„Hiszek a tokaji pezsgőben” - beszélgetés Demeter Zoltánnal

Borászportál
2017. április 06., 10:49


Demeter Zoltán 1996-ban alapította pincészetét azzal a céllal, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének közvetlenül is részese lehessen. Ma már 9 dűlőben, közel 7 hektáron gazdálkodik; a 20 éves munka gyümölcsei most a Tokaji Márciuson egy 90 perces mesterkurzuson mutatkoznak be, 11 tételen keresztül. Demeter Zoltán borásszal Cseh Gábor beszélgetett.
„Hiszek a tokaji pezsgőben” - beszélgetés Demeter Zoltánnal
Tokaj titkos sztárborásza, felfedezett-rejtett kincse lettél az elmúlt évtizedben, életrajzodat mindenki olvashatja az interneten. A tényszerű életfordulók mellett az érdekelne, az egyes iskoláidban (egyetemi képzés, külföld, Hétszőlő, Királyudvar, saját vállalkozás…) mely tapasztalatok, mely tudások, szakmai belátások érlelték mai élet- és éleslátásod?

Teszem a dolgom, ahogy a "nulladik" pillanatban "elindítottak". Ez ellen nem tehetek semmit. Ezt azért elég nehéz a mai magyar környezetben megélni és érvényesíteni. Egyébként a kérdésre a választ nem tudom pillanathoz kötötten megfogalmazni. A fejlemények létrehozói a szüleim. Talán ezért szoktam a családi szőlőből (Boda) készült borra József Attila gondolatát írni: "Mikor mozdulok, Ők ölelik egymást". Talán ez az adekvát válasz a kérdésre.

Kiket tartasz mestereidnek, a szakmai fejlődésedben fontosnak?
 
Nagyon szívesen és töltekezve emlékszem a Brighton College of Technology Wine Appreciation óránk tanárára, John Toddra. Illetve nagyon építőek voltak a beszélgetések Matt Kramer-rel, Olivier Poussier-vel és Mark Savage-vel  is.

Mely hazai, külföldi borvidékeket becsülöd a legmagasabbra?
 
Óriási a potenciált látok itthon Egerben. Évről évre szívesen látogatok Wachauba és Steiermarkba. De Burgundiát is "hivatalból" imádom.
 
Milyen borstílusokat érzel közel a szívedhez?

Az imént említett borvidékek borait.
Szeretem a feszes, jól érthető, üzenetet közvetítő, tiszta, elegáns és intelligens borokat.
Ezeket mint követendő irányt is megjelölhetem a számomra értelmezhető és érdekes száraz tokaji bornak. Ezek a borok szórakoztatnak.

A Tokaji Márciuson mesterkurzust tartasz. Hogyan készülsz egy ilyen előadásra, ahol a neved a legnagyobbakkal kerül egy mérlegre? Könnyed stílusú, társasági vagy inkább elmélkedő, filozofáló borásznak, előadónak tartod magad?

Nincs koncepcióm erre. Egy könnyed egyoldalú beszélgetésnek kezelem, de nyitott vagyok a kérdésekre is. Bemutatom azt, hogy hol tartok borokban és gondolatban az adott pillanatban. Nem klisék felsorakoztatásával oldom meg a helyzetet. Minden bemutató ilyenformán egyedi is.

Megvisel vagy feldob egy-egy ilyen bemutató? Vagy inkább a személyesebb, intimebb, beszélgetős kóstoló a kedveltebb tereped?
 
A lehetőség mindenképp felvillanyoz. A húsz fős közönséget tudom bensőségesen kezelni. De ha már nincs egyedi  és személyes kontaktusra lehetőségem egy nagyobb létszám esetében, akkor kezdem magam feszélyezve érezni. Itt ez szerintem nem fordulhat elő.
Megvan a lehetőség arra, hogy jól érezzem magam - ez garancia lehet arra, hogy a résztvevők is hasonlóan jól szórakozzanak.
A mesterkurzuson bemutatásra kerülő borok:
 
2013 Pezsgő                 
2016 Kakas               
2015 Szerelmi              
2009 Lapis                   
2008 Ősz-hegy             
2011 Narancsbor         
2016 Late Harvest        
2000 Furmint                 
2013 Főbor                  
2007 Aszú (Hold-völgy)  
2003 Aszú 
 
Tudjuk, hogy minden gyermeke szép az embernek, de mégis van olyan borod/boraid, amelyeket szívednek/szádnak közelebb állónak érzel?
 
A feleségemről (bár ez a tétel épp nem lesz bemutatva) és a gyermekünkről elnevezett bor nagyon kedves számomra. De most így végig gondolva, vajon miért ne lehetne esetleg Anett borát 2008-ból is elhozni a bemutatóra? Elvégre egy 20 éves évforduló okán ülünk össze. Végiggondolom ezt a lehetőséget.

Kiemelnél egy-egy olyan fogást néhány borodhoz, amelyek személyes kedvenceid étteremben vagy családod körében?
 
Imádom a Szent Jakab kagylót a Szerelmi hárslevelűjével. A pezsgő egy "egyszerű" lazac kaviárral elképesztő. Az Eszter bora és az aszúk pedig természetesen a libamájjal. Ezt a klasszikusnak mondott párosítást a magyar gasztronómia - bármilyen forradalom zajlik is benne - nem használja ki eléggé.

A pezsgő a legújabb trend ma Tokajban. A hazai zajos sikerek mellett látsz nemzetközi potenciált is a tokaji pezsgőben?
 
Nem tudom a választ, de hiszek benne nagyon.
A borvidéken nekem volt először engedélyem a hivatalos kisüzemi pezsgőkészítésre.
A furmint egy jól megválasztott dűlőben meg tud fogalmazni egy új értelmezésű "buborékos ital" minőséget, ami nemzetközileg is felkeltheti a figyelmet.  De a nemzetközi érvényesülés nem kizárólag a produkció minőségén múlik. Ez sokkal összetettebb. Sokkal.
 
„Hiszek a tokaji pezsgőben” - beszélgetés Demeter Zoltánnal
 
A magas, egyedi minőséget csak kis- és középüzemi méretekben érzed elérhetőnek?
 
Kizárólag. A mai magyar viszonyok és a múltunk nem engednek nagyobb felületen bemutatkozni mint 10 hektár, ami az egyediség mentén értelmezhető. Ez magyar sajátosság. Nem tudunk ellene tenni. Örökség az elmúlt évszázadból.
 
Szerző: Cseh Gábor