Badacsonyi borászoké az Év népzenész bora díj

Borászportál
2013. május 06., 11:12


Borverseny - A Budapest Folk Fest Van benne muzsika! napján a közreműködő művészek megválasztották az Év népzenész borát. A nyertes tétel hamarosan állandó kínálatban kapható lesz a Fonó Folkkocsmájában.
Badacsonyi borászoké az Év népzenész bora díj
 
Badacsonyi borászoké az Év népzenész bora díj
Zajlik a verseny (fotó: Németh Richard)
Április 20-án a Söndörgő, a Tükrös, a FolkEmbassy, az Erdélyi zenészek, a Zerkula és a Kolo zenekarok közreműködésével, valamint más meghívott művész-vendégekkel a Fonó megválasztotta az idei Év népzenész borát, azt, amelyikben a „legtöbb muzsika” található!
Mint azt korábban megírtuk, Horváth László, a Fonó igazgatójának ötlete, hogy megtalálják azokat a magyar borokat, melyekben „van muzsika”, egy somlói borász barátjától származott. A termelő még emlékezett azokra az időkre, mikor a munkahét végeztével a gazdák összejöttek, zenéltek, mulattak, ettek-ittak, s közben úgy méregették egymás borát, vajon melyikben van több muzsika, melyik táncoltatja meg jobban a legényeket, melyiktől húzzák fentebb szoknyájukat a leányok, szóval hogy melyik bor az, amelyik a közösséget a leginkább egybe fogja, s összetartja. Természetesen több ilyen is van, s a versenyt, melyen e tételeket kiválasztották, s az Év népzenész bora címmel megjutalmazták, nem egy országos megmérettetés szakmai szigorúságával, de annál több hegedű- és cimbalomszóval, tánccal és dalolással folytatták le, mintegy a régi hagyományokat megelevenítendő.
Badacsonyi borászoké az Év népzenész bora díj
Villa Tolnay Névtelen 2008 - az Év népzenész bora 2013-ban, a vörös kategóriában
A zenészek 20 pontos rendszerben bíráltak, s amelyik bornál úgy érezték, „muzsikál”, annak elhúzták a nótáját a közönség örömére. A Fonó házi borversenyére beküldött minták száma meghaladta a hatvanat, fehéreket és vöröseket illetően nagyjából fele-fele arányban. Vörös kategóriában a Villa Tolnay 2008-as évjáratú, Névtelen elnevezésű badacsonyi házasítása nyert, míg a fehérben a szintén badacsonyi Váli Pince 2011-es Luca bora
Szándéka szerint a Fonó Budai Zeneház a jövőben is szeretné megrendezni ezt a versenyt, megtalálva így évről évre az Év népzenész borát, amelyben a legtöbb muzsikaszó van.
Badacsonyi borászoké az Év népzenész bora díj
Az első három fehér - jobb oldalon a Váli Pincészet Luca bora 2012, mely a fehér kategóriában első lett (fotó: Németh Richard)
Vörös Top 5

1. Villa Tolnay Névtelen – Badacsonyi Cuvée 2008
2. Bodri Faluhely – Szekszárdi Bikavér Válogatás 2009
3. Janus Villányi Bordó 2007
4. Bolyki Egri Cabernet Franc
5. Szerecsen Kékfrankos

Fehér Top 5

1. Váli Luca Bora 2012
2. Kardos Supreme 2011
3. Kasnyik Chardonnay 2011
4. Babicky Pinot Grigio 2012
5. St. Tamás Mád Furmint 2012, Gere Olaszrizling 2012 (azonos pontszámmal)
 
Winelovers borok az olvasás mellé