Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá


2023. október 11., 11:51


A Borbély Családi Pincészet szőlőültetvényei 21 hektáron terülnek el a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin a Badacsonyi borvidéken. Igazi családi borászat az övék, amelyben Borbély Tamás a második generációt képviseli. Reméli, hogy a kisfia is szeretné majd kivenni a részét az értékteremtő munkából, és hozzá hasonlóan már gyermekként magával ragadja a badacsonyi miliő, a táj, a borok és a tradicionális borkészítés iránti tisztelet.
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
Borbély Tamás szülei még csak hobbiként tekintettek a szőlőművelésre és a borkészítésre 1981-ben, amikor Badacsonytomajon egy nászajándékba kapott területen az első tőkéket telepítették el. A tudatos márkaépítés a rendszerváltás után, 1995-ben indult el egy 6 hektáros birtokon. Tamás és húga, Diána a kezdetektől része volt annak a badacsonyi világnak, amely a szőlő-, és borkultúra szeretetére és tiszteletére tanította őket. Tamás számára nem is volt kérdés, hogy mivel szeretne foglalkozni: az akkori Kertészeti Egyetemen borászként végzett, majd éveken át dolgozott a borágazat különböző területein. 2012-ben jött el a váltás, amikor is 100%-ban a családi pincészetben kezdett el dolgozni: ma már a teljes termelési folyamatot ő irányítja, és ő képviseli a borászatot a rendezvényeken, megjelenésekben. A 2020-as Év Bortermelője Magyarországon díj elnyerése óriási megtiszteltetés volt számára. 
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
 
Ennek az elismerésnek hatalmas presztízs értéke van, hiszen az ágazat meghatározó szereplői, a Magyar Bor Akadémia tagjai adományozzák. Én vagyok az első badacsonyi, aki megkaphatta ezt a díjat, megtisztelő számomra, hogy képviselhetem a borvidékemet. Úgy gondolom, hogy ez a díj a Borbély márkához kötődik, nem csak kifejezetten az én személyemhez, hiszen az én húsz éves tevékenységem mit sem érne, ha a szüleim az ő húsz évüket nem tették volna már bele előttem.” 
 

30 éve a tradicionális badacsonyi borokért

A helyi fajták fontosságát már a szüleim is hangsúlyozták, a 90-es években még más volt a borkészítés: hordót már használtak, de ezek gyakran öregek voltak, és kevésbé élvezhető aromatikát is hozzáadtak a borokhoz. A technológiai stílusváltás 2005 környékén kezdődött, amikor újra fogalmaztuk a borainkat. 2007-től készítjük a Bács hegy Olaszrizlinget, ami egy területválogatott fajtabor, és a kezdetektől a mai napig nagy sikerünk van vele a fogyasztók körében és a borversenyeken is. Idén a Winelovers Wine Awards borversenyen a Top 20 legjobb tétel közé is bekerült a hordóban érlelt fehérborok kategóriában” - emeli ki Borbély Tamás. “Tradicionálisan a hordóban érlelés volt jellemző a balatoni borkészítésre, mi ezt az irányt követjük a dűlős boraink készítése során, csak ma már új, 500-2000 literes nagy hordókkal dolgozunk. Mi a borvidékre jellemző fehér fajtákban hiszünk, és ezeknek a különböző stílusaival próbáljuk megfogalmazni és megmutatni a fogyasztóinknak a Badacsonyi borvidéket.
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
 
A Borbély borok között azok is megtalálják a kedvencüket, akiket kevésbé vonzanak a hordós fehérborok. A három helyi fajtára épülő házasítás, a Tomaj Badacsonyi Rózsakő-Olasz rizling-Kéknyelű egy tartályos érlelésű tétel: fiatalosabb, lendületesebb stílusát mutatja meg a helyi fajtáknak, amelyek külön-külön egyébként terroir-borokként jelennek meg a kínálatban.
 
Hosszútávú értéket azonban akkor tudunk adni a jövő nemzedékének, és akkor lehetünk a hazai és nemzetközi piacon is sikeresek, ha a tradicionális, hordós érleléssel, fajta-, és területválogatásokkal jelentkezünk. Ezekkel lehet kitűnni a tömegből. A hordó mellett szükség van a palackos érlelésre is ahhoz, hogy ezek a borok a legszebb oldalukat mutathassák meg. Hagyományosan is 1-2 évet érlelték a gazdák palackban a borokat. Mi általában 6-7 hónapos hordóban érés után, egy-másfél évig pihentetjük őket. De például a kéknyelű a komplexitását, utánozhatatlan egyediségét leginkább 2-3 év után mutatja meg.”
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
 
A Badacsonyi borvidék az egyik legkisebb borvidékünk, 1400 hektár termőterületet ölel fel. Alapkőzete a bazalt, amelyre a Pannon-tenger mikroszemcsés homok- és agyagrétege rakódott felszíni takaróként. A bazalthatás alapvető alkotóeleme az itteni borstílusnak. A bazaltból felszabadult kalcium, kálium és magnézium és mikroelem adja a borok mineralitását, az ásványi anyagok koncentráltsága azok sós ízvilágában mutatja meg magát, mindez a Badacsony összetéveszthetetlen védjegye. A Borbély Családi Pincészet a kezdetektől elkötelezett a borvidék értékeinek megőrzésében és világszínvonalúvá emelésében.
 
“A kitörési pont a helyi értékekben rejlik” 
A Borbély borok a helyi, tradicionális fajtákra összpontosítanak: az Olasz rizling mellett a Kéknyelű, a Rózsakő és a Zeusz is meghatározó. A Kéknyelűvel az idei Badacsonyi Kéknyelű Borversenyen a legeredményesebb borászat lettek. Tamás szerint az sem véletlen, hogy nem a friss, hanem a régebbi évjáratok kerültek az élmezőnybe: az első 10-ben kivétel nélkül a 2006 és 2018 közötti évjáratok szerepelnek. Ez is azt mutatja, hogy nem szabad siettetni, idő kell a fajtának arra, hogy kibontakozzon.
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
 
A Zeusszal az Országos Borversenyen kaptak aranyérmet, ennél a fajtánál késői szüretekben és édes stílusban gondolkoznak. “A nemesítők is így képzelték el ezt a fajtát, mi is ezt követjük.”
 
A „KARÓS” Badacsonyi Olasz rizling limited selection „a badacsonyi terroir szépségeit megjelenítő iskolapélda”. Az 50-es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása, amelyből évjáratonként 1000 palack bor születik. Az egyedi, sorszámozott palackú tétel kizárólag a pincénél és a borteraszon elérhető. A „Karós” név a művelésmódra utal, Tamás nagyszülei hívták így a csak karóval művelt, bak művelésű szőlőiket.
 
A Winelovers Top 20-ba bekerülő Bács hegy Olaszrizling 2021 még csak a versenyen szerepelt, várhatóan karácsony előtt fog debütálni, jelenleg a bor 2020-as verziója érhető el.
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá
 
A Borbély Családi Pincészet borai itt megvásárolhatók.
Érdemes szétnézni az őszi kedvezményes csomagajánlatokért.
A Borbély Vendégházban pedig egész évben várják azokat, akik helyben kóstolnák meg a badacsonyi terroir-borokat.
 
Borbély Családi Pincészet: A Badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtáit emelik világszínvonalúvá

Winelovers borok az olvasás mellé