Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium


2016. december 07., 20:20


Hazánkban harmadik éve szólt a bordói fajtákról és borokról a november, amelynek csúcspontja a Winelovers által szervezett Bordói November nagykóstoló. Idén itt debütált a Borkollégium Pop-up-School, ahol témába illően négy kurzust hallgathattunk meg.
Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium
Szerző: Polyák Dóra
 
November utolsó szombatján a Corinthia Hotel Budapestbe költöztek a legjobb hazai vörösborok. A koncepció szerint a borászok bordeaux-i szőlőfajtákból készülő boraikat mutatták be a kóstoló közönségnek. A rendezvény a korábbi évekhez (eddigi nevén Bordó Blend) hasonlóan zajlótt, kötetlen sétáló kóstolóként, miközben mesterkurzusokon vehettünk részt.
 
Újdonságként mutatkozott be a Pop-up-School a Borkollégium szervezésében. A hagyományos mesterkurzusoknál rövidebb és kötetlenebb keretek között, borászoktól és oktatóktól hallgattunk témába illő ingyenes előadásokat, amihez természetesen borokat is kóstoltunk.
 
A legérdekesebb rögtön az első téma volt, Sánta Zoltán előadásában egy rövid betekintést kaptunk a legnagyobb francia borvidék főbb részeiről, a szőlőfajták elhelyezkedéséről és a belőlük készülő borok stílusáról. Azt, hogy milyen különbségek érezhetőek a Gironde két partjáról származó borok között, a gyakorlatban is megtapasztaltuk.
 
Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium

A Chateau Sociando-Mallet 2012 Haut-Medoc, azaz a bal partról származó cabernet sauvignon-alapú klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot-val és minimális franc-nal házasítva. Az itteni kavicsos talaj kedvez a sauvignonnak, ami a borokból is visszaköszön. Határozott szerkezet, az új hordós érlelés jegyeivel, szilvával, borssal és a terroirból adódó ásványossággal.
 
A jobb partot pedig a Saint Emilion-i Chateau De Fonbel 2011 képviselte. A talajra a mészkő és az agyag jellemző, míg a borok alapját a merlot adja. Mellé cabernet aauvignon, petit verdot és carmenére került a házasításba. A hordóhasználat visszafogottabb, egyharmad rész kapott csak barrique hordós érlelést. Lágyabb szerkezet jellemzi, a merlot gyümölcsössége az iránymutató. Tömény, de érdekes és hasznos szakmai információkat kaptunk a témaadó borvidékről.
 
A másik három kurzus kötetlenebb, interaktívabb volt.
 
Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium

A Premier előtt címet kapó minikurzuson Malatinszky Csaba két előkészületben lévő borát kóstoltuk, miközben az ikonikus borász a biogazdálkodásról mesélt. Az első a rendezvény témájától kicsit szokatlan, Noblesse Chardonnay 2015, majd a Kúria Cabernet Franc 2014. Ezekkel a borokkal kicsit a borász szemléletmódjába láthattunk bele, fő gondolata a természeti környezet megjelenítése, kifejezése a boraiban.

Majd jött egy kis francia gasztronómia, a Budapesti Francia Intézet kulináris boltjából, a Le Gourmet de Bordeaux-tól Clarence arról beszélt, hogy ezek a nagytestű vörösborok milyen ételt kívánnak maguk mellé. Erre néztünk klasszikus és kevésbé hagyományos párosításokat. A hallgatóság kíváncsian kérdezgette Clarence-t, milyen borokat ajánl a különböző ételek mellé. Közben bevezetett minket a francia gasztronómia titkába is, melynek lényege az alapfűszerek használata mellett az egyszerűség.
 
Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium

A végére pedig egy igazi nagyágyú maradt, Sánta Zoltán az ikonikus bordói cuvée Gere Kopár kronologikus történetét foglalta össze, közben egy 2007-es magnum palackját kóstoltuk meg.
 
A most debütáló minikurzusok népszerűségét végig teltház jellemezte, különleges borokkal és érdekes információkkal gazdagodva, kicsit szakmaibb szemmel tértünk vissza a sétáló kóstoló forgatagába.
Pop up? Bor up! Rajtolt a rapid Borkollégium
Winelovers borok az olvasás mellé