Felejthetetlen karácsonyi menük #17: amikor a bor választja az ételt

Borászportál
2020. december 17., 08:16


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Tésztát eddig még nem ajánlottunk a vörösborokhoz, most pótoljuk a "mulasztást". Persze ezt is kicsit rendhagyó módon, ahogy azt tőlünk megszokhattad. 
Felejthetetlen karácsonyi menük #17: amikor a bor választja az ételt
Címlapfotó: www.aledakonyhaja.hu
 
Az étel: gombás-karamellizált hagymás falatok
 
Helyzetünket ma egyszerre könnyítette és nehezítette, hogy a lenti kiváló Bujdosó borhoz a pincészet egész konkrét ételajánlást tesz, ami így hangzik: gombás-karamellizált hagymás tészta. Ha ennyire biztosak a dolgukban, akkor nyilvánvalóan összekóstolták a kettőt és elégedettek voltak a hatással. Mi dolgunk így már csak annyi volt, hogy keressünk egy receptet, amiben ezek szerepelnek. Több ilyen is kering a neten, de mi egyrészt olyat szerettünk volna, ami méltó párja ennek a különleges bornak, másrészt pedig a hétköznapibb alkotóelemek ellenére tartalmaz egy kis csavart. Így már nem is volt olyan könnyű a feladat, de úgy gondoljuk, sikerült megoldanunk. Reméljük, egyetértesz velünk.
 

Hozzávalók 4-6 személyre
  • 50 dkg leveles tészta
  • 3 lilahagyma
  • 50 dkg gomba
  • 4 dkg vaj
  • olaj
  • 1 teáskanál méz
  • balzsamecet
  • bors
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. A vaj felét 2-3 evőkanál olajjal felhevítjük, rádobjuk a gombát és nagy lángon megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a megmaradt vajat, ha szükséges, még töltünk egy kevés olajat is és rádobjuk a szeletekre vágott hagymát. Szintén nagy lángon sütjük, mikor karamellizálodni kezd, hozzáadjuk a mézet, majd pár perc után, sóval, borssal és ecettel ízesítjük.  A levestésztát kinyújtjuk, 6 x 6 cm-es kockákra vágjuk, a kockában pedig egy -egy újabb kockát vágunk, úgy, hogy körbe 1 cm-es perem maradjon és a négy sarkánál nem vágjuk el teljesen. A tészták közepére egy-egy evőkanálnyi hagymát, majd gombát teszünk.  A peremeket lekenjük a tejjel elkavart tojássárgájával és 180 fokon, 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. 
 
(Forrás: Aleda konyhája)
 
A bor: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonboglár) Kokas Merlot 2015
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #17: amikor a bor választja az ételt

A gránátszínű bor illatát érett, kék és fekete bogyós gyümölcsök illata tölti meg, amelyeket fűszeres asszociációk kereteznek. Az érett alapanyagból és a hosszú palackos érlelésből fakadóan a száraz bor szinte édes hangulatot áraszt a kortyban is. A telt test, a magas alkoholtartalom és a komoly tanninok mellett szilvás, szedres, meggyes zamatok állnak a középpontban, mellettük pedig pörkölési és fűszeres ízek érezhetőek.

Termőhely: Kokas-dűlő (Balatonboglár)