Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget

Borászportál
2018. augusztus 13., 13:41


6 borászatot illetve programot ajánlunk, amik garantáltan segítenek felfrissülni és még felejthetetlen élményt is nyújtanak. 500 éves pince, borozás a jakuzziban, dűlőtúra az Év Bortermelőjével.
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
Borkóstoló hűvös történelmi pincében: Hétszőlő – Tokaji Rákóczi Pince és Udvarház
 
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
 
Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Tokaj városának egyik legfontosabb épülete a főtéren található Rákóczi Pince és Udvarház. A pincét, amely a 15. század elején épült, királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhatták sajátjuknak az évszázadok során. A lovagterem lenyűgöző méreteivel a borvidék legnagyobb földalatti terme, amely többek között olyan neves eseményeknek szolgált helyszínéül, mint Szapolyai János királlyá választása 1526-ban. A nemrégiben megújult Tokaji Borlovagrend a mai napig minden évben a Rákóczi Pincét választja találkozójának helyszínéül. A nagy nyári melegben szintén nem elhagyangolható, hogy állandóan kellemes hőmérsékletű. Nem csoda, hogy hangulatos vezetett borbemutatók, boros rendezvények, esküvők kedvelt helyszíne.
 
Nem kevésbé kellemes a pince felett elhelyezkedő Udvarház, amely egy borozó bisztrónak, és egy nagyon hangulatos borterasznak ad helyet, ahova bárki betérhet egy pohár borra, vagy akár egy jó pohár, frissítő fröccsre. Akinek pedig több ideje van és jobban szeretne elmélyedni a Hétszőlő pincészet borainak világában, azokat izgalmas borkósolókra is várják.

A Rákóczi pincétől indulva szakmai vezetéssel egybekötött birtoklátogatásra is van lehetőség a Hétszőlőnél. Ennek során a vendégek megismerkedhetnek a birtokkal, szőlőültetvényekkel, szőlészeti műveletekkel, mindezt szakemberek vezetésével. Aki szeretne ilyenen részt venni, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a Hétszőlővel, és legalább egy héttel az adott időpont előtt jelezze érdeklődését. A program megközelítőleg 1 órát vesz igénybe és kizárólag a Rákóczi Pincében igénybe vett borkóstolóval együtt kérhető. A program ára egy csoport számára 15.000 Ft / alkalom.
 

Információk, elérhetőségek:
Honlap: http://tokajhetszolo.com/rakoczi_pince_rendezvenyek/bork%C3%B3stol%C3%A1s/
Cím: 3910 Tokaj, Kossuth tér 15.
E-mail: info@rakoczipince.hu
Telefonszám: +36-47-352-408 vagy +36-30-436-5767

 
 
Teljeskörű kényeztetés: Oroszlános Borhotel és Étterem – Tállya
 
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
 
Tokajtól egy kőhajításnyira, Tállyán található az Oroszlános Borhotel és Étterem a Szirmay család egykori kúriájának műemléki épületében, amely már 400 éve áll a település központjában. A kúria oroszlánfejes, műemléki védelem alatt álló szárnyas tölgyfa-kapuja rejti a hangulatos, patinás falak közt megbújó udvart. Az innen nyíló étterem és a kandallós pinceterem kiváló helyszínként szolgál borkóstolók lebonyolításához, ahol a különleges borélményekhez a Márton Birtok borait kínálják.
 
Az étteremben 60 főig, a borospincében folytatódó kandallós kóstolóteremben 40 főig tudnak vendégeket asztalhoz ültetni. A terasz és a lounge sarokkal kiegészülő filagória – nyáron fröccsterasz – tavasztól őszig remek helyszíne a családi ebédeknek, közösségi eseményeknek.
 

Információk, elérhetőségek:
Cím: 3907 Tállya, Rákóczi út 23.  
E-mail: info@oroszlanos.hu
Telefonszám: +36-47-598-888 

 
 
Aktív pihenés, különleges bor: Bocor Fogadó és Pince – Villányi Borvidék
 
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
 
Az aktívabb kikapcsolódásra vágyókat szólítja meg a kisharsányi Bocor Fogadó és Pince. Az idelátogatók szállásáról egy 9 szobás vendégház illetve négy teljeskörű szolgáltatást nyújtó apartman gondoskodik, de van lehetőség kempingezésre is. Tartozik a birtokhoz teniszpálya, 3 jakuzzi, két szauna, pingpongasztal, szabadtéri grillező és bográcsozó valamint egy kemence, ahol igény esetén a vendéglátók örömmel átadják a fakanalat a vállalkozó kedvű vendégeknek. Bicikli bérlésére is van lehetőség, nyeregre pattanva talán még könnyebben felfedezhető Villány megannyi szépsége és többi borászata.

Bor persze helyben is van a Bocornál, jelenleg 4 és fél hektárról évi 40 ezer palack készül. Idén nyáron először kóstolható a ház különlegessége, egy valódi ritkaság, a 2017-es fehér cabernet sauvignon. A végeredmény egy szinte víztiszta színű, a szájban kellemes savak és némi maradékcukor lágy egyvelegét felvonultató bor. Tisztán és fröccsként egyaránt jól működik. Érdemes sietni, mert mindössze 1000 palack készült belőle.
 

Információk, elérhetőségek:
Cím: 7800 Kisharsány, Petőfi Sándor utca 33.
E-mail: info@bocorpince.hu
Telefonszám: Csoba Balázs ügyvezető +36-30-657-2757

 
 
Nyári felfrissülés a rozé fellegvárában: Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárd
 
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
 
Ha nyár akkor rozé, ha rozé, akkor Dúzsi Tamás. Talán kevesen tudják, de Dúzsi Tamás  1996-ban egy véletlen folytán kezdett a mára védjegyének számító rozé készítésébe. Ő erre így emlékszik vissza: „A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedtük le először a kékfrankosból a mustot rozénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rozé annyira jól sikerült, hogy sorra nyertük vele a teszteket, borversenyeket. Napjainkra a rozé teszi ki forgalmunk egy jelentős részét. Ezen borokkal több külföldi neves megmérettetésen is sikereket értünk el. 2010-ben az öt Cannes-i éremmel a világ legsikeresebb rozé termelői közé kerültünk. Jelenleg, körülbelül 15 éremmel rendelkezünk erről a versenyről. A rozé boroknál és a fehérborainknál üdeségre, frisseségre törekszünk, igazi szomjoltó borokat szeretünk készíteni, ahol érvényesül a sajátos borfilozófiánk.”

Két lehetőség is kínálkozik, hogy a nagy melegben betárazzunk üdítő Dúzsi-rozékból. A budapesti borboltjuk vasárnap kivételével mindennap nyitva tart 10-19-ig, szombaton 10-16-ig. Itt is rendszeresen szerveznek kóstolókat, bemutatókat, de a bolt csapata ad hoc kóstolókra is felkészült (persze jobb az előzetes bejelentkezés).

Egy kóstolóhoz a borászat szekszárdi főhadiszállásán mindenképpen szükséges az előzetes bejelentkezés (legalább az előző napon). Ekkor viszont 1-től 24 főig bárkit szívesen látnak a Kadarka utcai 150 éves présházban, kisebb csoportokat autóval körbe is visznek a dűlőkben, hogy elmeséljék, hogyan kezdték anno a nagyszülők a borászkodást.
 

Információk, elérhetőségek
Dúzsi Budapest borbolt
Cím: Budapest, Ráday u. 37., 1092

 
Dúzsi Tamás Pincészete
Cím: 7100 Szekszárd, Kadarka utca 44.
Telefonszám: +36-30-541-6764
 
 
Csend, nyugalom, szép kilátás: Fekete Borpince – Szekszárd
 
Ezek a boros programok biztosan elviselhetőbbé teszik a nagy meleget
 
Ha Szekszárdon vagyunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Fekete Borpincét, az ő kínálatukban is sok nyárra hangolt könnyed bor található: a fehér kadarka, cserszegi fűszeres, a kétféle rosé és a kétféle siller mindenképpen ide sorolandó, de a vörösek közül a könnyedebb stílusú kadarka és zweigelt is jól csúszik egy-egy meleg nyári nap estéjén.
 
A pincészetnél a gyerekekre is gondoltak, számukra kétféle mustot kínálnak. Ha mindenki megkapta a maga felfrissülést hozó italát, akkor elégedetten lehet elnyújtozni a pincéhez tartozó teraszon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a toszkán hangulatú és szépségű Iván-völgyre. Ha pedig elég lenne a melegből, akkor meg lehet tekintetni a közel 300 méter hosszú, 13 fok körüli pincét, ahol akár tartalmasabb vörösborokat, illetve borokhoz hangolt bonbonokat is lehet kóstolni.
 

Információk, elérhetőségek:
Cím:  Szekszárd, Iván-völgy, hrsz. 9662. 

 
 
Dűlőtúra az Év Botermelőjével: Polgár Pincészet – Villány
 
 
Rendszeresen viszi túrázni vendégeit Polgár Zoltán. Az 1996-ban Év Bortermelője címmel kitűntetett borász a Villányi Borvidék dűlőibe kalauzolja az érdeklődőket és mutatja be úgy a borvidéket, a szőlőfajtákat, ahogy csak nagyon kevesen tudják. Akit jobban érdekelnek a borkészítés rejtelmei, azok számára a Polgár Pincészetben tett pinceséta lehet vonzó. Ezen megismerkedhetnek a technológiákkal és megkóstolhatnak három hordós tételt is. Lehetőség van ezen kívül a bortrezor meglátogatására is, ahol a több évszázados ódon falak között meg is kóstolhatunk egy muzeális tételt.
 

Információk, elérhetőségek:
Winelovers borok az olvasás mellé