- és állatvilága fedezhető fel, vagy épp’ sétakocsikázásban (télen lovas szánozásban). A környéken azonban van még lehetőség tiszai/bodrogi/sajói/hernádi vízitúrára, a Nyíregyházi Állatpark vagy a Zempléni Kalandpark meglátogatására, de érdemes a Boldogkő várát és a Rákóczi várat is felkeresni, annak aki a történelmi emlékekben is szeretne elmerülni.
Andrássy, a borgasztronómia tokaji bástyája
Az étterem legnagyobb attrakciója egy 7 fogásos tokaji borvacsora
Borgasztronómia
Az Andrássy Rezidencia***** amellett, hogy Esszencia Éttermében a helyi alapanyagokból készülő ételeit igyekszik a tokaji terroir adta borokhoz hozzáigazítani, rendszeresen szervez különféle boros programokat. Hétfogásos tokaji borvacsorájuk kuriózumnak számít országszerte. Az előre összeállított borkóstoló-sorokban mind a borkedvelők, mind az igazi műértők megtalálják számításaikat; mindez a betérő vendégek számára éppúgy elérhető, mint a hotelben megszállóknak. Sőt, az Andrássy, hogy a tokaji borgasztronómia egyik szilárd bástyája legyen, egyre törekszik arra, hogy különféle publikus programokkal kedvezzen a Tokaj-Hegyaljára látogatóknak. Az időnként a hotel teraszán és zöldfüves udvarán megrendezett Andrássy Mini Borfesztivál is épp’ e célt szolgálja, amelyet kedvező áron kínált kóstolójegyekért cserébe bárki látogathat. A szálló borgasztronómiájáról bővebben a videóból tájékozódhatnak olvasóink.
*
Winelovers borok az olvasás mellé